Verdidebatt

Troens rettferdighet og lovens rettferdighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Moses skriver om rettferdigheten av loven: Det menneske som gjør disse ting, skal leve ved dem. (Rom.10,5)

Loven kommer med et betinget løfte. Holder vi budene, får vi evig liv. Vi får også Guds velsignelse innover hele vårt liv, i stort og smått, og i alt som angår oss. 5 Mos. 28

Til dem som spør Jesus: Hva skal jeg gjøre for å arve evig liv, gir Jesus det svar:Hva står skrevet i loven? Hvorledes leser du? Og når de så svarer med å henvise til de to store budene - budet om å elske Gud av hele hjertet og budet om å elske sin neste som seg selv - da sier Jesus til dem: Gjør dette, så skal du leve!

Dette skriver også Moses om rettferdigheten av loven: Det menneske som gjør disse ting, skal leve ved dem.

Hvor finner vi disse menneskene?

For å finne svar på det skal vi se litt nøyere på uttryksmåten som står over disse linjene. Sammenligner vi med følgende vers, ser vi at rettferdigheten av loven står som motsetning til rettferdigheten av troen.

"Rettferdigheten av troen sier så..." Den vitner om hvordan et menneske skal finne Kristus. Som motsetning til dette kunne vi vente at det i vers fem ville ha stått: rettferdigheten av loven sier så: Det menneske som gjør disse ting, skal leve ved dem.

Men slik står det altså ikke. Det står derimot at Moses skriver om rettferdigheten av loven. Det står intet om at den vitner om noe. Dette viser hvor nøyaktig Guds ord uttrykker seg.

Rettferdigheten av loven har aldri eksistert blant mennesker! Derfor kan den heller ikke si eller vitne om noe. Rettferdigheten av troen derimot eksisterer.

( Den er virkeliggjort i Kristus. Den taler og vitner i ordet om Jesus.)

Vi spurte overfor: Hvorhen er de mennesker som kommer til å leve ved det de har gjort? Og svaret er: ingensteds. De har aldri eksistert.

Det er allikevel et unntak:Jesus Kristus. Han har holdt budene og oppfylt loven, og han har gjort det i alles sted ogpå alles vegne.

Han er min og din rettferdighet for Gud!

(Øivind Andersen,Utdrag av andaktsboka  "Ved Kilden" 19 Februar. Lunde forlag.)

I år er det 500 år siden reformasjonen ved Luther. Reformatoren lærte om rettferdigheten av troen:

Det er falsk å læreat troen ikke henholder seg bare til Kristi lydighet, men derimot til hans gudommelige natur slik den bor og virker i oss, og at det er ved denne iboen i oss vår synd blir tildekket for Gud.( Konkordieboken)

Er protestantismen over?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt