Verdidebatt

Har rullestoler høyere status enn proteser og høreapparat?

Rapporten «En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling – for økt deltakelse og mestring» ble lagt frem for et par uker siden. Ikke alle typer hjelpemidler omtales med samme status. Utvalget foreslår å videreføre lovfestede rettigheter i folketrygden, men de ser behov for å gjøre noen justeringer i ansvarsdelingen på området og da blir statusforskjellen tydelig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ekspertutvalget har fått innspill fra flere, bl.a. rapporten om «Brukarar av hjepemidler» av S. Gjerde (2016). Sitat:Blant dei viktigaste hjelpemiddeltypane er dei som er for personar med problem med rørsle og mobilitet. Det kan vere rullestol, andre ganghjelpemidlar, og mange ulike typar spesialutstyr for å kunne klare seg i eige hushald, eller for å kunne bli pleidd av andre i heimen. Andre typiske hjelpemiddelgrupper er dei for personar med syns- og høyrsleproblem.

Hjelpemiddelformidling ble også vurdert av et offentlig utvalg for noen år siden, NOU 2010:5. Det utvalget foreslo at spesialisthelsetjenesten skulle få ansvar for høreapparater og ortopediske hjelpemidler. I høringen av NOU’en avviste brukerorganisasjonene forslaget. Hovedbegrunnelsen var at forslaget vil svekke brukernes rettigheter og innebære forskjellsbehandling når det gjelder disse hjelpemidlene.

Den nye rapporten gjentar forslaget, dog supplert med en evaluering av dagens system for høreapparater og ortopediske hjelpemidler og at det vurderes tiltak for å bedre kostnadskontroll. Det kan f.eks. gjøres ved å innføre mer egenandeler og maksimalsatser.

Det er skuffende at tydelig tale fra brukerorganisasjonene om forslaget i NOU 2010:5 ikke tas på alvor. «Det er ikke tydelig for utvalget hvilken merverdi Arbeids- og velferdsetatens rolle gir i sakene, utover at dagens ansvarsdeling sikrer brukernes rettigheter i folketrygden.»

For meg er det en selvfølge at hvis man trenger en benprotese for å kunne forflytte seg, så skal retten til hjelpemidlet være sikret i folketrygden. Utvalget stiller ikke spørsmål ved om retten til rullestol fortsatt skal være hjemlet i folketrygden.  Jeg vet ikke om det er egenandel for proteser, men det er ikke egenandel for rullestol.

For meg er det en selvfølge at hvis man trenger høreapparat så skal dette fortsatt finansieres av folketrygden på lik linje med andre hjelpemidler som er nødvendig for å kunne klare seg i dagliglivet. Uten høreapparat vil mange ikke klare seg i hjemmet, i arbeidslivet mm. Utvalget påpeker at antall brukere av ortopediske hjelpemidler og høreapparater vil øke sterkt pga demografiske endringer. Utvalget er opptatt av at eldre som ønsker å bo hjemme lengst mulig skal få hjelpemidler. Høreapparater vil være avgjørende for å kunne motta tjenester og bruke velferdsteknologien. Hvorfor skal retten til høreapparat være annerledes enn f.eks. retten til rullator?

Kostnadskontroll er et viktig poeng for ekspertutvalget. Det er mange metoder for å ivareta kostandskontrollen. Det er innkjøpsavtaler for høreapparater og de er så rigide at vi som har store hørselstap ofte må betale mellomlegg (egenandel) for å få et apparat vi hører med, men som ikke er prisforhandlet av NAV. Har ikke opplevd å måtet betale noe for andre hørselstekniske hjelpemidler som vekkerklokke, brannvarsler, dørklokke mm. Høreapparatene er blitt brukers eiendom og resirkuleres ikke slik det gjøres for andre hjelpemidler. Tror det kunne være god kostandskontroll i å resirkulere høreapparater, selv om det sies at de er så billige (!) at det ikke lønner seg. Rullatorer resirkuleres og koster ca halvparten av et høreapparat.

Kan det være mulig at ekspertutvalget mener at hørselshemmede og brukere av ortopediske hjelpemidler er grupper som ikke er verdige til å ha rettigheter til folketrygdfinansierte hjelpemidler? Hvis det er skrekken for at mange i «eldrebølgen» trenger høreapparater og ortopediske hjelpemidler, så lurer jeg på om ikke behovene er like berettiget for gamle som for unge? Og det er individuelle behov som må vurderes ved all tildeling og tilpasning av hjelpemidler – ikke sant?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt