Verdidebatt

Uenige for himmelens skyld

Motsetningene mellom oss kommer ofte av at vi vektlegger verdier på ulik måte. Det er vi ikke alltid klar over.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Talmud (Pirkei Avot) omtales «uenighet for himmelens skyld» (machloket l'shem shemayim) som noe av evig verdi. Slik uenighet forekommer, ifølge­ rabbinerne, når partene krangler fordi de søker sannhet, altså en type konflikt som vi trenger for å beseire våre egne fordommer, forutinntagelser og dogmer. Verden blir bedre av at vi sliter med slik uenighet.

Nyere forskning i nevrologi gir rabbinerne rett. En bok utgitt av professor i moralpsykologi, Jonathan Haidt, i 2012 – Righteous Minds – har fått ny aktualitet i disse tider med alternative fakta og falske nyheter.

Vår reaksjon på inngrep i våre verdisystemer er spontane og bygger mer på intuisjon enn fornuft, selv om vi gjerne tror at vi (i motsetning til alle andre) kun styres av godt begrunnet rettskaffenhet. Haidt beskriver det slik: Vår moralske dømmekraft består både av en elefant som opererer intuitivt, og en rytter som er rasjonell. Rytteren forsøker å påvirke, men det er elefanten som bestemmer.

Universelt

Haidt viser at et begrenset antall verdier – han anslår dem til seks – er fundamentale i alle menneskelige sivilisasjoner fordi de har vært viktige for stammens overlevelse i førhistorisk tid. Men at det er forskjell på hvordan dagens «stammer» vurderer disse mot hverandre.

Noen steder i India er det tabu for en enke å spise fisk, det er å krenke minnet etter hennes avdøde mann. Vi reagerer med avsky over at en familie spiser sin egen hund til middag, men hva er det vi krenkes av?

Verdifundamentene Haidt har påvist er:

1. Omsorg/ (i motsetning til) skade – at vi lar oss styre av empati og nødvendig­heten av å beskytte de som er sårbare. Tabloidoverskrifter om unødig lidelse vekker denne verdien i oss.

2. Rettferdighet/fusk – at det skal være samsvar mellom det den enkelte bidrar og det han/hun høster. Vekkes gjerne av tabloidoverskrifter om NAV-svindel, og Therese Johaug.

3. Lojalitet/svik – at vi skylder gruppene vi tilhører å støtte dem når det gjelder. Kan for eksempel være årsak til alle bøkene om landssvikere under krigen.

4. Autoritet/undergraving – at vi innretter oss etter etablerte tradisjoner og myndigheter, og bevarer dem. Vår oppslutning om monarkiet illustrerer dette.

5. Renhet/forringelse – at visse ting ­fyller oss med avsky. Motviljen mot hijab, hundekjøtt, eller ikke-økologisk mat, er eksempler på behovet for å bevare renhet.

6. Frihet/undertrykkelse – at individet skal beskyttes mot makt som griper inn i handlefriheten, for eksempel gjennom hersketeknikker, regler for antrekk, eller restriktiv alkoholpolitikk.

Disse verdifundamentene er allmenngyldige, men ulike grupper vektlegger dem forskjellig og synes gjerne at akkurat deres sammensetning er moralsk uangripelig og rasjonell.

Forståelse 

Særlig påpeker Haidt at politisk «liberale» i (for eksempel) USA verdsetter omsorg/skade høyest, med støtte fra rettferdighet/fusk og frihet/­undertrykkelse; mens «konservative» verdsetter alle seks omtrent likt. Konservative vil derfor beskylde liberale for å krenke verdier som lojalitet (til for eksempel en etnisk eller sosial gruppe) eller autoritet (til lovlig valgte myndigheter).

Dette rammeverket er anvendelig i tilsynelatende umulige motsetninger om for eksempel: Abort, dødsstraff, kunstig ­befruktning, eller ekteskap mellom personer av samme kjønn, også kanskje i diskusjon om Therese Johaug, ulve­bestand, ­integrering, GMO, kunstig befruktning, med mer.

Uenighet for himmelens skyld er – ­mener jeg – uenighet basert på åpenhet om hvilke moralske fundamenter som avveies der vi setter oss inn motpartens prioriteter. Talmud – som forøvrig betyr studier – er en nedtegnelse om uenighet, som ikke rent sjeldent konkluderer med at to ulike og (tilsynelatende) helt motstridende meninger er riktige.

Sannheten ligger i uenigheten og ikke i konklusjonen; det ligger hellighet i å lære gjennom å forstå motparten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt