Verdidebatt

Det israelske rakettskjoldet

Hvis Iran lar houtiene i Nord-Jemen bombardere Riyad med Scud D-raketter, aktualiseres spørsmålet om Saudiarabia og Donald Trump kan komme til å be Israel beskytte den saudiske hovedstaden med det israelske rakettskjoldet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det israelske rakettskjoldet består av tre lag. Det innerste laget er "Jernkuppelen" (The Iron Dome). Det mellomste er Davids Slynge (også kalt "Tryllestaven", The Magic Wand). Og det ytterste laget heter "Pilen" (The Arrow, hittil utviklet til versjon "Arrow 3").

Alle tre lagene er nå operative, men det mellomste laget er flunkende nytt, og har visstnok ikke vært testet i felten. De to andre har ganske forbløffende testresultater. Jernkuppelen skjøt senest i forrige uke ned tre kortdistanse-raketter som ISIL-miljøer i Sinai fyrte av mot badebyen Eilat i Sør-Israel.

Ved sikkerhetskonferansen i Munchen siste uke holdt den saudiske utsendingen, forsvarsminister Adel al Jubeir, et innlegg om hvordan Iran truer nabolandene sine. Innlegget hans korresponderte nærmest på en prikk med det innlegget som den israelske forsvarsministeren, Avigdor Liberman, holdt samme sted og bare noen minutter i forveien. Også Liberman sa at Iran truer naboene sine i Stormidtøsten på faretruende vis, inkludert  både Israel og Saudiarabia.

De to forsvarsministerne presenterte for så vidt ikke noen slags formell allianse seg imellom. Men det oppsto et sterkt inntrykk av en faktisk allianse-lignende relasjon mellom dem - ikke minst i lys av den felles truselen fra en felles fiende.

Saken er nok dessuten den at Saudiarabia for tiden er alarmerende hardt truet. Saudiarabia har i et par år ført krig mot houti-opprørerne fra Nord-Jemen. De er sjia-muslimer. Og de opptrer som stedfortreder-hær for Iran (for så vidt på samme måten som Hisbolla i Libanon).

Houtiene sikret seg for et par år siden kontrollen over Jemens hovedstad Sanaa. Jemens president flyktet da til Saudiarabia og ba om saudisk hjelp mot opprørerne.

Men det er i krigen mot houtiene det nå går uhyggelig dårlig for Saudiarabia, etter at Iran har involvert seg massivt på houtienes side.

Et scenario som i truende grad begynner å avtegne seg, består i at Iran, via houtiene i Jemen, fyrer av en versjon av Scud-D-raketten i store samordnede salver fra et punkt helt nord i Jemen der rakettsalvene antagelig vil ha rekkevidde til å kunne ramme Saudiarabias hovedstad Riyad.

Bekymrede obsdervatører konstaterer nå at det saudiarabiske regimet da antagelig vil bryte sammen. Og det kan få alarmerende konsekvenser for de saudiske oljeforsyningene og dermed for verdensøkonomien.

I dette perspektivet aktualiseres spørsmålet om Saudiarabia og Donald Trump kan komme til å be Israel beskytte den saudiske hovedstaden med det israelske rakettskjoldet.

Denne muligheten dementeres nå i første omgang. Men det er ikke sikkert at slike dementier ender opp med å bli siste ordet i saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt