Fred Winther Holt

22    75

Espérance så sønnen Richard (8) og 3 biskoper bli drept av Kagames soldater

Espérance Mukashema (tutsi) er overlevende etter folkemordet i Rwanda. Den 5. juni 1994 ble hun vitne til RPFs massakre i Gakurazo i det sørlige Rwanda.

Publisert: 19. feb 2017 / 483 visninger.

Den 18. februar 2013 sendte hun brev til USAs daværende utenriksminister John Kerry angående den forhåndsplanlagte massakren i Gakurazo som blant annet krevde hennes sønns liv. Hun la ved sin egen øyenvitneskildring. Hun krevde at brigadegeneral Innocent Kabandana, som var blitt militærattache ved Rwandas ambassade i Washington, måtte straffes for sin rolle i forbrytelsen.

Espérance Mukashema er tutsi som hennes foreldre var. Hun var gift med Cyprien Gasana, også tutsi. Han ble drept av medlemmer av Interahamwe militsen ved begynnelsen av folkemordet, altså tidlig i april 1994.

Espérance forteller at hun på mirakuløst vis overlevde angrepene hvor de fleste i hennes familie omkom. Hun fikk hjelp til å rømme til området/lokalene til Josepite Brothers i Gakurazo, i regionen Gitarama. Josephite Brothers (katolsk kirkesamfunn) ga husly til og beskyttet mange tutsier under folkemordet, helt til juli 1994 da Rwandisk Patriotisk Arme (RPA), hæren til Rwandisk Patriotisk Front (RPF) erobret og tok makten i Gitarama region.

RPA angrep og erobret byen Kabgayi 2. juni 1994. Kabgayi var en historisk by som var vel kjent for sin religiøse betydning. Alle oppfattet byen som et sikkert oppholdssted.

På det tidspunkt da RPF angrep Kabgayi, var det allerede mange internt fordrevne som hadde søkt tilflukt i byen. Disse menneskene hadde flyktet fra sine hjem for å unngå å bli drept. De kom til Kabgayi og søkte tilflukt i lokalene til det katolske bispesetet. De trodde at nærhet til biskopene ville gi dem trygghet.

Imidlertid, det som Interahamwe militsen ikke torde å gjøre (angripe religiøse ledere og flyktninger under deres beskyttelse), det gjorde RPA.

Da RPA angrep og tok byen, befant det seg tre biskoper der og sammen med dem mange andre høytstående medlemmer av presteskapet.

Det var RPAs 157-ende bataljon, under kommando av oberst (nå generalløytnant) Fred Ibingira, som angrep Kabgayi. Straks RPA hadde tatt byen, flyttet de fordrevne personer (ikke prester) til lokalene i Gakurazo. Espérance Mukashema og hennes tre barn (åtte år gammel sønn, seks år gammel datter og fire år gammel sønn) hadde i nærmere to måneder oppholdt seg i Gakurazo.

Biskopene, prester og deres stab ble først flyttet til et sted som het Ruhango. Der ble de holdt, under konstant bevoktning, i et hus nært kommunekontorene.

Den 5. juni ble biskopene og andre medlemmer av presteskapet flyttet fra Ruhango til Gakurazo, hvor blant andre Espérance og hennes barn befant seg. RPA-offiserene fortalte biskopene at de ble flyttet til Gakurazo fordi dette var et rent og pent sted som harmonerte med deres status. Biskopene og de andre ankom Gakurazo under eskorte av major (nå brigadegeneral) Wilson Gumisiriza, assistert av blant andre løytnant Innocent Kabandana.  

Biskopene, ledet av erkebiskop Vincent Nsengiyumva fra Kigali, holdt bønnegudstjeneste i kapellet. En burundisk prest sjekket at det var nok rom for losjering av medlemmene av presteskapet som var blitt flyttet fra Ruhango. I løpet av kvelden denne skjebnesvangre dagen ble biskopene og andre fra presteskapet innkalt til møte i kafeteriaen. De adlød og tok plass. Sønnen til Espérance, Richard Sheja, ble sittende på fanget til en av prestene, Innocent Gasabwoya.

Espérance var i kafeteriaen da det som hun trodde skulle vær et virkelig møte, begynte. Hun forlot kafeteriaen for å gå og legge sin yngste sønn, som var blitt trøtt. Datteren fulgte med. Før Espérance rakk å nå døren kom noen RPA soldater inn og beordret kvinnene til å forlate rommet øyeblikkelig. Mens Espérance var på vei ut, var det en soldat som antydet at hun burde ta sin sønn Richard med seg. Hun gikk tilbake, men Gasabwoya sa at gutten var i trygge hender. Alle utenom biskopene og prestene ble bedt om å forlate kafeteriaen.

Da Espérance kom til rommet sitt, hørte hun lyder av skyting komme fra kafeteriaen. Hun hørte sønnen skrike og rope på mor for hjelp. Espérance gikk tilbake til kafeteriaen og ble der vitne til massakren. RPA-soldatene ignorerte fullstendig hennes bønn og skjøt gutten bakfra. Alle som var i kafeteriaen ble skutt og drept, unntatt en prest som overlevde på mirakuløst vis.

Drapet på åtte år gamle Richard Sheja og flere enn et dusin hovedskelig hutu biskoper og prester i det sørlige Rwanda anses for å være en av de best organiserte massakre begått av Kagames Rwandisk Patriotisk Arme under folkemordet i 1994.

 

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Peder M.I. Liland

2 innlegg  380 kommentarer

Folkemordet og den lange skyggen

Publisert over 1 år siden

Den lange skyggen bli årlig lengre. Paul Kagame og hans medansvarlige har med sine forbrytelser mot menneskeheten lagt både fortid og framtid i skygge.

De siste nyhetene forteller at Kagame vil la seg velge til hersker fram til 2034. Hva kan hindre dette ?

Vi har de mange øyevitner blant oss. Vi. har mange med hjertet på rette plassen, når det gjelder lov og rett. Og vi har et internasjonalt rettssamfunn, der Norge har et klart medansvar. Men hvor står Norge og vår regjering i denne konkrete situasjonen ?

Vi må be om at Norge viser at vi står for menneskeverd og lov og rett. Paul Kagame må stilles til ansvar nå.

1 liker  
Svar
Kommentar #2

Peder M.I. Liland

2 innlegg  380 kommentarer

Skal demokratier bry seg med tyrannier ?

Publisert over 1 år siden
Fred Winther Holt. Gå til den siterte teksten.
Drapet på åtte år gamle Richard Sheja og flere enn et dusin hovedskelig hutu biskoper og prester i det sørlige Rwanda anses for å være en av de best organiserte massakre begått av Kagames Rwandisk Patriotisk Arme under folkemordet i 1994.

Normalt regner vi med at demokratier er opplyste og i stand til å reagere på urett. Men her blir vi presentert for en form for systematisk og overlagt drap, som har rammet tusener på tusener av mennesker.

 Dette sitatet er et dokumentert eksempel fra Rwanda, som har vært kjent i lang tid, uten at det har fått konsekvenser for de ansvarlige. Det har heller ikke fått konsekvenser for hvordan verdens demokratier møter det vi kaller folkemord, det som skjer i ulike tyranniske regimer, uten demokratisk styresett.

Vi kan ikke avskrive vårt internasjonale ansvar, selv om det ser ut til at vi lar det skje.  Paul Kagames regime er ett av mange, som vi er blitt kjent med gjennom hans fordrevne. Likevel framstår Kagames Rwanda kanskje som et at de mer stabile, skal vi tro det budskap regjeringen ved Kongen kom med til Rwandas ambassadør den 17. januar 2017.

Stemmer det med virkeligheten ?

Sitatet er hentet fra en av de mange rapporter om overgrep mot befolkningene av hutuer og tutsier og twa i Rwanda. I tillegg har vi en rekke andre land med tilsvarende og kanskje enda større problemer.  Alt i alt reises det et moralsk og politisk og humanitært krav om å ta et felles ansvar for å lede an mot en mer menneskevennlig verden. Ingen kan twittre seg ut av dette, eller gjemme seg bort bak egne murer. Det gjelder VÅR verden, og det er et demokratisk ansvar å kreve rettferdighet og respekt for de universelle menneskerettigheter. 

Paul Kagame er personlig ansvarlig for massakrene i Rwanda og tilstøtende områder. Her er kun ett sitat fra bare ett av disse horrible eksemplene, som bærer hans og hans medsammensvornes klare signatur.

Hvordan kan han i 2017 opptre som en av verdens ledere fra det afrikanske kontinent med håp om å styre fram til 2034, som om hans organiserte ugjerninger er fullstendig glemt ?

Spørsmålet reises direkte til Norges statsminister Erna Solberg.

 

1 liker  
Svar
Kommentar #3

Fred Winther Holt

22 innlegg  75 kommentarer

Ja, tyranniske regimer må bekjempes

Publisert over 1 år siden
Peder M.I. Liland. Gå til den siterte teksten.
Dette sitatet er et dokumentert eksempel fra Rwanda, som har vært kjent i lang tid, uten at det har fått konsekvenser for de ansvarlige. Det har heller ikke fått konsekvenser for hvordan verdens demokratier møter det vi kaller folkemord, det som skjer i ulike tyranniske regimer, uten demokratisk styresett.

Paul Kagame er kjent for å ha gitt ordren om å skyte ned presidentflyet 6. april 1994, hendelsen som utløste folkemordet. To lands presidenter omkom i terroranslaget og Kagame hindret etterforskningen som aldri er blitt fullført, selv om forbrytelsen lå innenfor mandatet til domstolen i Arusha, ICTR. 

Det er gjennom detaljerte eksempler man kan se hvordan Kagame har operert, hvor systematisk og overlagt han har vært i sine bestrebelser på å drepe mennesker for å tilrane seg makt og ressurser. Jeg tar med et eksempel som er hentet fra en FN-rapport om nylig ankomne flyktninger til en leir i Tanzania. Rapporten er signert 17. mai 1994, og basert på intervjuer av rwandere som hadde flyktet inn i Tanzania da RPF rykket fram med sine hærstyrker. 

I Rusumo kommune, sektor Kigarama, befalte RPF at befolkningen skulle samles til «fredsmøte». De som ikke ville delta frivillig, ble tvunget til å møte. Ved skolen ble mennesker bundet sammen, tre og tre – menn/kvinner/barn – og knivstukket. Kroppene ble lagt på lastebiler og kjørt bort og dumpet i elven Kagera nord for broen ved Rusumo.  

Garry Kasparov og Thor Halvorsen hevder i et debattinnlegg i VG 19.02.2017 at autoritære styresett kanskje er den største utfordringen menneskeheten står overfor i vår tid.
- Korrupsjon, dårlig styresett og autoritære regimer forsterker og er direkte årsak til mange av verdens problemer. Likevel finnes det ingen arbeidsgrupper i FN for å bekjempe tyranner, eller tusenårsmål mot tyranni, hevder de.  

Jeg mener Norge bør vise vei med et klart engasjement for å få slutt på det autoritære og undertrykkende Kagame-regimet i Rwanda, slik Norge i sin tid gikk i bresjen for å få avskaffet apartheidregimet i Sør-Afrika. 

1 liker  
Svar
Kommentar #4

Peder M.I. Liland

2 innlegg  380 kommentarer

Apartheid på norsk ?

Publisert over 1 år siden
Fred Winther Holt. Gå til den siterte teksten.
Jeg mener Norge bør vise vei med et klart engasjement for å få slutt på det autoritære og undertrykkende Kagame-regimet i Rwanda, slik Norge i sin tid gikk i bresjen for å få avskaffet apartheidregimet i Sør-Afrika. 

Ved å opptre tolerant overfor det som ikke kan tolereres, skiller vi oss ut fra problemer som vi må kjenne oss forpliktet på å være med på å løse.  Vi kan ikke vende verden ryggen uten å bryte med vårt eget menneskeverd.

Rwanda angår oss.

Svar
Kommentar #5

Evariste Nshimiyimana

0 innlegg  15 kommentarer

Skjulte massakre hele Landet ( Rwanda)

Publisert over 1 år siden

Massakre i Gakurazo i Gitarama er godt beskrevet i Ruzibiza sin bok om " Rwanda, L, Histoire secrete " s. 309 hvor biskopene og andre flyktninger ble samlet i en kafetaria og ble drept 5.juni 1994 kl. 19.30 under ordre av Fred Ibingira som var øverst leder av RPFs soldater i regionen.  Samme operasjon ble gjennomført i Byumba stadium den 23. april 1994 hvor over 2500 personer ble samlet og drept ( Ruzibiza, s. 275). Jeg kan bekrefte at min far ble drept under informasjonsmøte i Sør- Rwanda, Muyaga, Butare i juni 1994. Jeg fikk vite fra overlevde som bor i Frankrike. Det er forferdelig at Kagame og RPFs soldater går fri uten å bli straffet av internasjonal domstol. 

1 liker  
Svar
Kommentar #6

Peder M.I. Liland

2 innlegg  380 kommentarer

Flombelys uretten

Publisert over 1 år siden

Det er ytterst viktig at slike muntlige vitnemål nedtegnes og sikres, ikke bare som personlige minner, men som et avgjørende viktig ledd i menneskehetens oppgjør med egne ugjerninger.

Selv ikke Paul Kagame er ondskapen se!v, men er en person med en visjon om en bestemt type framtid for Rwanda, som ikke er mulig. Masseforbrytelse kan ikke glemmes. De må dokumenteres, tidfestes, stedfestes, og navn på ofre og ugjerningspersoner nedskrives.

Dersom dette skal skjules, da har vi samtidig fornektet vårt menneskeverd.

Der bør finnes et dokumentsenter som sikrer dette historiske ettermælet etter folkemordet, nettopp for å hindre at dette fortsetter. Aldri mer. 

Svar
Kommentar #7

Fred Winther Holt

22 innlegg  75 kommentarer

Blodbadet på Byumba stadion

Publisert over 1 år siden
Evariste Nshimiyimana. Gå til den siterte teksten.
Samme operasjon ble gjennomført i Byumba stadium den 23. april 1994 hvor over 2500 personer ble samlet og drept

For å utdype den informasjon som Evariste Nshimiyimana bringer, så gjengir jeg nedenfor innholdet i en artikkel som jeg publiserte på nettstedet Origo.no (nå nedlagt) den 10. april 2008. I likhet med massakren i Gakurazo, virker hendelsen godt organisert og i høyeste grad overlagt. Merk: Det er Kagames militære som står for forbrytelsene, altså dreier det seg om krigsforbrytelser. 

Det var flere blodbad i Byumba. Den største massakren fant sted på stadion 23. april 1994. Oppgaven var fordelt på flere enheter. Løytnant Top Byabagamba, som var avløser for oberstløytnant James Kabarebe, hadde fått ordre av general Paul Kagame om å ta ut soldater for å massakrere befolkningen. Slik begynner Abdul Ruzibiza, tidligere løytnant og medlem av Network Commando i RPA/RPF, sin beretning om blodbadet på Byumba stadion, ref. hans bok Rwanda L’histoire secrète (side 274-275). Jeg bringer her et lite utdrag fra teksten, i egen oversettelse.

Løytnant Byabagamba foreslo løytnant Emmanuel Ntingingwa, som dermed ble innkalt til Paul Kagame, som ga han i ordre å samle befolkningen på stadion i Byumba og eliminere alle sammen, uten å la noen overleve som kunne vitne om massakren.

Militære dro over høydene for å få folk ut fra sine hjem og bringe de med til stadion under påskudd av å ville gjennomsøke boligene for våpen og annet militært materiell. Tilhengere av MRND (partiet til avdøde president Habyarimana) ble grundigst undersøkt.

Stadion var proppfull av mennesker. Løytnant Emmanuel Ntingingwa, i spissen for 110 militære, ble bakket opp av medlemmer av general Kagames garde, fotballspillere fra RPA som var kommet fra Mulindi, militærpoliti, og ledere i RPF.

Fire offiserer ledet operasjonen. De omringet stadion og ga befolkningen ordre om å legge seg på magen på bakken. De hadde tenkt å drepe menneskene ved å slå med hakke for å knuse hjerneskallen. Antallet var imidlertid så stort at man i stedet valgte maskingevær. Ca 2500 mennesker mistet livet i løpet av noen timer.

 Likene ble begravd i septiktanker i Byumba eller fraktet bort for å bli brent i seks bygninger i militærleiren i Byumba.

Ruzibiza var et viktig vitne til Kagames forbrytelser. Han hadde politisk asyl i Norge og døde her i 2010.  

1 liker  
Svar

Siste innlegg

Vigslet rot
av
Stephanie Dietrich
35 minutter siden / 22 visninger
0 kommentarer
Hjerte for Afrika
av
Rannveig Bremer Fjær
rundt 1 time siden / 22 visninger
0 kommentarer
Judas anger!
av
Torbjørn Ustad
rundt 2 timer siden / 39 visninger
1 kommentarer
En bokser hviler ut
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 3 timer siden / 83 visninger
1 kommentarer
Med ansvar for religion
av
Vårt Land
rundt 3 timer siden / 49 visninger
0 kommentarer
Verdiløse menn
av
Håvard Nyhus
rundt 15 timer siden / 511 visninger
8 kommentarer
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
av
Øyvind Hasting
rundt 16 timer siden / 170 visninger
4 kommentarer
Venstres Høyre-problem
av
Berit Aalborg
rundt 19 timer siden / 312 visninger
2 kommentarer
Rett til liv - heile livet
av
Aase Maren Østgaard
rundt 21 timer siden / 683 visninger
4 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Vigslet rot
av
Stephanie Dietrich
35 minutter siden / 22 visninger
0 kommentarer
Hjerte for Afrika
av
Rannveig Bremer Fjær
rundt 1 time siden / 22 visninger
0 kommentarer
Judas anger!
av
Torbjørn Ustad
rundt 2 timer siden / 39 visninger
1 kommentarer
En bokser hviler ut
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 3 timer siden / 83 visninger
1 kommentarer
Med ansvar for religion
av
Vårt Land
rundt 3 timer siden / 49 visninger
0 kommentarer
Verdiløse menn
av
Håvard Nyhus
rundt 15 timer siden / 511 visninger
8 kommentarer
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
av
Øyvind Hasting
rundt 16 timer siden / 170 visninger
4 kommentarer
Venstres Høyre-problem
av
Berit Aalborg
rundt 19 timer siden / 312 visninger
2 kommentarer
Rett til liv - heile livet
av
Aase Maren Østgaard
rundt 21 timer siden / 683 visninger
4 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torvid Høiland kommenterte på
Jo, Listhaug er politiker
3 minutter siden / 862 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
8 minutter siden / 170 visninger
Ingar Eriksen kommenterte på
Verdiløse menn
15 minutter siden / 511 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Jo, Listhaug er politiker
20 minutter siden / 862 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Verdiløse menn
27 minutter siden / 511 visninger
Sigmund Svarstad kommenterte på
Verdiløse menn
31 minutter siden / 511 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
En bokser hviler ut
32 minutter siden / 83 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Ute av verden
rundt 1 time siden / 2163 visninger
Torbjørn Ustad kommenterte på
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
rundt 1 time siden / 170 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hva skal vi med De ti bud i 2018?
rundt 1 time siden / 442 visninger
Rune Staven kommenterte på
Judas anger!
rundt 1 time siden / 39 visninger
Rune Staven kommenterte på
Judas fulgte Jesus men gikk fortapt.
rundt 1 time siden / 692 visninger
Les flere