Leder

Dårlig signal fra Helleland

Det er på tide at regjeringen lager en strategi for å redde de kulturhistoriske skattene, som våre gamle steinkirker tross alt er.

I 2015 samlet Stortinget seg om en strategi for verne­verdige kirker. De påla kulturminister Linda ­Hofstad Helleland å legge fram en strategi for forsterket satsing på gamle kirker. Dette skjedde etter årevis med jobbing fra enkeltrepresentanter. De fire siste stortingsperiodene har det vært en rekke enkeltforslag og interpellasjoner. De som hadde jobbet lenge for et slikt forslag, opplevde derfor den tverrfaglige enigheten som en stor seier.

GRUNNEN ER at mange av våre gamle og verneverdige steinkirker har forfalt gjennom lang tid. Ifølge NRK anslo riksantikvaren i 2005 at det vil koste minst 600 millioner kroner, bare for å restaurere de 161 middelalderkirkene av stein.

I EN RAPPORT som Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) la fram i 2014, hadde mer enn hver fjerde kirke­ problemer med ­ytterveggene. Rapporten avslørte også at nesten 90 prosent av kirkene mangler automatisk slokke­anlegg. Vedlikeholdsarbeidet hadde dessuten langt på vei stagnert siden 2010. På bakgrunn av dette ba Stortinget om at ­regjeringen vurderte­ et program à la Riksantikvarens stavkirke­program, som skal ha hatt god effekt.

DERFOR er det nå svært skuffende at statsråden har lagt hele strategien på vent. Dette kom frem etter at KrFs stortingsgruppe fikk svar på et spørsmål de hadde stilt til statsråden. KrFs stortingsrepresentant Anders Tyvand sier at svaret fra ­departementet tyder på at det ikke kommer tiltak før 2020. Hvis denne antagelsen slår til, er det ikke rart at Sps Marit Arnstad omtaler dette som en «ren trenering» fra statsråden og regjeringen.

DET SOM imidlertid er mest bekymringsverdig, er svada-svaret som statssekretær Bård Folke Fredriksen ga til Vårt Land. Han velger ikke å svare på spørsmålet, men kommer blant annet med en lang utredning om hvem som eier de gamle kirkene.

NÅ ER DET på tide at regjeringen og statsråd ­Helleland tar Stortingets vedtak på alvor og lager en strategi for de gamle, kulturhistoriske skattene som våre gamle steinkirker tross alt er. Hvis hun ikke ­setter opp tempoet, viser hun dessuten at hun ikke tar Stortinget på alvor.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 17.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder