Verdidebatt

Når pinsesjefen og trosbevegeren gir hverandre ære

Jeg er ingen nestor eller allviter ... men jeg må si fra om noen av de paradoks og underlige utsagn jeg får med meg. Det kan faktisk være lurt at pinseledere og andre konservative leser dette, og at de spør seg: «Er det så viktig for oss å ta avstand fra det liberale at vi ser gjennom fingrene med fundamentalisme og manipulasjon - fra enkelte av de som kaller seg konservative?»

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg skrudde på Visjon Norge i kveld. Sjelden jeg har gjort det det siste året, men iblant blir jeg nysgjerrig.

TV-en står på, «Studio Direkte» klinger i øra mine mens jeg rydder. Som før: Givere lokkes med bok, CD og Hallingskarvet-opphold. Dette er imidlertid ikke hovedpoenget i denne teksten.

Hovedsaken er noe annet jeg syns er trist: Pinsebevegelsens øverste leder, Sigmund Kristoffersen, viste seg å være gjest i kveld. Forresten ...: Er dét så trist? Nei da (selv om det vitterlig er den avslørte pengepredikantens kanal han gjester) ... men det han uttrykker, er trist. Det han er helt enig med Carl Gustaf Severin om, er leit. Severin er, som mange vet, blant Livets Ord (Uppsala) og trosbevegelsen sine mest kjente forkynnere. Han holdt en slags andakt på kanalen i kveld og satt i sofaen som gjest etterpå.

Eks-pinsevenn Arne Pedersen, som leder trosbibelskolen på Visjon Gjestegård, er programleder. Han la i kveld opp til at Kristoffersen og Severin skulle smigre hverandre. De så gjorde.

Kristoffersen er en fornuftig og reflektert leder på flere måter, men han er positiv til herlighetsteologers og superapostlers dilldall. I fjor satt han i samme studio og sa at Maldonado «jo har en tjenestegave». I kveldens sending uttrykker han at pinsekarismatikere, underforstått både pinsevenner og framgangsteologer /ytterliggående karismatikere, må holde sammen.

Severin, på sin side, ytrer - før han stikker fra kanalen hvor han også hadde innspilling av ni program i dag: Kristoffersens positive holdning til Livets Ord er fantastisk. Dette passer jo greit med Kristoffersen og lederrådets nylige utspill - om de liberale prestene som vil vie homofile. (Ref. sak i avisa Dagen.) Disse får visst ikke så lett tale hos pinsemenigheter heretter. Disse ønsker lederrådet å ta avstand fra. Megaapostler og gamle trosbevegere som preker virkelighetsflukt, de er derimot hjertelig velkommen.

Livets Ord-folk er visst flotte, «konservative» kristne. Dem koseprater pinselederne (iallfall én av dem) gjerne med. Unnskyld meg, ass, men dette e jysla kjedeligt for både bondevetet og mer klassiske pinsevenner.

Trosbevegerne, herlighetsteologene, framgangsteologene - disse menneskene som vil holde liv i åndelig svermeri som har skada mange mennesker - er ikke folk som primært preker «klassisk kristendom». En betegnelse Severin brukte i kveldens sending. Ifølge ham en slags motsats til «det liberale».

Hvor ofte preker disse elitistiske forkynnerne korset, evangeliet, uten å legge til noe om å så og høste penger, eller om å «snakke positivt»?

Kjære navnebror, kjære Sigmund Kristoffersen! Eg e'kje ude itte sverta deg elle ver «negative». Kanskje me får drøst ein dag, øve ein kopp kaffi elle någe. Eg har någen aner i Hommersåk-området, så me har sikkert någe kjekt å prata om - om det ikkje går å snakka om kristenliv og forholdet til trosbevegelsen ... Eg ønske deg og pinsevennane alt godt! Derfor seie eg ifra om det dumma eg synst eg ser, det der med ei positiv holdning til framgangsteologi.

(Forresten synst eg du sa møje bra itte han der Severin-fyren gjekk ud av studio'. Rett ska ver rett.)

For den holdningen syns jeg er trist. Jeg håper både Kristoffersen og andre konservative kristne - i Pinsebevegelsen så vel som i resten av kristen-Norge, vil spørre seg noe i cirka denne duren:

«Er vi for åpne for fundamentalismen? Tar vi for lett på den? Ønsker vi å signalisere enhet med folk som flykter fra virkeligheten, kaller kritikk for forfølgelse, tror på såkalt skapende ord og at man kan velsignes mot betaling? Ønsker vi å hjelpe fram krefter som påstår å ha vært med kristenhetens verdenselite i USA (ref. Jan Hanvold for noen minutt siden) og tror at de får større salvelse og kraft av å være der enn i Norge?»

Det kan i det minste være noe å tenke på. Men om dere ikke vil tenke på det, kan dere fortsette å «kaste deres brød på vannet» hos Visjon Norge, slik de oppfordrer til i kveld. Lykke til med «høsten» på det brødet ... eller var det frøet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt