Verdidebatt

Hjernedød surrogati

En skal virkelig lese mye før øynene faller ut av hodet, men dette tar kaka. Jeg er forsåvidt enig med Myskja i Bioteknologirådet om at forslaget om hjernedøde surrogatmødre er marginalt og lite relevant. Men likevel: Vårt Land presenterer denne elleville ideen uten å ha snakket med helsepersonell som til daglig steller og behandler hjernedøde personer. På vegne av oss skal dere her få noen motforestillinger:

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1. Jeg reagerer på bruken av det konstruerte ordet "æsj-faktoren". Dette er en hersketeknikk som er egnet til å få moralske motforestillinger til å virke barnslige. Tanken om en hjernedød surrogatmor berører oss på et dypt eksistensielt plan, og den magefølelsen det gir er ikke en "æsj-faktor". Filosofer har et mer voksent ordforråd enn som så - om de vil.

2. Hjernedøde personer er intensivpasienter. En sengeplass på en intensivavdeling er en sparsom ressurs, og vi kjemper daglig en kamp for å ha plass på intensiven til de som virkelig trenger det. En intensivplass koster titusenvis av kroner i døgnet, og et opphold på 8-9 måneder (et svangerskap) koster omtrent det samme som en sykehjemsplass i 10-20 år.

3. Å stelle en hjernedød er å stelle en som er død. Det er noe man gjør en siste gang, med respekt og verdighet. Å skulle stelle den samme døde personen flere ganger om dagen, vil av mange sykepleiere oppleves som en psykisk påkjenning. Filosofen ser kanskje for seg at den hjernedøde ligger rett ut på rygg i ni måneder, men det er nok ikke mulig uten at også kroppen begynner å dø. De må snues og stelles, akkurat som levende intensivpasienter.

4. Intensivpasienter får alltid komplikasjoner, bare de ligger på intensiven lenge nok. Og her er det snakk om virkelig "langliggere". De fleste får lungebetennelse etter noen dager på respirator. Så kan de få urinveisinfeksjon av urinkateteret. De kan få en mage-tarm-infeksjon, eller bare vanlig diaré av sondematen. Det skal godt gjøres å unngå trykksår. Og så videre. Fosteret vil derfor være eksponert for antibiotikakurer og andre sterke medisiner så å si hele svangerskapet. Risikoen for alvorlige komplikasjoner, der fosteret dør eller skades, vil være langt høyere enn i et normalt svangerskap.

5. Antallet kvinner i fertil alder som blir hjernedøde på en slik måte at de egner seg som organdonorer eller surrogatmødre, vil jeg anta du kan telle på en hånd på årsbasis i Norge. Derfor har Myskja rett i at dette er en marginal problemstilling. Hvem skulle evt få stå på venteliste for å få tilgang til en slik "donor"? Dette er ihvertfall ikke noe som dekker etterspørselen etter surrogatmødre i Norge.

6. Når din kjære dør brått og uventet i ung alder, kan det at hun donerer bort organene sine oppleves som en liten trøst i sorgen. Organdonasjonen er overstått i løpet av et døgn, og så går ritualene rundt dødsfallet videre sin vanlige gang. Begravelsen er en tung dag, og det kjennes alltid som en lettelse når den er over. Hvordan blir det for de nærmeste pårørende at kjæreste/mor/datter/søster ligger på intensiven i 8-9 måneder før hun kan begraves? Skal de besøke henne?

7. Skal de vordende foreldrene til fosteret hennes besøke henne? Skal de også betraktes som nærmeste pårørende, med full informasjonsrett, eller skal de som ved organdonasjon ikke en gang vite navnet hennes og hvem hun var?

8. "Surrogatbarnet" er ikke for alltid et barn. Hvilke tanker vil barnet/tenåringen/den voksne gjøre seg opp gjennom livet, når han/hun får informasjon om sin tilblivelse? Prøv noen tankerekker, bare. Det kan være gode, det kan være vonde, men bare våg å tenke dem ferdig. Og vær så snill, ikke avskriv dem som "æsj-faktoren".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt