Verdidebatt

Intoleranse truer trosfriheten

I forbindelse med presentasjonen av World Watch List 2017 fra Åpne Dører ble det blant annet vist til at religiøs nasjonalisme er en av drivkreftene bak forfølgelse av kristne i stadig flere land og i stadig sterkere grad. 15. februar presenteres dette i Stortingets Utenrikskomite og i Utenriksdepartementet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

215 millioner kristne forfølges på grunn av sin tro, melder den internasjonale organisasjonen Open Doors i sin årlige oppdatering, World Watch List (WWL) 2017 (publisert 11. januar 2017). Open Doors arbeider blant forfulgte kristne i mer enn 60 land. Den norske avdelingen, Åpne Dører, driver informasjonsarbeid i Norge.

Menneskerettighetserklæringen

Artikkel 18 i FNs Menneskerettighetserklæring sier: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.»

Denne retten blir imidlertid krenket i en rekke land. World Watch List 2017 omtaler 50 land der 215 millioner kristne blir forfulgt. Det betyr at én av tolv kristne i verden blir forfulgt. Omtrent 100 millioner kristne forfølges i asiatiske land. Forfølgelse og diskriminering av Indias 64 millioner kristne tiltar. Indiske kristne teller i gjennomsnitt 40 voldelige angrep i måneden.

Voldshandlinger mot kristne er også på et ekstremt nivå i land som Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Somalia, Sudan og Nigeria. Men det er like gjerne den permanente overvåkningen, den daglige trakasseringen og utestengelsen, familiens drapstrusler, den systematiske diskrimineringen, de vilkårlige blasfemilovene, forbudene mot å bekjenne og praktisere sin tro osv. som oppleves som den tøffeste forfølgelsen.

Av de ti øverste landene på listen med alvorligst forfølgelse, er det 8 land med muslimsk majoritet eller islamsk konstitusjon (Somalia, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syria, Irak, Iran og Jemen). De to  andre er Nord-Korea (nr. 1) og Eritrea (nr. 10).

Drivkrefter bak forfølgelsen

Kairo-erklæringen om menneskerettigheter i islam (CDHRI, 1990) sier at den islamske religion overstyrer FNs Menneskerettighetserklæring. Sharia bestemmer hva som er tillatt og ikke tillatt i et muslimsk samfunn. Islamsk ekstremisme og radikalisering av muslimske folkegrupper er en tydelig drivkraft bak forfølgelse av annerledestroende i et stort flertall av landene på WWL. Myndigheter – sentralt og lokalt – kan stå bak forfølgelsen. I stater med sharia-lovgivning kan frafall (apostasi) fra islam og konvertering til annen tro straffes på strengeste måte. I land som Afghanistan og Somalia står klan- og stammesamfunn sterkt. De er ofte radikalt intolerante mot andre religioner enn islam. I slike samfunn tolereres det ikke av klan og familie at noen blir kristne. Jihadistgrupper, som Boko Haram i det nordlige Nigeria og nabolandene, al Shabaab som opererer i Somalia og det nordlige Kenya og mange andre, er brutale forfølgere. Saudi-Arabia står bak finansiering av radikal wahhabisme-utbredelse i stadig større deler av Afrika og Asia. Det shia-muslimske regimet i Iran søker også makt i andre land. Radikale jihadister, som rekrutteres fra både sentralasiatiske land og hele den muslimske verden, får opplæring av Taliban i Pakistan.

Den andre store forfølgelsesdrivkraften er religiøs nasjonalisme. Hindufundamentalismens makt i India og Nepal er økende, noe som går ut over alle religiøse minoriteter. Også buddhistisk nasjonalisme er på fremmarsj, slik som i Sri Lanka, Myanmar og Bhutan.

Diktatoriske og kommunistiske regimer i Nord-Korea, Eritrea, Sentral-Asia, Vietnam, Laos og Kina kjemper imot alle ideologier og trosretninger som oppleves utfordrende. I Nord-Korea eksisterer det ingen trosfrihet, og ethvert avvik fra Kim Il Sung-ismen straffes på strengeste måte, med fangeleir eller henrettelse. Diktatorisk paranoia er også tydelig i sentralasiatiske land. Der vil kristne med muslimsk bakgrunn oppleve både myndighetenes overvåkning og trakassering og forfølgelse fra muslimske familier og samfunnet.

Organisert korrupsjon, kriminalitet og opprør er også trusler mot kristnes praktisering av sin tro. Når kristne ledere for eksempel taler mot narkotikakriminalitet i Mexico og Colombia, gjør de det med livet som innsats. I Mexico har et stort antall kristne blitt fordrevet fra sine hjem og landsbyer fordi de ikke deltar i synkretistiske fester. I Colombia er mange barn i kristne familier blitt foreldreløse fordi foreldrene har talt imot geriljaen.

Den siste drivkraften bak forfølgelse som WWL 2017 nevner, er aggressiv sekularisme og ateisme. Den er ikke synlig på World Watch List ennå (2017), men forskningsteamet bak WWL mener at dens intoleranse mot religiøse uttrykk i samfunnet vil bli mer synlig i fremtiden, med de konsekvenser det vil få for trosfriheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt