Leder

Mørkere Europa

Den høyrepopulistiske vinden som nå blåser over Europa kan rett og slett bli farlig.

NEDERLANDSKE GEERT Wilders ønsker å forby islam og stenge moskeer. Han sammenligner Koranen med Hitlers Mein Kampf, og mener at islam er mer en ideologi enn en religion, og som er farligere enn nasjonalsosialisme.

DET ER drøye uttalelser, og det er skremmende at partiet hans har 20 prosent oppslutning. Nederlendere går til valg 15. mars, og det høyrenasjonalistiske partiet Frihetspartiet (PVV), som Wilders leder, vil også melde landet ut av Eog gjeninnføre grensekontroll.

OMTRENT SAMTIDIG krevde lederen for det ­ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front Marine Le Pen, at franske jøder må si fra seg sitt israelske statsborgerskap. Partiets forslag gjelder for alle, bortsett fra russere og borgere fra EU-land.

FRANKRIKE HAR også store minoriteter fra nordafrikanske land, men heller ikke disse får ha dobbelt statsborgerskap, hvis Le Pen og Nasjonal front får bestemme. Det vil heller ikke amerikanere bosatt i Frankrike få. Slik er det også i Norge, som ikke tillater dobbelt statsborgerskap. Men det gjelder altså alle, og vurderes ikke ut i fra hvilket land du kommer fra.

MEN DET har en egen, negativ klang at jøder skal fratas sitt dobbelte statsborgerskap, historien­ tatt i ­betraktning. Det er noen ubehagelige, men tydelige linjer som går mellom disse politiske utspillene.

VI VET at en høyrepopulistisk vind blåser over Europa­. Motstanden mot islam, og dermed også muslimer, er økende. Nylig viste for eksempel en undersøkelse at det i ti EU-land er flertall for å stanse innvandring fra muslimske land.

DETTE BLIR et av de største utfordringene for Europa fremover: Hvordan finne en måte å leve sammen på. Å nøre opp under frykten for det som er annerledes, og for noen skremmende, er en velkjent taktikk, særlig i opphetede valgkamper. Geert Wilders gjør sitt ytterste for opprettholde avstand mellom «dem» og «oss» og spiller åpenbart på frykten.

MEN Å SI at én religion bør forbys, er et skremmende utspill. Det er naivt å tro at man kan forby en religion ved å vedta det. Og naivitet, koblet til oppfattelsen om at man er bedre enn andre, kan rett og slett bli farlig.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 14.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder