Verdidebatt

"Business as usual" når det gjelder Israel.

«Palestina» har observatørstatus uten medlemsskap i FN og dets selvstendighet som stat har blitt anerkjent av 137 av verdenssamfunnets 193 medlemsland.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

54 av disse 137 landene er muslimsk/arabiske, og resten 73 land, deriblant mange fra den demokratisk/vestlige verden (med Norge i spissen) har ved sin anerkjennelse «erklært Israel krig», for anerkjennelsen kan i neste omgang innebære opprettelse av en palestinsk stat på den såkalt «okkuperte Vestbredden», det vil si de bibelske landskapene Judea, Samaria og Øst-Jerusalem. Israel vil neppe/aldri gå med på denne løsningen, uten kanskje etter forhandlinger, med nye kompromissvillige palestinske forhandlere.

Den Palestinske Autoritet (PA) hadde i FNs Hovedforsamling et stort flertall bak seg i sitt siste forsøk på å få fullt medlemsskap i verdensorganisasjonen, men siden et slikt vedtak ikke er internasjonalt rettskraftig, måtte saken tas opp i Sikkerhetsrådet. Der fikk det et overvldende flertall: 14 stemmer for og 1 avstod (USA ) (SR. Res. 2334)

Med en ny mann i lederskapet i USA vil Israel ikke behøve å ta hensyn til dette utfallet. Et nytt forslag vil trolig bli fremsatt, og det vil få et helt annet utfall enn det som ble fattet sist saken var oppe i rådet. Stormløpet mot Israel ser derfor ut til å ha blitt stoppet i denne omgang. Et signal om det kom for noen dager siden da den amerikanske ambassadør til FN, Haley, avslo å utnevne den palestinske lederen Fayyad til en viktig stilling i FN-systemet fordi Palestina ikke er medlem av FN.

På tross av denne motstanden mot Fayyad antydet ambassadør Haley at Trump administrasjonen ønsker å få en slutt på den snart 100-årig lange israelsk palestinske konflikten: “We encourage the two sides to come together directly on a solution.” Hun sa videre at USA for tiden ikke anerkjenner en palestinsk stat og heller ikke støtter det signal som en utnevnelse av Fayyad ville ha sendt til FN. “

Ambassadørens uttalelse kom noen dager før statsminister Benjamin Netanyahus planlagte møte i Det hvite hus med president Donald Trump den 15. februar, og uttalelsen ble tatt vel imot i Israel:
Dette er begynnelsen på en ny tidsalder i FN, en tid da USA står opp mot alle forsøk på å skade den jødiske stat» sa Israels FN-ambassadør Danny Dannon i forbindelse med blokkeringen av Fayyads utnevnelse. Les: US stands firmly behind Israel. Den nye amerikanske administrasjonen viste ved denne anledning at den står side om side med Israel i internasjonale fora, og spesielt i FN. Hvis det hadde vært så vel!

Det råder stor spenning i Knesset i disse siste dager før statsminister Netanyahu møter president Donald Trump den 15. februar. Han har fått kraftige advarsler fra høyresiden i koalisjonsregjeringen om at et jordskjelv vil inntre hvis han ikke klart tar avstand fra ethvert forslag om en to-statsløsning eller om en felles forpliktelse om å opprette en palestinsk røverstat en gang i fremtiden, en tanke Netanyahu tidligere har leflet med.

«Onsdagens møte med Trump vil bli en eksamen i Netanyahus politiske liv fordi det kan komme til å bestemme Israels politikk overfor palestinerne i mange år fremover,» sa utdanningsminister Naftali Bennett, lederen for partiet «Det jødiske hjem».

Da president Trump nylig ble presset på spørsmålet om en eventuell flytting av den amerikanske ambassaden til Jerusalem, slik han lovet i valgkampen, viste han tegn på vakling:. «I am thinking about the embassy, I am studying the embassy [issue], and we will see what happens. The embassy is not an easy decision. It has obviously been out there for many, many years, and nobody has wanted to make that decision. I’m thinking about it very seriously, and we will see what happens.»

I følge meldinger i media har president Trump også begynt å vakle i spørsmålet om en palestinsk stat. Han har imøtekommet et ønske fra PA om et møte i Ramallah angående bosetninger på Vestbredden, og lovet å møte president Mahmoud Abbas etter møtet med Netanyahu for å underrette ham om utfallet.

I et intervju med pressen uttalte presidenten, noe som skremte den israelske høyresiden: «Israeli settlements in the West Bank "don't help the process" of reaching peace. Every time you take land for settlements, there is less land left, But we are looking at that, and we are looking at some other options we'll see. But no, I am not somebody that believes that going forward with these settlements is a good thing for peace." Les: published over Friday and Sunday in the Israel Hayom newspaper.

Det palestinske lederskapet har fått tro på at arabisk press i de siste uker, iberegnet presset fra lederne i Jordan og Saudi Arabia, har påvirket den amerikanske administrsjonens og Trumps syn på den israelsk/palestinske konflikten til det bedre for PA og Abbas -  og dramatisk til det verre for Netanyahu og den politiske høyresiden i Israel.

Om det er en riktig antakelse, vil verden få svar på om noen få dager. Les også: 'The problem isn't Trump - it's Netanyahu'

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt