Verdidebatt

Smartdop

Å eksperimentere med hjernen, i form av Ritalinlignende medikamenter (dop), blir som å søke Nirvana med LSD. Det finnes ingen lettvinte løsninger til kvalitet eller evig liv. Det verste som kan skje er at hjernen tar skade og man mister troen på seg selv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Amfetamin har alltid vært tilgjengelig i medisinens verden. På 80 tallet var det velkjent blant leger som var mine kolleger. Sykepleiere var ikke der. De har alltid vært skeptiske til alle typer medikamenter og ikke minst bivirkninger. Hele sykepleiefaget er tuftet på medmenneskelig nærhet, relasjoner og åpenhet, forebyggende mot selvmord, død og avvisning. At det ikke er implementert i resten av samfunnet kan man undre seg over. Ledelsen har ofte vært mer opptatt av økonomi og effektivitet ( les raske løsninger), enn av substans. Voksenlivet er mer preget av bedøvelse enn tidligere. Da var det fattigfolk som tydde til flaskene i sin sorg og nød. Det skrives mye om avvisning, som jo er et overgrep når det skjer mellom mor far og et barn-på lik linje med annen type vold.

Følelser kjennetegner et menneske. Når et lite barn faller og slår seg, blir det redd og forstår ikke hvorfor mamma og pappa eller andre i nærheten ikke tar imot dem. De føler smerte og skuffelse. Å være på egenhånd gir en avmaktsfølelse , men når den voksne løfter dem opp, trøster og møter deres følelser, blir de trygge på seg selv. Neste gang det skjer står de bedre rustet til å møte nye situasjoner i visshet om at voksne støtter og veileder. Hvis ikke voksne kan beskytte små barn blir de utrygge og mister selvtilliten.

Voksne er da mer opptatt av seg selv enn å være der for barna. Noen voksne passer derfor ikke inn i et omsorgsbilde uansatt hvor mye hjelp de får. Å ruse seg går sjelden sammen med god omsorg. Når man  bruker evnene til å skille ut gode foreldre kan man trå feil. Man blir smartere av å unngå rusmidler.

Omgangen med rus er blitt normalisert, slik at alle arenaer for prestasjoner blir forført av dopingmidler. Man tenker at treningsmiljøer er verstinger, men "hvitsnippsmiljøene" henger ikke etter der heller.

I USA opplevde man at Cracmisbrukere fikk årelange straffer mens Kokainmisbrukerne slapp med minimale dommer. Årsaken var delt. Crack-farget befolkning. Kokain- hvit befolkning. Når man tilsetter vann og bakepulver under damp blir kokain til crack. Fordommer stod i veien for kunnskapene.

Det finnes så mange smertestillende metoder i helsetjenesten at ingen burde frykte den siste pine.

Forebyggende tiltak som livsmestring gjør etikken synlig. Hva skjer når man føler konstant press for omgivelsene?

ML skriver om sensitivitet. Å holde igjen, fortrenge følelser som sinne, latter og frustrasjoner gir behov for lettelser. Det kan være å kvitte seg med vonde følelser i samtaler, massere kroppen for ubehag eller stenge noen ute.

Somatisering kan også være vitaminmangel, ikke nødvendigvis psykisk sykdoma, angst eller stress. Trening med økt muskelmasse gir økt behov for vitaminer og mineraler. Når kroppen er i balanse får man automatisk fullt fokus. Å kunne kroppen er en viktig del av å kunne jobben.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt