Verdidebatt

Ikke av brød alene

"Er ikke livet mer enn biologi, teknologi og lovverk" spør journalist Sandra Lillebø i en artikkel i Klassekampen i dag

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hun peker på at selv om vi med vår viten er i stand til å etterligne det naturen gjør, ikke nødvendigvis gir større forståelse av hva livet er, fremholder hun. Nyttig erkjennelse. Hennes sluttsats er: "Livet er noe mer enn fysikk og kjemi, det er mer enn tekniske prosesser. Nå gjelder det ikke å gjøre oss dummere enn vi er."
Ut fra min barnelærdom og slik jeg forstår budskapet i Bibelen - som jeg nok burde vært flittigere til å lese i - blir min reaksjon på et slikt utspill at jeg naturlig nok tar utgangspunkt i mitt eget kulturelle og åndelige ståsted. Troen på en skaper og en Sønn som har opptrådt både som Gud og menneske. Det er det som har skapt trosgnisten hos meg, som har holdt i medgang og motgang. Selv om jeg har en masse ubesvarte spørsmål om vår tilværelse og en forventning til noe der fremme etter jordelivets slutt. Altså en enkelt troende som tror.
Det er nok mange forskjellige måter å tilegne seg troen og ikke troen på. Men jeg håper at den debatten som Lillebø ønsker, også får meg seg det åndelige alternativet med basis i Bibelen. Kan man egentlig unngå det dersom man vil ha en helhetlig samtale om våre liv? Jeg har lyst til å fremheve den statlige demensplanen 2020 og praksis i dens spor. Der er pekt på behovet for å ivareta den åndelige dimensjonen hos demenssyke. . Det er grunn til å nevne at Utdanningsenheten for sykehjem i Nordland har på gang et prosjekt kalt "Mennesket lever ikke av brød alene." Utgangspunktet erkjennelse og kjennskap til pasientenes livshistorie. Dette prosjektet burde være en av insprasjonene til å ta på alvor at vi altså ikke lever av brød alene.
Jeg håper på en saklig seriøs debatt med basis i "livet er mer enn............................."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt