Mathias Onsrud

8    5

Trygg abort

Lovlig abort er ikke alltid trygg

Publisert: 11. feb 2017 / 306 visninger.

 

Tilgang til trygge og lovlige aborter er blitt fynd-ord i den bistandspolitiske debatt. Faren ved illegale aborter skal ikke bagatelliseres. Men en provosert abort blir ikke automatisk trygg om den blir lovlig. Mangeårig arbeid blant afrikansk helsepersonell har gitt meg en del erfaringer. Kompetansen i å håndtere en abort, provosert eller spontan, er ofte skremmende dårlig. Mange slike inngrep medfører skade av selve livmoren og varig sterilitet til følge; et sosialt alvorlig traume i mange kulturer. Et annet eksempel: Vi opererte på Panzi-sykehuset i Kongo flere kvinner med fistel (hull i underlivsorganer med lekkasje av urin eller avføring) hvor årsaken beviselig var feilaktig utført utskrapning.

I dag utføres de fleste aborter medisinsk, og abortpillen vil være den foretrukne metode også i u-land. Men metoden forutsetter at graviditeten er kommet passelig langt – noe som kan være vanskelig å avgjøre på steder hvor man mangler ultralydapparat og annen nødvendig kompetanse. Dette gjelder også for eventuelle komplikasjoner etterpå: blødninger og infeksjon som oftest skyldes ufullstendig tømning av livmoren. Risikoen ved medisinsk abort vil i u-land sannsynligvis være større enn hos oss. Her trenger ca 20% oppfølgende behandling, 16% på grunn av blødning og 3% trenger kirurgisk utskrapning.

De sosiokulturelle konsekvensene for sårbare kvinner bør også nevnes. En mannlig sykepleier på en avsidesliggende poliklinikk var ivrig på meg for å få opplysninger om abortpillen, noe han mente det var stort behov for hos ham. Jeg kunne ikke unngå å mistenke ham for uedle motiver. Og hvordan skulle han kunne følge opp og forebygge komplikasjoner? Abort kan fort bli en enkel  og billig prevensjonsmetode. Hun kan jo bare gå og få seg en abortpille på poliklinikken om hun er så uheldig å bli gravid; mannen går fri. Og det som foregår på poliklinikkene blir sjelden hemmeligholdt. Brudeprisen vil falle drastisk om aborten blir viden kjent.

Iveren for legalisering av abort kan være infisert av vestlig kulturimperialisme. Vesten verdsetter individuelle seksuelle rettigheter, mens de ute setter morsrollen høyere. At sekulære organisasjoner promoverer prevensjon og legalisering av abort aksepteres, også av lokale kirker. Verre blir det når presumptivt kristne organisasjoner kjører dette frem. Vestlige misjonsarbeidere føler på spenningen allerede. Sammen med aksepten av homofili og samkjønnet ekteskap i vestlige land, gjør dette at kirkesamarbeidet nord-sør blir vanskeliggjort. Følgen kan bli at andre gode hjelpetiltak lider.

Jeg tror at vi skal være forsiktige med å tre våre vestlige holdninger ned over hodet på andre kulturer. Holdningsforandringer hos dem må få utvikle seg nedenfra, ikke utenfra. Vi aksepterer ikke utenlandsk innblanding i norsk politikk. Abortlovgivningen er politikk, og vi må ikke agere som politisk pressgruppe.

Oppgaven er altså ikke gjort om abort blir lovlig. Trygghet forutsetter nødvendig faglig kompetanse og utstyr. Der har vi utfordringer nok å ta fatt på.

 

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
5 minutter siden / 5549 visninger
Rune Holt kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
23 minutter siden / 748 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
32 minutter siden / 5549 visninger
Asgeir Remø kommenterte på
Populismens forenklinger
37 minutter siden / 3214 visninger
Dag Løkke kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
38 minutter siden / 1782 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
42 minutter siden / 25197 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
43 minutter siden / 253 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1782 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5549 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 1 time siden / 1480 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5549 visninger
Eddie Whyte kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
rundt 1 time siden / 179 visninger
Les flere