Leder

Samvittighetsfrihet til doms

Dommen i Telemark viser at samvittighetsfriheten for fastleger ikke eksisterer.

Samvittighetsfriheten tapte i Aust-Telemark tingrett denne uken. Lege Katarzyna Jachimowicz­ tapte saken hun hadde anlagt mot Sauherad k­ommune etter at hun ble oppsagt fra stillingen som fastlege i kommunen fordi hun ikke vil sette inn spiral. Siden spiral medfører at et befruktet egg hindres fra å feste seg i livmoren, mener hun dette er det er en parallell til å medvirke til abort.

I 2014 oppsto det en heftig strid etter at Helsedepartementet hadde gitt fastleger adgang til å reservere seg mot å henvise til abortinngrep. Det endte med en ny forskrift senere samme år, som i praksis var et kompromiss. Saken ble løst for de legene som ikke ville henvise til abort ved at fastlegens underskrift ikke lenger skulle være nødvendig ved abortsaker. Men samtidig ble muligheten for reservasjon innskrenket. Det ble ikke lenger mulig å be andre leger overta oppgaver av samvittighetsgrunner, men bare ut fra praktiske grunner.

Denne forskriftsendringen innskrenket ­reservasjonsretten så mye at den i praksis ikke gjelder for fastleger, noe dommen i tingretten viser. Denne forskriften er et vesentlig premiss for den dommen som er avsagt. Retten aksepterer at det finnes en rett til å reservere seg ut fra samvittighet, men mener det ikke kan være tvil om at det unntaket som her er gjort, er hjemlet i lov, slik menneskerettighetene krever.

Retten har også tatt stilling til om denne forskriften er i strid med menneskerettighetene. Her har retten lagt til grunn at det foreligger en konflikt mellom menneskerettigheter. Å legge vansker i veien for kvinner som ønsker å få satt inn spiral, er i strid med likestilling mellom kjønnene og kvinners rett til å få nødvendig helsehjelp. Når disse rettighetene kolliderer med samvittighetsfriheten, må den siste vike. Det begrunnes med en dom i Menneskerettighetsdomstolen som gjelder samvittighetsvegring mot å registrere likekjønnede ekteskap i Storbritannia.

Dommen i tingretten er grundig. Selv om dommen skulle ha anvendt gjeldende norsk lov rett, gjenstår spørsmålet om norsk lovgivning er i samsvar med menneskerettighetene. Det kan til sjuende og sist først avklares av Menneskerettighetsdomstolen. Vi håper det vil bli mulig å føre saken dit, dersom anke i norsk rett ikke fører fram.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder