Verdidebatt

Åpen avis med trygg identitet

Bibelverset er tilbake på Vårt Lands forside.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er et stort privilegium å ta vedtektene fra avisens tilblivelse inn i vår tid.

I dag kan du se noe nytt under logoen vår på forsiden. Der står det et bibelsitat som forteller at kjærlighet er mye mer enn følelser. Den kan foredles og fordypes ved at den tilføres innsikt og dømmekraft. Innsikt er den dype forståelsen for hvorfor – dømmekraft er evnen til å skjelne mellom godt og ondt. Fordi de holdes sammen i kjærlighet, blir de ikke til fordømmelse eller avvisning.

Dette sier noe om hva vi strekker oss ­etter som avis. Men Bibelen er en rik skatte­kiste, så om en stund kan det være vi velger oss et nytt sitat.

Med et sitat fra Bibelen på forsiden, signaliserer vi at identiteten vår springer ut av et kristent grunnlag. Da jeg begynte som sjefredaktør for ni måneder siden, var det et spørsmål som gikk igjen fra lesere som var spent på retningen for avisen: Hva betyr det at Vårt Land er en kristen avis? Skal dere gjenspeile det positive som skjer i Kristen-Norge? Skal dere løfte og inspirere meg som kristen?

En kristen avis

Å svare på dette gjennom journalistikken har stått øverst på min agenda siden jeg tiltrådte. Før vi jakter nye lesere, må vi svarer godt på det behovet dagens lesere melder. Først svaret: Ja, Vårt Land er en kristen avis.

Hvordan skal det vises?

Vi går daglig gjennom den journalistiske verktøykassen vår. Når vi reiser ut på festivaler og stevner, kan det hende at den klassisk kritiske nyhetssaken eller den ­lokale gladsaken et for smalt repertoar for å avdekke de virkelig spennende nyhetene. De kan ligge et helt annet sted, og de dukker opp når vi går klokt, åpent og nysgjerrig inn i fenomener og trender i trosfeltet. Vi har de siste månedene skrevet om Soul Children, pinsebevegelsen, bedehuskultur og bedehuskunst på en måte som er unik for oss. Vi bruker vår innsikt og kompetanse, men skriver med det nysgjerrige, ikke det innforståtte blikket.

Kvalitet og dybde

Jeg synes det gir et galt signal at vi har bibelordet på baksiden og ikke på forsiden av avisen. Vi trenger ikke maskere vår identitet for å bli interessante for flere. Jeg tror vi må gå inn i kjernen før vi kan vende blikket utover – eller rettere – å gå med økt bevissthet inn til kjernen av hvem vi er. Det tydeliggjør vår profil i offentligheten. Vi løfter kirke- og religionsstoffet fra å ha vært en seksjon – til å bli en motor – i avisen.

Som flere lesere har meldt tilbake, er ikke skråblikket fra Hugin og Munin de mest opplagte omgivelsene for det daglige bibelordet. Samtidig har mange merket seg at vi nå har gitt bibelteksten en helside sammen med dagens andakt. Derfor fjerner vi det daglige bibelordet på baksiden.

Min dialog med dere lesere de ­siste måne­dene forteller om en tørst etter mer stoff om kristen trospraksis i vår tid, ­etter mer «mat for troen». Vårt Land har overtatt STREK – et fordypningsmagasin som utfordrer kristenlivets «business as ­usual». Det vil stille leserne – og derigjennom kirken – overfor de første spørsmålene i troen. STREK vil også på sikt prege innholdet i Vårt Land. På sikt er det min ambisjon at vi får løftet dette innholdet ytterligere. Med kvalitet, med dybde og innsikt, kan vi gi mat for troen.

Trospraksis

Jeg ser på det som et stort privilegium å ta vedtektene fra avisens tilblivelse inn i vår tid. «Å bidra til et sterkt kristent folk og fremme den ­kristne kirkes­ livsinteresser» – formuleringen er ­arkaisk, men da er det vår jobb å oversette. I dag utfordres kirken av indre splid og ytre marginalisering. Da kan vi være en fellesarena som samler på tvers, vi kan invitere inn nye stemmer og vise frem miljøer og trospraksiser som overrasker og inspirerer.

Det er selve samtalen, en bred, opp­lysende og mangfoldig samtale, som skal bidra til nettopp å «fremme den kristne kirkes livsinteresser».

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 10.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Åshild Mathisen

Åshild Mathisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt