Ingjerd Våge

2

En graviditet er mer enn ett liv

Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp ser ut til å ha glemt at barnet i mors mage er et liv.

Publisert: 9. feb 2017  /  1977 visninger.

I går skrev Helland i et innlegg i Vårt Land at «dødstallene blir mindre når abort er lovlig og trygt». Det gir bare mening hvis man ser helt bort ifra at barnet i mors mage også er et liv.

Helland er bekymret for tallene som viser at svært mange kvinner dør som følge av en utrygg abort. Vi deler Hellands bekymring. At kvinner dør under illegale aborter, er dypt tragisk.

Feil ende

Likevel mener vi Helland angriper problemet i feil ende. Hun vil nemlig at KrF skal «kjempe for sårbare kvinners rett til abort». Men hvorfor i all verden skal KrF fronte dette når de har programfestet prinsippet om «retten til liv»? KrF ønsker å redusere aborttallene, ikke kjempe for retten til å ta et liv. Barnets liv. Et parti med integriteten i behold har ikke én mening i Norge og en annen internasjonalt.

Et godt og bærekraftig samfunn bør alltid hegne om livet. Derfor bør norske bistandspenger gå til å fremme liv for både mor og barn. De bør gå til seksualundervisning, prevensjon, svangerskapsomsorg og undervisning om god familieplanlegging. For å nevne noe. Det er ikke slik at for å støtte dette må vi også fremme abort.

I bresjen

Vi som gir bistand, kan være premissleverandør for hvordan pengene skal brukes. Kirkens Nødhjelp, som en kristen organisasjon, bør gå i bresjen for å fremme liv for begge parter. Noe annet gir lite mening.

Vi blir meget overrasket hvis medlemmene i representantskapet, som blant annet kommer fra Den norske kirke, Frelsesarmeen, Pinsebevegelsen i Norge og Den Evangelisk Lutherske Frikirke, går god for Hellands holdning.

Av Ingjerd Våge, kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd og Maria Victoria Aanje, informasjonsansvarlig i Menneskeverd

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 09.02.2017


9 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Hans Torvaldsen

1 innlegg  72 kommentarer

Kvalifisert?

Publisert over 3 år siden

Personlig synes jeg det er greit med engasjement. Men, som noen skriver, "man må være det for å forstå det" Det nytter ikke bare å observere fra sidelinjen. 

Av og til kreves det noe for å være meningsberettiget. Når var det siste gang DU var i en slik situasjon?

Når var DU siste gang hos legen og ga beskjed om at du vil gi en av dine nyrer eller halve leveren til en som trenger transplantasjon for å kunne leve videre? 

Når fortalte DU til dine nærmeste at når du dør ønsker du at dine organer kan brukes etter din død til å berge andres liv. 

Det er så lett å la seg forarge bak et tastatur, gripe til ordet for å fordømme andres valg. Et valg som kanskje i realiteten ikke er et valg overhodet. 

Du leser en gammel bok som du tolker etter forgodtbefinnende.  Velger ut ord og sitater som du føler gir deg rett til å mene. 

Men DU ER IKKE der slaget står. Du har IKKE gitt vekk en nyre eller halve leveren for å redde et liv.  Du er kanskje ikke meningsberettiget i det hele tatt. 


Kommentar #2

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Jeg må si meg helt enig med debattanten her. Jeg visste ikke at KN sto for abortlinjen, og innspillet fra Anne-Marie Helland overrasker meg. Som forsvarer av såkalt lovlig abort. Der er jo egentlig en omskrivning av det det i virkeligheten er, et fosterdrap. Det sies at kvinnen skal ha rett til å bestemme over sin egen kropp, og det kan man jo forstå i kontekst der mennesker ikke kjenner Bibelens  innhold. Men er ikke KN tuftet på Bibelens lære.? Hvorfor overser man da teksten i Salme 139,16 " Som foster så Dine øyne meg. Og i din Bok var de alle skrevet ned  før en eneste av dem var kommet". Når mener da KN at livet begynner med henvisning til nevnte vers ? Ifølge Guds Ord begynner det allerede ved unnfangelsen. Har vi da som kristne rett til å ta dette livet, fjerne det fra morens livmor, for så å kaste det i søpla, bokstavelig talt? Gud betrakter det menneskelige liv som hellig helt fra det blir dannet. Det er svært bekymringsverdig om KN overstyrer Guds Ord og lar helt menneskelige vurderinger og tanker styre denne prosessen. Så, Ja til menneskeverd

4 liker  
Kommentar #3

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Gode innlegg

Publisert over 3 år siden

Å stå i virkeligheten krever mer enn en tanke i hodet. Det er mulig å legge til rette for trygge aborter samtidig som man hevder retten til et liv. Vi har et ansvar for begge deler. Å rette moralpekefingeren i været er fandens verk, ikke Gud sitt. Å late som ting ikke eksisterer er synd. Vold og overgrep må bekjempes i det små, ikke med store ord fra toppen. Når man bruker Bibelen til å slå andre mennesker i hodet, mens de egentlig trenger hjelp er det ikke lett å være kvinne/barn. 


3 liker  
Kommentar #4

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Det er selvsagt et meget delikat og vanskelig tema sett fra en kristen synsvinkel. Vi har tross alt bare Guds Ord og forholde oss til. Det burde være vår øverste myndighet. Når det gjelder svangerskap påført ved voldtekt så er jo da dette en høyst ufrivillig situasjon for den voldtatte person. En eventuell abort må sees i sammenheng med dette. Når det ikke er snakk om voldshandlinger derimot bør kristne organisasjoner som driver med rådgivning for gravide kvinner derimot oppmuntre til å fullføre svangerskapet, ved å tilby økonomisk hjelp eller legge tilrette for adopsjon om moren ikke kan ta seg av barnet. Dette i lys av at Gud ser på menneskelivet som hellig, og at han har telt våre dager allerede fra unnfangelsen, som det står i Skriften. På verdensbasis tror jeg ikke de fleste aborter blir utført grunnet graviditet påført ved vold. Abort er jo bare et litt finere ord for fosterdrap, og jeg tror dette er en meget alvorlig handling ifølge Guds Ord. Om kristne organisasjoner ikke lar Bibelen være deres retningssnor også i dette spørsmålet er man ikke ute. Hvor mange gravide er det ikke som har angret bittert etter utført abort, når de virkelig har fått tenke litt istedenfor å ta en altfor rask beslutning om abort. Jeg selv kjenner godt til en flott jente som ble født utenfor ekteskap, der morens mor oppfordret datteren til å ta abort. Nå er denne lille jenta blitt en flott dame. Jeg mener abort bare bør anbefales ved voldtekt eller der der er fare for morens liv. Om man som en kristen organisasjon skal forespeile abort som noe alle som ønsker det , bør få det, er man klart i strid med Guds Ord og menneskeverdet. Det er ikke bare min mening men også Bibelens, tror jeg

Kommentar #5

Hans Torvaldsen

1 innlegg  72 kommentarer

Publisert over 3 år siden

 "Dette i lys av at Gud ser på menneskelivet som hellig, og at han har telt våre dager allerede fra unnfangelsen, som det står i Skriften. "

Om du virkelig antar at dette med at din gud har telt våre dager, så vet han allerede hvorvidt et embryo eller foster blir abortert eller ei. Siden han vet, må han også allerede ha bestemt og ikke noe av det menneskene gjør har noen innvirkning. 

Eller mener du at vi ved handlinger, bønn etc kan påvirke din guds allerede bestemte plan? 

Kommentar #6

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Vi har alle fått en vilje. Gud tvinger ingen mennesker til å følge hans forskrifter. Abort den den enkeltes valg, selv om Gud ønsket at vedkommende fikk en sjanse til å vokse opp

Kommentar #7

Hans Torvaldsen

1 innlegg  72 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Det var ikke akkurat et svar på mine betraktninger. 

Når du påstår at din gud vet hvor mange dager hver enkelt av oss blir "tildelt", hvordan kan du da påstå at vi kan påvirke antall dager? 

Du kan ikke påstå at gud har gitt hvert individ en tilmålt tid og samtidig påstå at vi kan påvirke noe som helst av denne tidsmålingen på grunn av vår vilje.  

Du er ikke konsekvent i din argumentasjon. 

Kommentar #8

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Selvsagt har vi en fri vilje til å avgjøre om å avslutte våre liv tidligere enn det som var tiltenkt. Om en vil gjennomføre et selvmord er det ingen som kan hindre det utenom en selv. Om Gud har tilmålt en tid betyr det ikke at han tvinger oss . Vi har som sagt en fri vilje til å ta avgjørelser selv

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 2816 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1270 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
6 dager siden / 1185 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
12 dager siden / 857 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
4 dager siden / 724 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
16 dager siden / 546 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
4 dager siden / 539 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
2 måneder siden / 490 visninger
NLM og ukultur
av
Gunnar Hansen
rundt 1 måned siden / 429 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere