Verdidebatt

Ikke et trossamfunn

Men Vårt Land kan finne de verdispørsmålene som samler en bred kristenhet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Magne Kongshaug har fulgt debatten i forrige uke mellom undertegnede og Vebjørn Selbekk. Han gledet seg over at bibelordet skal tilbake på avisens forside, men spurte i går hvordan Vårt Land skal «tilstrebe enighet» mellom kristne, være samlende og samtidig unngå å ta stilling i teologiske spørsmål.

En fin anledning til å presisere: Jeg har ikke noe ønske om, og heller ikke noen tro på full enighet mellom kristne. Tvert i mot må vi anerkjenne at norsk kristenhet er mer fragmentert og polarisert enn noen gang før. Vi må anerkjenne at det er sprikende syn i teologiske spørsmål, og at diskusjonen om felles ekteskapslov har satt dette på spissen de siste årene.

Det som samler

Det jeg har tro på, er imidlertid at det fortsatt finnes mye som samler kristne. Hvis vi ikke hadde hatt tro på det, ville det være nedslående for kristenheten i Norge. Jeg tror også at en avis som Vårt Land kan finne de verdispørsmålene som samler en bred kristenhet. Det springer frem også i Den norske kirke, der man sammen må finne tilbake til hva som konstituerer kirken for å stå samlet i en tid med dyp uenighet. Det er, slik jeg opplever det, også et alvor rundt kirkens behov for å stå samlet i en tid der sekulariseringen er en sterk kraft.

Historisk har Vårt Land ikke tatt stilling til klart teologiske spørsmål, som jo henger dypt sammen med forståelsen av hva en avis er kontra et kirkesamfunn. Vårt Land har derfor aldri - i hvert fall ikke i nyere tid - ment noe om hva som er synd, hvilket bibelsyn som er det riktige og lignende. Avisen har derimot hatt klare meninger i aktuelle diskusjoner om ekteskapsordninger, men da hovedsaklig med samfunnsmessige argumenter.

Et nøkkelord

Nåden var temaet for årets kirkemøte, og det er et nøkkelord for reformasjonen. Vårt Land mener dette ordet forteller mer om hva som konstituerer en kirke enn vedtaket om likekjønnet vigsel.

Derfor håper vi at flest mulig av Den norske kirkes medlemmer opplever fortsatt å ha rom i kirken. For Vårt Land er det - i en tid der kirken utfordres av indre splid og ytre marginalisering - viktigere å holde fast på dette, enn å ta stilling i et teologisk spørsmål.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 09.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Åshild Mathisen

Åshild Mathisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt