Verdidebatt

Vil KrF ha sårbare liv på samvittigheten?

Dødstallene blir mindre når abort blir lovlig og trygt. Nå må KrF komme ned fra gjerdet, og kjempe for sårbare kvinners rett til abort.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En abortdebatt i Norge og en abortdebatt i Malawi­ kan knapt sammenlignes. I Norge handler abortdebatten i stor grad om det ufødte liv sine rettigheter, mens det i Malawi i mange tilfeller er mødrenes liv som står i fare fordi de ser seg nødt til å ty til illegale aborter.

Gravide 12-åringer

Verdens helseorganisasjon sier at det hvert år er minst 56 millioner kvinner over hele verden som tar abort uten å motta hjelp. Her er det også store mørketall.

Ifølge Leger Uten grenser dør seks kvinner hver eneste time på grunn av en utrygg abort. Abort og svangerskap er til sammen den nest vanligste dødsårsaken blant verdens kvinner. Og dette skjer oftest i land der abort er forbudt, og barneekteskap er ­utbredt. Vi snakker om jenter helt ned i tolvårsalderen som blir gravide, og som må ta abort i skjul.

Donald Trump bestemte i forrige­ uke at USA stanser all bistand til organisasjoner som jobber for å forebygge abort. Hans signatur kan bety døden for tusenvis av kvinner. Da NRK utfordret KrF på hva de mente om Trumps tiltak, fikk de ikke svar på sitt spørsmål.

Prevensjon løser ikke alt

En stor del av løsningen er å nå de mest sårbare gruppene med bedre­ seksualundervisning, og sørge for tilgang til prevensjon. I tillegg må vi legge til rette for at gravide får god oppfølging av jordmor og andre rådgivings­tjenester.

Men vi kommer ikke bort fra at det skjer voldtekter, barneekteskap eller oppstår andre årsaker der gravide kvinner ikke har noe annet valg enn å avslutte svangerskapet. Og tallet på slike tilfeller øker i land med konflikt.

Det virkelig store problemet med Trumps avgjørelse, er at også forebyggende tiltak vil miste­ finansiering, siden retten til trygg abort er en liten men ­vesentlig del av et helhetlig helse-
tilbud for kvinner.

Kirkens Nødhjelp holder fast ved det kristne menneskesynet som understreker menneskets uendelige verdi og rett til liv. Nettopp derfor legger vi vekt på retten til helsehjelp, og dette må også inkludere retten til helhetlig seksuell og reproduktiv helse.

Det kristne menneskesynet blir for alvor satt på prøve i møte med en virkelighet der kvinner og unge jenter dør og blir lemlestet av utrygge og ulovlige aborter.

Menneskesyn satt på prøve

Vi kan ikke snu oss bort og late som vi ikke ser bare fordi vi står ovenfor vanskelige etiske dilemmaer. Det er nettopp når vi står ansikt til ansikt med slike dilemmaer at menneskesynet vårt blir satt på prøve. De kvinnene som er så desperate at de ikke ser noen annen utvei enn å ødelegge­ livmoren og setter livet i fare, de trenger at vi ser dem og tar dem på alvor.

All erfaring viser at antallet aborter faktisk går ned i land hvor det er mulig med lovlig og trygg abort, så hvorfor er det så stille fra KrF i et så viktig bistands­spørsmål?

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 08.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt