Verdidebatt

Den muslimske mannen

Den muslimske karikatur-mannen er patriarkalsk, kvinneundertrykkende, religiøs ekstrem og uutdannet. Mitt prosjekt er å vise hvor skjevt dette bildet er.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uken skriver jeg fra ­Qatar. Her skal jeg være det neste året for å gjøre antropologisk felt­arbeid. Et slikt feltarbeid er en mytisk størrelse, det er uklart hva man skal gjøre, hvordan man skal samle inn informasjon, hva som er interessant ­informasjon, og hvordan gjøre dette uten å tråkke over andres grenser.

På en måte er jobben min her å henge rundt, observere, og delta i hverdagslivet så best det lar seg gjøre. Til slutt skal jeg kunne vurdere hva som foregår og hva som er relevant for de menneskene man omgås. Slik er forskningsprosessen dypt forankret i den virkelighet og den hverdagen som mennesker lever i.

Pysete

For norske antropologistudenter er den store prøvelsen feltarbeidet de gjennomfører på egenhånd i løpet av mastergraden sin. De sendes ut i den store verden for å finne ut på egenhånd hvordan de skal gjøre dette, med sekken full av notatbøker og abstrakte konsepter de skal prøve å finne ut hvordan manifesterer seg i virkeligheten.

Den største utfordringen er ofte så enkel som at man skal leve et halvt år sammen med fremmede mennesker som er ganske annerledes enn dem selv. Noen ganger (til det punktet) der de deler matfat, ­baderom og soveområdet sitt med mennesker de noen ganger knapt forstår språket til i starten.

Jeg er nok en litt pysete antropolog slik sett, jeg har en tendens til å finne meg steder å jobbe der jeg kan bo på eget rom, har tilgang på vaskemaskin, ja selv badebasseng og kaffetrakter!

Karikeres

Så, hva er det jeg skal finne­ ut av her i Qatar? Jeg er interessert i hvordan arabiske menn opplever å være «­expats», altså arbeidsmigranter i Qatar. De mennene jeg har kontakt med, er ikke de arbeidsmigrantene vi leser om i avisen som lever under kummerlige forhold. I stedet snakker vi om ingeniører, programmerere, finanseksperter og forskere.

En av årsakene til at jeg ønsker å ­belyse disse mennenes liv, er fordi arabiske og muslimske menn demoniseres og karikeres i populærkulturen og til en viss grad media, og bidrar til å skape et slags fiende­bilde. Det bildet kan gi seg utslag i en type stygg rasisme som til dels er kjønnet og seksuell: Muslimske menn. Av noen forstås disse som «den muslimske horden» som er i sivilisasjonskrig med Vesten.

Denne karikatur-mannen er patriarkalsk, kvinneundertrykkende, religiøs ekstrem og uutdannet. Mitt prosjekt er å påvise, gjennom arabiske menns hverdagsliv, hvor skjevt dette bildet er, samt bidra til å humanisere og nyansere en gruppe menn som ofte forsvinner som ­enkeltmennesker bak karikaturer og «sikkerhetspolitikk».

Lov å hetse

Studiet er blitt enda mer relevant i en verden der ukens nyheter ­domineres av president Trump og USA, der statsborgere fra flere land med muslimsk majoritetsbefolkning er blitt nektet innreise som «beskyttelse mot terrorisme».

Vi har sett høyreekstrem terror mot muslimer i Canada helt nylig, og vi har en fransk presidentkandidat som går til valg med en sterk anti-muslimsk retorikk. Det er blitt lov å hetse islam og muslimer under banneret «religionskritikk». Jeg mener at prosessen er kjempefarlig. Islamofobi, eller fremmedfrykt generelt, samt høyresidens bruk av den for å vinne valg, er vår tids største trussel i mine øyne.

På egne premisser

I et håp om å kunne bidra til å vise hvor latterlig fiendebildet som konstrueres på ytterste høyre fløy er, så skal jeg bruke det kommende året på å komme under huden på en gruppe menn som jobber utrolig hardt og ofte reiser langt bort fra familiene sine.

Det er nettopp gjennom det antropo­logiske feltarbeidet at jeg kan prøve å ­begynne å forstå dem på deres egne premisser, og deretter videreformidle kunnskapen for å skape mer forståelse og mindre frykt.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 07.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt