Leder

Sannhetskommisjon

Vi tror det er viktig med en bevisstgjøring, ikke minst i den norske befolkningen for øvrig, av hva som har vært gjort mot samene.

Samefolkets nasjonaldag i dag markerer at det er hundre år siden det første samiske landsmøte ble holdt i Metodistkirken i Trondheim. At møtet ble holdt i en kirke den gang, var mer tilfeldig, men samtidig også naturlig. Samenes historie i Norge er sterkt knyttet til kirken, både på godt og vondt.
Da den dansk-norske staten på 1600-tallet ble interessert i å ta kontroll og suverenitet over de samiske områdene i nord, var kirken et viktig instrument. Å døpe samene og innlemme dem i kirken, var den mest effektive måten å gjøre dem til borgere av staten.
Med pietismen på 1700-tallet ble mange prester, med Thomas von Westen som den mest kjente, opptatt av at samene også skulle tilegne seg den kristne troen. Han lærte seg samisk og brukte det i forkynnelsen. Men sammen med det fulgte også en sterk fordømmelse og undertrykkelse av samisk folketro og kultur, som ble betraktet som demonisk. Hekseprosessene mot samiske sjamaner var et av utslagene.
Den nye norske nasjonalstaten på 1800-tallet var preget av en nasjonalisme som så minoritetskulturer­ som en fare for staten. Det førte til en fornorskings­politikk, der samisk språk og identitet ble undertrykket og forsøkt fjernet. Også her deltok Den norske­ kirke aktivt.
Til tross for dette­ har det store flertall av samer hatt en nært og sterkt forhold til kirken. For en stor del skyldtes det den læstadianske vekkelsen. Lars Levi Læstadius var selv prest, og i likhet med Hans Nielsen Hauge holdt han sin vekkelsesbevegelse innen kirken.
Denne kombinasjonen av nærhet til kirken og opplevelse av overgrep fra kirken har skapt mye sårhet, og også splittelser innen det samiske samfunnet. Kirkemøtet i 1997 ga samene en unnskyldning for dette. Noen mener denne unnskyldningen bør gjentas og forsterkes.
Vi tror det er viktigere med en bevisstgjøring, ikke minst i den norske befolkningen for øvrig, av hva som har vært gjort mot samene, ikke bare fra kirkens side, men også fra storsamfunnet i sin alminnelighet. Derfor tror vi en sannhetskommisjon er et godt tiltak. Den kan også være et nyttig bidrag til den aktuelle samtalen om hva det å være en nasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder