Verdidebatt

Noen erfaringer og råd om hvordan samtale om homofili med andre kristne

Om du plukker ut Bibelen som troverdig og guddommelig, så ramler hele troen sammen og det er ingen samtale vi kan ha lenger om det ene eller det andre basert på vår tro.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingen går fortapt på grunn av at de er homofil, mer enn noen kommer til himmelen fordi de er heterofil. - Tim Keller.

Igjen løftes kristnes forhold til mennesker som identifiserer seg som homofile, opp på agendaen. Den norske kirkes (Dnk) Kirkemøtet, Dnk's viktigste organ, vedtok å innføre en ny ekteskapsliturgi (lære), som er såkalt kjønnsnøytral. Jeg skal ikke si så mye om dette her og nå, men tenkte at det helt sikkert er de av dere som leser på bloggen min, som ville finne det nyttig med noen velmente råd om hvordan vi bør møte mennesker med et annet syn i akkurat dette spørsmålet, enn det vi finner i Bibelen.

Jeg tror at vi som kristne for det første må forholde oss til to kategorier mennesker (noe de fleste av oss gjør). Det er troende og ikke-troende: altså de som bekjenner seg som tilhørende Jesus og som kristen, og de som ikke vil identifisere seg som dette. I dette innlegget vil jeg fokusere på hvordan vi samtaler med andre kristne som kanskje er uenig med oss, om dette. Så under følger egentlig kun ett råd, eller poeng om du vil, om hvordan vi bør møte folk som kaller seg kristen, men har problemer med å forholde seg til akkurat dette punktet. Til slutt følger tre grunntanker, eller hovedlinjer jeg følger, når jeg snakker og diskuterer dette med andre.

Det virker kanskje merkelig å skulle gi råd til troende om hvordan vi som troende bør snakke om grunnleggende sannheter i Bibelen til andre troende. Men faktum er at kristenheten er delt i dette spørsmålet. Riktignok er det en enorm majoritet på verdensbasis som står for det konservative, bibelske synet, men i vesten er det allikevel et stadig sterkere press på dette feltet fra kristnes egne rekker. Så hvordan bør vi som da ønsker å forholde oss til de bibelske tekstene snakke med andre troende om dette?

Er Bibelen styrende for oss kristne?
Vel, siden det er få som kaller seg kristen som ikke vet at Bibelen er negativ til homofil sex, så er det egentlige spørsmålet i bunn og grunn om Bibelen skal ha det siste ord i saken. Du kan med god samvittighet droppe alle spørsmål om homofili, og hoppe rett til hjertet av saken, nemlig Bibelens autoritet. Om jeg tror at Bibelen er Guds Ord og skal ha det siste ordet i mitt liv, selv om jeg ikke alltid forstår, så er saken avgjort: Jeg kan ikke velsigne noen ordning eller handling som strider mot Guds klare påbud og regulering. Det innbefatter all seksuell aktivitet utenfor ekteskapets rammer.

Om du derimot samtaler med en som ikke vil holde til at Bibelen er Guds Ord i helhet og detalj, og derfor har siste ord, da trenger du å gjøre en god jobb i å sette deg inn i noen viktige skriftsteder som viser at Bibelen selv omtaler seg slik (se f.eks 2Tit 3.15-16), men også ved David (se f.eks Sal 1 eller 119), profetene (se f.eks 2Pet 1.21), Jesus (se f.eks Luk 24.44, Joh 10.35), og apostlene (se f.eks Ef 2.20 og 2Pet 3.15-16).

I tillegg til å kjenne viktige bibelske tekster om Bibelens autoritet, så bør vi også kunne underbygge dette med gode argumenter. For det første, grunnlaget for hele vår tro bygger på en kilde og det er Bibelen.
Om du plukker ut Bibelen som troverdig og guddommelig, så ramler hele troen sammen og det er ingen samtale vi kan ha lenger om det ene eller det andre basert på vår tro. Da blir dine meninger og tolkninger om bibelens tekster like gode som mine og vi har kun en subjektiv meningsutveksling. Jeg har skrevet ganske mye om dette tidligere. Gå til bloggen min og søk på "Bibelen" øverst til høyre, så får du opp flere innlegg der du kan lese om dette tema.

La meg til slutt bare få gi ett par grunnleggende tanker som har hjulpet meg mye, om hva enhver kristen bør ha i hodet når han eller hun samtaler med noen om seksualitet og legning, uavhengig av om den du prater med er troende kristen eller ikke.

1. Gud er god
Hva enn Gud ber oss om å gjøre eller ikke gjøre i Sitt Ord, så gjør Han det utav Sin store kjærlighet. Selv om vi ikke kan se den direkte skaden av det Bibelen kaller synd, så betyr ikke dette at der ikke er skadelig, både åndelig og fysisk. Du kan selv finne nok av dokumenterte eksempler på fysiske og psykiske plager mange som lever i dette erfarer. Men det du kan være sikker på, er at all synd fører til tap og skade i vårt forhold til Gud og mennesker. Adam og Eva skjønte ikke at det å spise av frukten skulle føre til slike konsekvenser. Alt de visste var at Gud hadde sagt klart og tydelig at det var forbudt. Om så noen kommer til deg og sier at det ikke følger noe negativt med å bryte Guds bud, faktisk følger det med goder, da kan du vite at røste du hører, enten det er i ditt hode eller fra et annet menneske, ikke er Guds røst, men djevelens.

2. Gud lar ingen bli prøvd over evne
Enhver av oss blir prøvd og fristet i livet på forskjellige områder. Men Guds løfte til oss i Sitt Ord er at ingen blir fristet eller prøvd over det han eller hun kan tåle (1Kor 10.13). Det betyr at vi vil bli fristet og prøvd, og også så sterkt at vi føler kanskje vi ikke kan klare det. Allikevel vil Han ikke svikte oss eller forlate oss. Heller ikke forakter Han oss i vår kamper med fristelser og prøvelser, for Han selv har blitt fristet i alle ting, men er uten synd.
Derfor skal heller ikke du og jeg forakte mennesker som sliter med andre fristelser og prøvelser enn de vi selv sliter med, som om de er svakere enn oss, eller mindre velsignet og elsket av Gud. Nei, vi skal vise medfølelse og omsorg og gi oppmuntring og trøst, ikke tillatelse til å gi etter. Heller ikke skal vi anse andres prøvelser og fristelser (så som homofili) som noe unikt og spesielt som trenger spesialbehandling. Vi er, når alt kommer til alt, i samme båt. Vi er alle mennesker som strever på vei til det samme målet og som trenger hjelp og styrke til å holde ut fristelsene og prøvelsene vi møter underveis.

3. Kjærlighet og sannhet er uløselig knyttet sammen
Noen ser ut til å tro at kjærlighet trumfer alt. Dette er ett av de tynneste og simpleste argumentene du vil møte på og viser stor mangel på forståelse av både hva kjærlighet er, og hva Bibelen sier om kjærlighet. "Størst av alt er kjærligheten", siterer de, uten hensyn til hvilken kjærlighet det snakkes om. Men akkurat det kan vi la ligge for nå, for det enkle faktum er at der er ingen ekte kjærlighet utenfor sannheten, som altså er uløselig knyttet til Guds Ord. Man bør også stille spørsmålet: "Hva med kjærlighet til Gud"? Eller
Men det gjelder ikke bare "de", men også oss. Hva driver oss i samtale med våre venner (og uvenner)? Er det motivasjonen av å ha rett og vinne, eller er det et reelt ønske og bønn om at deres sinn må bli opplyst og deres hjerte omvendt til Gud igjen? Alt for ofte har jeg, og gjør fortsatt må jeg innrømme, gått i fellen av et ønske om å vinne debatten, mens jeg glemmer menneskene på den andre siden. Jesus døde også for dem og elsker dem like høyt som meg. Derfor, siden Jesus har elsket meg slik, så skylder også jeg å elske andre (1Joh 4.10-11).

Håper dette kan være nyttig for noen. Kanskje du har egne erfaringer som du kan dele? Det mottas med takk.

Om du vil lese innlegget i sin helhet, så kan du går til bloggen min, Solus Christus. Der finner du flere artikler og innlegg om forskjellige tema.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt