Verdidebatt

Nådeløs nåde-annonse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan ikke være en flytningebåt, tenkte jeg da jeg så annonsen. En båt overfylt med flyktninger i Middelhavet kan vel ikke kalles nåde? Skal det ikke være en båt fra et av redningsskipene? Men nei, annonsen som er satt inn av Den norske kirke og Norges Kristne råd viser en skrøpelig farkost med fortvilte mennesker. Over den står det det virkelig skrevet nåde, og det med store bokstaver. Annonsen som henviser til reformasjonen, er blitt gjentatt på 1. s. i Vårt Land flere ganger. Så det er ingen annonseglipp det den formidler. Flyktningebåten skal fortelle oss hva nåde er.

Fra kirkelig hold viser man dermed at man ikke synes å vite hva det vil si å være flyktning på Middelhavert, og heller ikke hva nåde er i teologisk, reformatorisk forstand.

Ingen "nåde-båt"

Mange flyktninger fra Afrika og Syria vil til Europa. For å komme dit er de fleste avhangige av menneskesmuglere som skaffer dem båtplass. Fra Libya til Italia er prisen nå 18.000,-. Det er dermed bare de som har ganske god råd eller har familie og/eller venner som kan betale for dem, som får bli med en slik båt. Som det vises i annonsebildet, er båtene gjerne helt overfylte slik at smuglerne kan tjene mest mulig. Overfarten tar ca. 13 t. hvis alt går bra. Ofte gjør det jo ikke det. Båten er som regel gammel og dårlig. Den har kanskje bare bensin for et par timer. Kapteinen kan bli hentet av en annen båt og overlater den og passasjerene til seg selv. De har lite mat og manglende sanitærforhold, og er usikre på om de vil nå frem. Det gjør da veldig mange heller ikke. Båter kanter og hundrevis drukner hver dag. Nei, det er sannelig ingen god og "nådefull" opplevelse å være ombord på disse båtene! Å fremstille det slik, viser en manglende forståelse for situasjonen til disse flyktningene.

Ingen "reformatorisk nåde"

Nåden er gratis heter det i reformatorisk teologi. Annonsebildet vitner om det motsatte: en "nåde" som man betaler dyrt for ved det en selv eller andre kan stille opp med. Redningen, nåden, skyldes dermed menneskers verk - stikk i strid med reformatorens hovedtanke. Det  forteller også om en usikker nåde: det er ikke sikkert vi når frem til målet. Kristen sett er det jo Jesus Kristus som formidler Guds nåde. Han fører oss over "havet" til en havn hos vår himmelske Far både nå og i døden. Hans gjerning er gratis, den er god og trygg, og dermed helt annerledes enn den "båt-nåden" som annonsen forteller om.

Nåde er tema for Den norske kirkes markering av reformasjonsjubileet. Men denne annonsen gir feil inntrykk av hva reformatorisk nådeforståelse går ut på.

Annonsen gir helt gale assosiasjoner. Så bytt ut bildet fortest mulig!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt