Leder

Sentralisering slår tilbake

Følelsen av å være utsatt for en kraftig og samordnet sentraliseringspolitikk som utarmer bygdemiljøene, er sterk.

Senterpartiet fortsetter å stige mot nye høyder. På Vårt Lands meningsmåling i går satte de ny rekord: 8,6 prosent oppga at de ville stemme 
på partiet om det var stortingsvalg — for øvrig det samme som gjennomsnittet for alle målingene i ­
januar. Vi må tilbake til glansdagene etter EU-valget på 90-tallet for å finne tilsvarende tall.


Reagerer

Senterpartiet har før de fleste andre oppdaget og forstått kraften i den reaksjonen som er i ferd med å bygge seg opp i Distrikts-Norge. Følelsen av å være utsatt for en kraftig og samordnet sentraliseringspolitikk som utarmer bygde­miljøene, er sterk.

«Det er på tide at toppane i fleire parti etter kvart skjønar at det no ulmar kraftig på grasrota i ­
bygdene våre», skrev Arne Skogheim, mangeårig ordfører i Hol og æresmedlem i Høyre, da han i ­
januar kunngjorde at han nå vil stemme 
Senterpartiet. Også Fremskrittspartiets veteran i samme kommune, Harald Aagaard, meldte overgang til Senterpartiet. Da generalsekretær John-Ragnar Aarseth i Høyre kom til hjembygden, fant han mange partiveteraner som sa det samme som gammelordføreren.

Henter fra andre partier

Det er ikke bare Høyre som rammes. Senterpartiet henter velgere fra de ­fleste partier. Kristelig Folkeparti, som står for mye av det ­samme som Senter­partiet på dette ­området, blør kraftig. Det er samarbeidet med Solberg-regjeringen som rammer KrF.

Regjeringen legger ned lensmannskontorene og kaller det nærpolitireform. Finansdepartementet legger ned skattekontorene. Tingretten sentraliseres. Og en kommunereform som skal skape større enheter møtes med mer frykt enn entusiasme. Folks ulvefrykt blir desavuert, og bensinprisene økes i områder der kollektivalternativet er mangelfullt.

Bør tas på alvor

Det er mange begrunnelser for disse tiltakene. Vi har forpliktelser til å sørge for at ulven ikke blir ­utryddet, utslippene av klimagasser fra biler må redu­seres og det offentlige må effektivisere. Men når løsninger velges, virker det som det blir gjort ut fra en nærmest ideologisk tro på store enheter og sentraliserte ­beslutninger. Reaksjonen mot det er sunn, og politikere i alle partier gjør klokt å ta den på alvor.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 03.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder