Verdidebatt

Nå er bønnetimen over, arbeidet venter !

Det later til at kirkens kvinner og menn er ganske tafatte i forhold til mene noe om det som foregår i vårt samfunn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

NÅ ER BØNNETIMEN OVER, ARBEIDET VENTER !

Rundt om i våre kirker bedes det hver søndag for flyktninger, for folk som lider nød og urett.

Det er sjølsagt rett og riktig å be, men er det riktig å bare fortsette å be lenge etter at bønnesvar er gitt, og er åpenlyst? Vi ser og vet at urett begås rett foran våre øyne, og vi er i stand til å i det minste si det til rette vedkommende, er det da ikke vår plikt å gjøre noe med det? Jesus kommer ikke ned og gjør den jobben han gitt oss evne til å gjøre sjøl !

Jeg tenker spesielt på den urett og uverdige behandlingen Norge nå gir barn fra Afghanistan som søker beskyttelse i vårt rike land.

Barna blir ikke trodd i sin forklaring, det tas ikke hensyn til at mange av dem forklarer inngående og troverdig at deres liv er sterkt truet om de vender tilbake. Når norske myndigheter i enkelte saker ikke tør påstå at de kan reise tilbake til sin landsby, hevder UDI at de trykt kan dra til Kabul. Kan noen i sin villeste fantasi forstå hva en familie løs unge skal gjøre i Kabul? Han har aldri vært der, og kjenner heller ingen der! Hva er det som et trykt der? Hvem tar hand om han? Afghanske myndigheter gjør det ikke , det vet vi.

Vi vet også med sikkerhet at mange unger rømmer ut i Europa, fra Norge, på lykke og fromme, deres resonnement er ;blir jeg sendt tilbake ,blir jeg pint og plaget og sannsynligvis drept, drar jeg på flukt, kan jeg ennå leve ei stund til. Lystige tanker for en unge?

Jeg mener ikke at Norge skal ukritisk ta imot alle som søker asyl, men jeg mener at vi har en soleklar plikt til å behandle alle som kommer hit på en forsvarlig og human måte. Når ungene ikke kan dokumentere sin nød på en juridisk god nok måte ut fra de krav UDI stiller, kan heller ikke UDI dokumentere at ungene lyver! I all annen rettspleie i Norge kommer tvil tiltalte til gode, men ikke her ! Når vi så ser hva som skjer med ungene som får avslag på sin søknad om beskyttelse, skulle det være enkelt å forstå at vår asylpraksis på dette feltet er forferdelig gal.

Jeg vet at det ikke er Listhaug som laget loven som det vises til, men det er hennes departement som har revidert og forverret praksis som nå utøves, ref UDI praksisnotater, dokument -ID:PN 2014-004, sist endret 03.01.17 ! Dette er nyttig lesestoff for den som vil sette seg inn i hva som foregår. Spesielt viktig er det å lese siste avsnitt av pkt 12.1 i dokumentet. Her sier UDI rett ut at identifikasjonsdokumenter utstedt av afghanske myndigheter ikke er troverdige--! Hvordan skal da barn derfra «dokumentere identitet»? Er ikke dette en helt bevisst måte å utestenge en gruppe mennesker på? Det nytter ikke for oss som engasjert i flyktningarbeidet å påpeke feil og urimeligheter, derfor oppfordrer jeg nå alle med større «pondus» og større innflytelse; gjør noe som kan virke!

Når så våre biskoper, proster og prester ber så innstendig for flyktningene, må det bety at de er klar over, eller i det minste aner hva som skjer. Når Sylvi Listhaug i tillegg står fram og skryter uhemmet av hva hun har fått til, hvor mange som nå er returnert, hvor mange færre som får beskyttelse, osv. Så kan det ikke være tvil om hvem bjella skal henges på !

Derfor, kjære kirkens menn og kvinner, dere har plikt til å si fra om den urett som begås av våre myndigheter, og dere må si det i klar tekst helt til dere blir hørt.

Side 2

Selvfølgelig blir det noen hårsåre politikere med svært dårlig samvittighet som blir å rope ut om at Kirken driver politikk. Det er da på sin plass å spørre om noen kan påta seg å definere hvor skille mellom kultur og politikk er. Kultur er jo noe kirken er meningsberettiget i.

Nå er bønnetimen over, stå opp og kjemp!

Lødingen den 01.02.17

Ole Sande

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt