Verdidebatt

Vårt Land møter seg selv i luften!

Ord og handling. Liv og lære. Vanskelige saker. Ofte møter vi oss selv i døra. Det hender noen ganger at vi også møter oss selv i lufta. I dag gjorde Vårt Land også det.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

”Vårt Land møter seg selv i luften”

Jeg leste med stor interesse VL´s leder lørdag 28. Januar. ”Det er altfor billig å fly”. Jeg bukket og nikket. Så enig, så enig. Tidligere har avisen tatt opp liknende saker både på lederplass og i kommentarer. Det er liten tvil om hvor avisen redaksjonelt står i de store klimapolitiske spørsmål. Takk for det!

Men likevel var det noe som skurret da jeg leste dagens avis.

”Vårt Land møter seg selv i luften!”

Nesten daglig lokker og frister Vårt Lands fargesprakende annonser oss til å legge ut på lange, kostbare og klimauvennlige feriereiser. Noen fra eksterne annonsører, men svært mange via avisens egen reiseklubb.

Her må Vårt Land ta noen selvransakende runder internt. Det må være samsvar mellom liv og lære!

Sammen skal vi redusere klimautslippene. Mine og våre CO2 fotavtrykk er i dag alt for store. Globalt og rent moralsk er vel det både urettferdig og uakseptabelt. Med hvilken rett skal jeg fortsette mitt overforbruk i forhold til den fattige del av verden?

De store utslippskuttene må politikerne vedta lover og regler for. Samtidig sies det oftere og tydeligere enn før at vi alle må bidra for at målene skal nås.

På mange områder krever det en del for å kunne bidra.

Innen transportsektoren kan vi derimot bidra på mange måter. Vi kan relativt enkelt endre adferd når det gjelder ferie- og fritidsreiser. Vi kan si nei takk og heller velge andre kortreiste og mere klimavennlige alternativer.

I alt for lang tid har vi dullet oss inn i unnskyldninger. ”Det betyr så lite hva jeg gjør....” ”Flyene går jo likevel...” Litt flaut å innrømme, men slike unnskyldninger holder ikke, og de fritar jo ikke noen av oss fra å ta bedre valg. Forbrukermakten fungerer jo også her!

Jeg jobber nå ved en folkehøyskole, og sånn sett sitter jeg i glasshus. Klimautslippene ved folkehøyskolenes reisevirksomhet er alt for stor. Jeg vet det jobbes seriøst med dette på lederplan. Flott! Vi må jobbe raskt, vi må jobbe sammen og det må bli endringer.

For mange møtes i luften, vi trenger visst å bli mere jordnære, for klodens skyld.

Arnfinn Løyning

En kortreist livsnyter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt