Verdidebatt

Se gorillaen!

Det snakkes mye om integrering uten at vi snakker om hvordan. Det snakkes mye om norsk kulturarv og norske verdier uten at vi helt vet hva det er. Vi bør heller se gorillaen!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bakgrunn

I 1999 ble det gjennomført et eksperiment av Charbis og Simons kalt "The Invisible Gorilla" på Illinois og Harvard University. Eksperimentet var enkelt. En større gruppe ser en filmsnutt. De får i oppgave å telle hvor mange ganger de med svart t-skjorte og hvor mange ganger de med hvit spiller en basketball til hverandre. Spørsmålet de får etterpå er om det var noe rart med filmen.

(Test gjerne selv før du går videre)
 
Det spesielle er at nesten alle i gruppa klarer å telle hvor mange ganger ballen er senteret, mens de færreste ser gorillaen. For underveis i filmen kommer det inn en mann i gorillakostyme. Gorillaen slår seg på brystet, spiser en banan eller lignende og går ut. Dette blir opplagt for alle når de får vite om det og ser filmen på nytt. Eksperimentet er utført utallige ganger og slår aldri feil.

I arbeidslivet

Filosof Øyvind Kvalnes har skrevet boka "Se Gorillaen!" og vinklet det inn på etikk i arbeidslivet. Boka starter med en historie om en som har fått seg jobb på et slakteri. De første dagene reagerer han på hvordan de andre kan le av at lidende dyr blir dratt bortover gulvet. Selvfølgelig tør han ikke si ifra om dette, og etter få uker er han en del av kulturen og står selv og ler. Dette er ett av mange eksempler, men boka får fram hvor viktig det er å lytte til nye ansatte. På den måten kan det bli bukt med ukultur, før mattilsynet, økokrim, arbeidstilsynet eller pressen kommer inn og ser feilene.

Gorillaen i integrering

Samfunnet fungerer litt som en arbeidsplass, men her er gjerne vår egen tradisjon og familie som utgjør kulturen. Vi gjør en hel del som føles naturlig for oss hver dag, men som vil bli sett rart på av andre. Sier ingen ifra, så endrer heller ikke kulturen seg.

På samme måte har innvandrere sin kultur når de kommer, og det kan være vanskelig å bryte ut av det tankemønsteret. Det blir ikke nødvendigvis enklere å forandre seg om man bare får høre "her gjør vi det sånn", uten å få en forklaring på hvorfor. Sett deg selv inn i en situasjon der du skal ta med familien og jobbe i Pakistan eller Iran. Ville du gitt slipp på det norske tankemønsteret uten videre? Ville du sendt barna dine på en skole hvor islam blir praktisert uten å vegre deg?

Hvis en del av innføringsprogrammet setter mer fokus på nysgjerrighet, kan vi alltid finne ut hva nyankomne synes er rart eller mangler med vår kultur. Noen ganger kan vi svare på hvorfor vi gjør som vi gjør, og i noen tilfeller kan det også hende vi bør endre oss til det bedre.

Det kan være at folk som enda ikke er formet og instruert av våre normer synes vi gjør mye rart. Det være seg at vi aldri går ut etter klokken 17. Eller at vi kjøper nytt framfor å reparere. Får innvandreren mulighet til å si ifra om disse tingene, kan vi oppfordre og hjelpe vedkommende til å gjøre noe med det. Vi kan få nye gründere som skaper vekst ved å gjøre noe med gorillaen.

Flere bidrar og kulturen utvikler seg til det bedre. Folk som kommer hit vil føle seg integrert og blir bidragsytere i gruppa. For heldigvis er kulturer til for å forbedres. Det skjer best om vi blir klar over gorillaen, og den sees best med nye øyne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt