Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Hareides tvetydighet

Hva gjør KrF hvis Høyre sier nei til en sentrum-­Høyre-regjering? Det er ikke lett å spå.

Publisert: 26. jan 2017

 

Det siste året har det vært knyttet stor spenning til hvilken vei KrF vil samarbeide etter valget 2017. På senhøsten kom det mange opplevde som en fasit: KrFs landsstyremøte pekte på Erna Solberg som statsminister og Høyre som foretrukket samarbeidspartner. Vedtaket kom fra et enstemmig landsstyremøte. Dermed skulle alt ligge til rette for at et samlet parti gjør samme vedtak på vårens landsmøte.

 

Bismak for Erna

Selv om KrF-vedtaket peker på Erna Solberg, må ordlyden ha gitt en viss bismak for statsministeren som er arkitekten bak det brede, borgerlige samarbeidet.

For det første lover ikke KrF lenger at et borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering. For det andre har vedtaket en tydelig sperre mot at KrF kan sitte i regjering med Frp. Dermed er vedtaket betydelig mindre åpent i retning av en borgerlig samling enn for fire år siden. Den gangen slo partiet fast at de ville bidra til dannelsen av en borgerlig regjering, og holdt døra på gløtt for å sitte i regjering med Frp.

Men høstens vedtak framsto heller ikke særlig åpent for et samarbeid med Ap. Under møtet fikk KrF-lederen direkte spørsmål om hva som ville skje dersom Høyre ikke velger sentrum, men fastholdt sitt ønske om å regjere sammen med Frp. Både Hareide og hans partikollegaer var svært samstemte: Da vil KrF «mest sannsynlig» være et tydelig opposisjonsparti.
Men denne uken tok KrFs samarbeidsdebatt en ny dreining. Hareide gikk ut i VG og krevde tydeligere enn før at Solberg må velge mellom

KrF/Venstre og Frp. VGs kommentator Frithjof Jakobsen skrev dagen etter at Hareide knuser Erna Solbergs drøm om fire nye år basert på borgerlig samarbeid: «Det er over, slutt, dødt og begravet», skrev han. Til Vårt Land sa Hareide samme­ helg at «Høyres regjeringsmodell er død».
Jacobsen viser til at mistillit og avsky mellom Frp og KrF/Venstre preger en ny generasjon. En presis analyse.

 

Åpner for Ap

Det mest oppsiktsvekkende i det omtalte intervjuet­, er at Hareide går så langt i å åpne for at KrF kan bidra til å innsette Ap, eller sitte i regjering med dem. Mens han tidligere uttalte at KrF mest sannsynlig vil gå i opposisjon uten en samarbeidsavtale, legger han nå til: «Eller at det blir en regjering på den andre siden». Han «utelukker» heller ikke at KrF kan sitte i en Ap-ledet regjering.


Dermed blir det umulig å tolke Hareide på noen annen måte enn at han har strammet inn sin samarbeidsvilje mot høyre, og åpnet mer opp mot venstre.

Bakgrunnssamtaler Vårt Land hadde på KrFs Landskonferanse­ forrige helg viste at mange internt­ i KrF deler denne analysen. De mest borgerlige mener Hareide «holdt seg innenfor» vedtaket fra landsstyremøte, men er ikke særlig begeistret for hans siste utspill. De mest radikale KrF-erne var derimot svært fornøyde.

 

Den tøffe høsten

Kanskje er det heller ikke så rart at KrF-lederen­ er mer forbeholden i sin støtte det blåblå prosjektet på nyåret­, enn han var i begynnelsen av november. I mellomtiden har både han og Venstre vært gjennom den tilspissede innspurten i budsjettforhandlingene. Totalt sett var samarbeidet mest preget­ av kriser og dårlig stemning.

Tidligere i høst ble det dess­uten spådd på sentralt Høyre-hold at behandlingen av regjeringens melding om gen- og bioteknologi kunne bli selve merkesaken som ville bevise for KrF at de hører hjemme på høyresiden.

 

Bio-bråk

De siste månedene­ har imidlertid vist at denne spådommen ikke holdt stikk. Høyres programkomité endte med å fjerne partiets tidligere nei til eggdonasjon fra programmet. Forrige helg kvitterte Oslo Høyre med å si ja til eggdonasjon. Nå tyder lite tyder på at KrF vil finne særlig støtte i Høyre i disse spørsmålene.

Det største spørsmålet nå hvordan Erna Solberg vil håndtere­ den nye situasjonen. Lite tyder på at hun vil foretrekke Venstre og KrF som regjeringspartner, og kaste vrak på Frp.

Dermed kan alt skje. For øye­blikket har KrF-lederen både bakdører og vinduer vid åpne. Det kan gi en svært tøff valgkamp for Erna Solberg.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Dermed kan alt skje. For øye­blikket har KrF-lederen både bakdører og vinduer vid åpne. Det kan gi en svært tøff valgkamp for Erna Solberg.

Høyres linje vil være å søke størst mulig oppslutning om egne saker, slik det er for alle partier. Bare Høyre vil kunne være garantist for en borgerlig regjering. Bare en stemme til Høyre vil være et sikkert bidrag til å danne et grunnlag for en slik regjering. Ut fra dagens meningsmålinger ser en slik regjering ut til å måtte omfatte Frp, både ut fra størrelse og at Frp nekter å støtte en regjering de ikke er medlem av. Dette vil ligge i bunnen for situasjonen på borgerlig side. 

Spørsmålet er da hvordan det går med resten av partiene. Venstre valgte feil strategi under budsjettforhandlingene og er sendt ned på sperregrensenivå. Om Krf også blir liggende der vil det undergrave en borgerlig plattform. I denne situasjonen kan vi til og med snakke om hvis Krf og Venstre kommer på Stortinget. I dag er det til og med tenkbart at Stortinget får bare fire partier i neste periode. 

Velgerne foretrekker styringsdyktige alternativer. Den som viser evne og vilje til makt får folkets støtte. Slik det ser ut nå vil det være utenfor Krfs evne å påvirke om dette blir en venstre- eller høyrekonstellasjon. Bare hvis de bestemmer seg for det ene eller andre vil Krf og Venstre ha politisk makt i valgkampen og etterpå. 

På den bakgrunn er det for så vidt greit å leve med at folkets dom gir en annen regjering enn i dag, men det er synd at man roter seg bort pga ubesluttsomhet og kortsiktighet. Om småpartiene vingler nok vil de kanskje automatisk havne i en venstreregjering om de skal ha makt for det andre alternativet kan ha blitt rotet bort av dem. Success by default, som det heter. 

1 liker  

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
23 dager siden / 2198 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
21 dager siden / 1802 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
9 dager siden / 1297 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
29 dager siden / 1224 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
14 dager siden / 1112 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
24 dager siden / 1064 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
17 dager siden / 914 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
28 dager siden / 900 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere