Verdidebatt

Trumps program

Stadig hører jeg på radio og tv at Trump er uforutsigbar, at han kommer med usammenhengende utspill og at han ikke har noen sammenhengende politikk. Men faktisk har han konsekvent fulgt sitt program som under hele valgkampen har ligget på donaldjtrump.com/policies.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Dessverre har ikke media interessert seg særlig mye for politikken hans, og derfor er vi stort sett lite opplyste om dens detaljer og nyanser. Dette er jo en forutsetning for å kunne ta stilling til om politikken er gjennomførbar, om den er klok og hvilke konsekvenser den vil få for amerikanere flest og for oss som bor i resten av verden.
Programmet hans dekker 15 politikkområder, og jeg kopierte 126 sider med program og udypende analyser om politikken. Hvem har noensinne ant at programmet hans er så omfattende? Jeg er spent på om dette blir pensum for i det minste studenter i statvitenskap. Og økonomistudenter.
For å bare ta et par områder her – økonomi og skatt - som kanskje er de viktigste for valgseieren (gjengitt fra www.donaldjtrump.com):
- Skape en dynamisk voksende økonomi som vil skape 25 milllioner nye jobber i løpet av det neste tiåret.
-Øke til gjennomsnittlig årlig vekst på 3,5% med mulighet for å nå 4% vekstrate. (Dagens vekstrate er under 2%). For hver prosent økt BNP-vekst vil økonomien skape 1,2 millioner nye jobber. Økt vekst med 1,5% vil resultere i 18 millioner jobber (1,5%*1,2 mill*10år) som til sammen med nåværende vekst på 7 millioner tilsammen vil utgjør 25 millioner nye jobber for den amerikanske økonomien.
-Refompolitikken med en vekstbringende skatteplan, et nytt regulatorisk rammeverk, en Amerika-først politikk, en frigjørende amerikansk energiplan og "pennyplanen" (plan for å redusere nasjonal gjeld ved bruke 1% mindre år for år i offentlig forbruk).
Nøkkelfakta:​
-I løpet av de siste sju åra har 14 millioner mennesker forlatt arbeidsmarkedet.
-Den laveste sysselsettingsraten siden 70-åra.
-1 av 5 amerikanske husholdninger uten et eneste familiemedlem i arbeidsstyrken.
-23,7 millioner amerikanere i beste arbeidsføre alder (25-54 år) står utenfor arbeidsmarkedet - en økning på 1,8 millioner i løpet av de siste sju åra.
-Reell BNP vokste bare 1,1% andre kvartal i år. I løpet av de siste sju åra vokste BNP 2,1%, som er den dårligste sjuårsperioden siden i hvertfall siden 1940-åra.
-Det er den svakeste såkalte oppsving siden den store depresjonen.
-Timelønn og ukelønn er lavere i dag enn de var i 1973.
-Antallet amerikanere på matkuponger under Obamas regjeringstid har økt med mer enn 12 millioner.
-2 millioner flere latinamerikanere i dag under fattigdomsgrensen i forhold til da Obama tok eden åtte mindre enn åtte år siden. 
-45% av afroamerikanske barn under 6 lever i fattigdom.
-1 av 6 amerikanske menn i alderen 18-34 er enten i fengsel eller arbeidsløse.
-Studielån overstiger 1,3 billioner dollar - nesten en dobling under Obama-administrasjonen.
-Nasjonalgjelda har doblet seg siden Obama inntok embedet.
-USAs handelunderskudd for varer nådde nesten 800 milliarder dollar bare forrige år.
-Andelen av de som eier eget hjem falt falt til 62,9% i andre kvartal - den laveste andelen på 51 år.
Skatt

Trump vil kutte skattene for alle, særlig for arbeider- og middelklassen. Han vil at de rike skal betale sin rettferdige andel, men ingen vil betale så mye at det vil ødelegge jobber eller konkurransekraften.

Han vil fjerne smutthull for spesialinteresser, gjøre bedriftsbeskatningen mer konkurransedyktig for å bevare jobbene i USA og skape nye muligheter og revitalisere økonomien.

Trump vil senke bedriftsskatten fra dagens 35% til 15%. Dette vil garantert få vekst i økonomien, og vil lokke selskaper tilbake til USA. Han vil i tillegg gi skatteamnesti for utenlandsformuer med en engangsskatt på 10%, som vil bringe mye formue tilbake fra skatteparadiser (hvilket vi har sett her til lands også).

Han vil redusere kostnadene til barnepass ved å la familien få fullt fradrag for de gjennomsnittlige kostnadene på skatteseddelen, inkludert hjemmeværende foreldre.

Trump vil endre nåværende nåværende 7-trinnsskala til 3 trinn: Lavinntektstekstfamilier vil 30 000$ i bunnfradrag og derfor 0% skatt opp til 255 000kr med dagens kurs. Enslige får halvparten. 12% skatt på inntekt inntil 320 000, 25% inntil 950 000kr og 33% for det som overstiger 950 000kr i klasse 1. Skatteklasse 2 får dobbelte beløp.

Sammen med reforhandlede handelsavtaler, frigjort energipolitikk og offentlig-privat program for opprustning av infrastrukturen synes dette å være en troverdig plan for å få USA på fote økonomisk igjen. Eller hva sier dere som har økonomisk skolering?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt