Kommentar

Fortsetter å angripe

Pressen bør passe ekstra godt på når Donald Trump sier han vil kommunisere direkte med folket.

Det kan virke som om USAs 45. president, Donald Trump, fremdeles er i valgkampmodus. For trenger en president og hans medarbeidere fortsatt å gå i strupen på alle som er uenige eller har andre synspunkter?

Et talende eksempel er Sean Spicers første møte med pressen i helgen, hvor han beskyldte mediene for å lyve om hvor mange som var tilstede under innsettelsesseremonien. Det var spesielt, både fordi det ikke var vanskelig å faktasjekke påstandene, og dessuten svært unødvendig å bruke det første møte med pressen til frontalangrep.

I krig 

Presidenten sa selv under møtet med CIA i helgen: «Som dere vet, har jeg en pågående krig med mediene. De er blant de mest uærlige folkene på jorda.»

Det er kraftig kost, men ligner det vi har blitt vant til å høre fra valgkampen. Forskjellen er at det ikke er valgkamp lenger.

Trumps strategi er muligens å opprettholde konflikten og ideen om at amerikansk presse er ute etter å «ta» den ferske presidenten. Det kan gi mediene stadig mindre legitimitet, særlig blant tilhengerne. Når ubehagelige saker dukker opp, blir «uærlige medier» en kjærkommen syndebukk, ikke Trump-administrasjonens politiske valg.

Ansvarlig

Pressetalsmannen Sean Spicer sa også til frammøtte reporterne at det har vært mye snakk om hvordan pressen skal holde Trump ansvarlig.

– Jeg er her for å fortelle dere at det går begge veier. Vi skal holde pressen ansvarlig også.

(Her er en lenke til et intervju på NBC, der presidentrådgiver Kellyanne Conway bruker  «alternative fakta» som forklaring på Spicers uttalelser)

Spicer la til at presidenten «vil bringe sine beskjeder direkte til det amerikanske folk», som fortjener bedre.

Det er i hans fulle rett, men samtidig er det bekymringsfullt hvis det går utover medienes mulighet til å gjøre jobben sin. For er det noen som bør granskes ekstra av pressen, er det presidenter som ser ut til å ha et avslappet forhold til fakta.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar