Verdidebatt

Fra mennesker eller fra himmelen?

Klarer vi i dag å se hva som er fra mennesker og hva som er fra himmelen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da tenker jeg selvsagt ikke på den fysiske himmelen men den åndelige himmelske sfæren. Denne sfæren er det Jesus sikter til når han spør: ... er det fra mennesker eller fra himmelen? Sammenhengen Jesus sier det i er også aktuell. For Jesus Kristus rokket kraftig med det etablerte religiøse systemet til jødene. Det hadde sporet av fra Guds vei. Vi kan vel friskt legge til at det var for «nte» gang. Loven og oppfyllelse av loven var blitt selve frelsesveien for det religiøse system. Aldri hadde det vært Guds hensikt at loven skulle bli en vei til frelse. Loven skulle gjøre folket ydmykt så de kunne forstå at de trengte Guds nåde og føye seg etter Guds vilje.

Dette er aktuelt også i dag fordi vi har et religiøst system med geistelige og lærere som har vendt seg bort fra Gud, fra det himmelske og fra det hellige. De er opptatt med å tekkes verden. De er opptatt med å gjøre verden til lags og allikevel mener de seg frelst og at de gjør Guds vilje. Det var ikke de sekulære kreftene, andre religioner eller avguderi Jesus ble konfrontert med. Det var religiøsitet fra datidens autoriteter.
Jesus Kristus stilte spørsmålet: «Johannes dåp, var den fra himmelen eller var den fra mennesker?» Det var – og er - et motsvar til den flokken som endelig hadde mannet seg opp til å konfrontere Jesus. De var en god gjeng med vel ansette autoriteter. Her var både yppersteprestene, de skriftlærde og de eldste. Hvem kunne stå seg mot disse? De kom samlet, med all sin makt. De hadde til hensikt å få satt Jesus på plass og helst stoppet og ryddet ham av veien.
Det står slik i Lukas 20:1-2: «Det skjedde en av dagene, mens han lærte folket i templet og forkynte evangeliet, da sto yppersteprestene og de skriftlærde fram, sammen med de eldste, og de sa til ham: Si oss, med hvilken myndighet gjør du dette? Eller hvem er det som har gitt deg en slik fullmakt?»
De står der – de mange mot den ene – men svaret de får avkler dem deres åndelighet og avslører hva de ledes av. «Johannes’ dåp, var den fra himmelen eller fra mennesker?» (Lukas 20:4)
Straks begynner de å samrå seg imellom. Her er det ikke snakk om hva som er sannhet. Svaret på spørsmålet blir vurdert og gitt ut i fra hva som tjener deres sak. Et annet viktig moment i svaret er frykten for folket. De våget ikke si at Johannes dåp ikke var fra himmelen fordi folket holdt Johannes for å være en profet.
Det er noen likeheter med tiden vi lever i. Det religiøse systemet våger ikke å si sannheten fordi de frykter for folket. De frykter for det politisk korrekte. De frykter for de økonomiske bevilgningene. De frykter vantroen og bråket det blir når deler av folket ikke vil ta imot sannheten.
Svaret på Jesu spørsmål er at Johannes dåp er av himmelen. Det var ikke et menneskelig påfunn eller ide. Døperen Johannes var fylt av Den Hellige Ånd fra mors liv av.

Det var en engel som ga bud til Sakarias at han skulle få en sønn. Noe av budskapet engelen gav ham lyder: «...og han skal bli fylt av Den Hellige Ånd like fra sin mors liv, og mange av Israels barn skal han omvende til Herren deres Gud. Han skal gå foran ham i Elias ånd og kraft, for å vende fedres hjerter til barn og ulydige til rettferdiges sinnelag. Han skal forberede et folk vel skikket for Herren.» (Lukas 1:15-17)

Men datidens presteskap og religiøse system ville ikke bøye seg for hverken Johannes, Jesus eller Den Hellige Ånd. I all sin menneskelighet var de stolte, dermed opphøyet de seg over alt det himmelske.
Så hvordan er det idag? Finnes det spor av det himmelske på jorden?
Skaperverket
Selve skaperverket vitner om Gud. Alt livet fra den minste organisme til de største pattedyrene. Blomstene i alle sine fantastiske farger og gode dufter. Himmelens stjernevrimmel og det uendelige univers vitner om Gud.
Nå er det ingen som påstår at mennesket har skapt universet eller livet. Men noen finner det mer rimelig at det har blitt til av seg selv enn å tro at Gud har skapt det. Selve evolusjonsteorien faller på grunn av ny viten om DNA, men det holdes krampaktig fast ved løgnen ved skoler og universiteter.
Vi er av Gud. Skaperverket er av Gud. Vi og alt det skapte har vårt opphav fra det himmelske. Mange tør ikke si det. De frykter for folket.
Bibelen - Guds Ord
Er bibelen fra himmelen eller er den fra mennesker? Selvsagt er den skrevet ned av mennesker. Men er Ordet gitt oss fra Gud og dermed fra det himmelske? Jesus Kristus går god for at det gamle testamentet er Guds Ord. Aldri kan vi fornemme at Jesus Kristus degenererer Ordet. Tvert om, han løfter det opp, bekrefter og stadfester selve Ordet.

«For sannelig sier jeg dere: Før himmel og jord forgår, skal ikke den minste bokstav eller en eneste tøddel i loven forgå, før det er skjedd alt sammen.» Matteus 5:18. I Matteus 22:29 sier han: «Men Jesus svarte og sa til dem: Dere farer vill, fordi dere ikke kjenner Skriftene og heller ikke Guds kraft.» Og vi kan ta med ett til – det er mange flere – dette bekrefter også Det nye testamentet: «Derfor – hver den som hører disse mine ord og gjør etter dem, han blir lik en forstandig mann som bygde huset sitt på fjellgrunn.» (Matteus 7:24)

I Hebreerbrevet står det: «Mange ganger og på mange måter har Gud tidligere talt til fedrene gjennom profetene, men nå, i disse siste dager, har han talt til oss gjennom Sønnen. Ham har han innsatt som arving til alle ting. Ved ham har han også skapt verden.»

Bibelen er Guds Ord til oss. Talt til oss ved profeter og ved Guds egen sønn. Guds Ord er fra himmelen.

Menigheten – er den et verk av mennesker eller er den av himmelen?
Nå er det veldig mange menigheter og kirker og hver menighet og kirke må svare for seg. I Johannes Åpenbaring gir Jesus Kristus en bedømmelse av 7 menigheter. Deres tilstand var mildt sagt varierende. Menigheten består kun av mennesker. Bygg og interiør kan selvsagt henspore oss mot det himmelske men er ellers uten betydning. Menigheten kan kun bestå av frelste –  døpte - mennesker. Mange kan være på besøk og trives svært godt og vil i de fleste tilfeller kjenner seg godt og hyggelig mottatt.
Men en del av menigheten blir ingen før de har tatt i mot Jesus Kristus som sin frelser. Deretter følger dåp og opplæring i Jesu befalinger. Da er et åndelig liv født frem av Den Hellige Ånd.

Menigheten må da forstås å være av det himmelske. I menigheten forkynnes Guds Ord. I menigheten kommer nådegavene i bruk. Paulus bruker ordet: «...kjenne den kommende verdens krefter». Nådegavene er Den Hellige Ånds utrustning til oppbyggelse for den troende. Så kommer tjenestegavene som er satt inn i menigheten. En fem-foldig utrustning også gitt ved Ånden. 

Menigheten kan ikke være av denne verden – den er av det himmelske. Derfor sier Jesus i Matteus 16:18: «Jeg sier deg at du er Peter, og på denne klippen vil jeg bygge min menighet, og dødsrikets porter skal ikke få makt over den.» Det Jesus bygger er av himmelen og for evigheten.

Det er størrelser i verden i dag, som altså er av himmelen. Bibelen – Guds Ord og menigheten er de viktigste. Og disse 2 størrelsene kan ikke regnes med uten Den Hellige Ånd.
Ekskluderes Den Hellige Ånd blir Ordet lukket for oss. Det blir bare en bok med tekst og bokstaver. Det kan tolkes og vris underlagt mitt eget begrensede intellekt.
Uten Den Hellige Ånd blir ingen født på ny ved troens Ord. Uten Den Hellige Ånd vil ingen menighet eller kirke eksistere eller forbli levende og fruktbar til Guds ære. Den viktigste størrelsen på jorden – som i dag er fra himmelen – er Den Hellige Ånd. Det er han som gjør Ordet og menigheten levende.

Jesus sa til disiplene: «Men når han kommer, sannhetens Ånd, skal han veilede dere til hele sannheten. For han skal ikke tale av seg selv, men det han hører, skal han tale, og de kommende ting skal han forkynne dere. Han skal herliggjøre meg, for han skal ta av mitt og forkynne det for dere.»

Det store spørsmålet for hver og en av oss er vel nettopp om vi TROR at det er av himmelen og av Gud. Tror jeg bibelen er Guds Ord? Tror jeg menigheten er av det himmelske? Tror jeg Jesu ord om Den Hellige Ånd. Tror jeg når Gud kaller på meg?
Gud arbeider og hans plan går frem. Det er Guds vilje at både du og jeg skal nå frem til den dagen da Gud har gjennopprettet alt til å bli i rett skikk og stand.
Vær derfor ikke som fariseerene som ville rettferdiggjøre seg selv ved å oppfylle loven. Vi kan ikke rettferdiggjøre oss ved å være snille, gode og velmenende. Det er kun Guds rettferdighet i Jesus Kristus som teller. Være heller ikke som de skriftlærede og frykt for folket. Hva folk mener om din tro og ditt liv betyr lite i forhold til å ta i mot Guds gave. Være ikke som yppersteprestene som hovmodig og stolt hevet seg over både døperen Johannes og Guds sønn Jesus Kristus. Det er den ydmyke som finner nåde hos Gud.

Vi er regnet med og Guds gode vilje er at vi skal oppleve dagen som Guds Ord gir oss i det siste kapittel i bibelen: «Og han viste meg en elv med livets vann, klar som krystall, som strømmet ut fra Guds og Lammets trone,midt i byens gate. På begge sider av elven sto livets tre, som bærer frukt tolv ganger og gir sin frukt hver måned. Og bladene på treet tjener til helse for folkeslagene. Det skal ikke lenger være noen forbannelse. Guds og Lammets trone skal være i byen, og hans tjenere skal tjene ham. De skal se hans åsyn, og hans navn skal være på deres panner. Natt skal ikke være mer, og de trenger ikke lys av lampe og lys av sol, for Gud Herren skal lyse over dem. Og de skal være konger i all evighet.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt