Trygve W. Jordheim

108

Først og fremst en inspirator på grasrota

Ole Christian Kvarmes medieopptredener har skapt inntrykk av en svak leder, men oppgjøret med Einar Gelius viste en annen side av den avtroppende Oslo-biskopen.

Publisert: 19. jan 2017  /  1222 visninger.

Uansett hva Ole Christian Kvarme finner på i sitt siste drøye halvår som biskop, må han leve med at han for svært mange alltid vil være den kontroversielle, homofiendtlige biskopen som ble tvunget på dem av daværende kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland.

Selv om han stod på kirkens offisielle linje og tilhørte flertallet i bispekollegiet, måtte han tåle mye kritikk og hoderysting både før og etter utnevnelsen. Hovedstadsfolket forventet en mer «progressiv» biskop som Gunnar Stålsetts etterfølger, men blant menighetene hadde han et så solid votum at valget var lett for et kirkelig statsråd som var opptatt av at «kirken selv» skulle få bestemme.

Best til å møte folk

Til å være Oslo-biskop har ikke Kvarme vært spesielt synlig, og det er heller ikke foran kamera han ser ut til å trives best. 68-åringens sterkeste side som biskop er å være inspirator på grasrota. Han liker å møte folk ute i menighetene, han husker navn og ansikter og får mennesker til å føle seg sett.

Onsdagens intervju i Dagsrevyen var typisk for mange av Kvarmes medieopptredener. Han bruker lang tid på å komme til poenget og sliter med å parere spørsmål der han ikke er enig i premissene. Mange har fått inntrykk av en svak leder, og minst like mange var derfor overrasket da Kvarme sørget for at Einar Gelius måtte forlate prestegården på Vålerenga og finne seg en ny plattform for sine mange utspill og innfall. Det var en storm Kvarme sto oppreist i, og det var ingen internt i kirken som kritiserte ham for personalbehandlingen.

«Sentrumskonservativ»

Da Vårt Land kartla de 100 mektigste i Tros- og livssyns-Norge i fjor høst, havnet Kvarme i sjiktet mellom 20 og 40. I profilbeskrivelsen het det blant annet: «I perioder har Kvarme vært usynlig i medier og offentlighet. I presteskapet i sitt eget bispedømme står han heller ikke spesielt sterkt. Men han har både posisjon, innflytelse og troverdighet i mange andre sammenhenger.

I Bispemøtet, for eksempel, er Kvarme regnet som en av de tyngste fagteologene. Beskrivelsen som der brukes på ham er gjerne ‘sentrumskonservativ’, ikke ‘erkekonservativ’ som mange av dem som følger kirkelivet mer på avstand vil si.»

Dessuten: «I Den katolske kirke, i mange frikirker og innvandrermenigheter, og blant mennesker med bakgrunn fra lutherske organisasjoner har Kvarme mange supportere. Også blant muslimer og jøder har han mange relasjoner og høy standing.»

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Trygve W. Jordheim. Gå til den siterte teksten.
Dessuten: «I Den katolske kirke, i mange frikirker og innvandrermenigheter, og blant mennesker med bakgrunn fra lutherske organisasjoner har Kvarme mange supportere. Også blant muslimer og jøder har han mange relasjoner og høy standing.»

Jeg har det beste inntrykk av Kvarme, og han har bidratt til dialog og forsoning i sentrale deler av kristenheten i Norge. Kanskje er han ingen medieyndling, men det har ikke vært noe å si på den faglige fremtreden. Jeg forstår også hans motstand mot endring av trosgrunnlaget for å åpne for likekjønnet vigselsliturgi. Man kan ikke tvinge noen til handlinger mot deres tro. Her synes jeg Kvarme på disse premisser har stått seg godt. 

1 liker  
Kommentar #2

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Trygve W. Jordheim. Gå til den siterte teksten.
Onsdagens intervju i Dagsrevyen var typisk for mange Kvarmes medieopptredener. Han bruker lang tid på å komme til poenget og sliter med å parere spørsmål der han ikke er enig i premissene.

Jeg reagerte på innslaget i Dagsrevyen i går.  Det var veldig ensidig fra NRKs side.  På samme måte som jeg husker at Skavlans intervju med Kvarme den gang han ble Oslo-biskop var veldig ensidig.  Det viste seg at det bare var en ting NRK var ute etter i innslaget i Dagsrevyen,

Jeg opplever ikke Kvarme som kontroversiell.  Han står på det synet som kirka tradisjonelt har stått på.  Det er vel mer kontroversielt å være en pådriver for å endre det synet ?

2 liker  
Kommentar #3

Trygve W. Jordheim

108 innlegg  136 kommentarer

Dagsrevyen

Publisert over 3 år siden

Det er flere som reagerer på Dagsrevy-innslaget, og NRK beklager: http://www.vl.no/nyhet/kvarme-ble-journalistisk-mishandlet-av-nrk-1.914910

1 liker  
Kommentar #4

Pål Georg Nyhagen

207 innlegg  1811 kommentarer

Kvarme og NRK

Publisert over 3 år siden

En filosofisk hodepine: Om Kvarme står alene i en skog og argumenterer, og NRK ikke er der og hører det han sier - har han da like vel feil? 

 

7 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere