Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Er «de andre» mennesker?

«Terroristen ble eliminert. Ingen ble skadet», lød teksten i en israelsk avis etter en aksjon der en palestiner ble drept etter å ha angrepet med kniv.

Publisert: 17. jan 2017

Forrige uke brøt israelske soldater seg inn i hjemmet til Mohamed Salhi i flyktningleiren Al Faraa nord på Vestbredden. Leiren ligger i område A som skal være under eksklusiv palestinsk kontroll, og på grunn eid av FN. Men det er ikke uvanlig at israelske soldater kommer dit om natta for å arrestere folk.

Mohamed var en enkel kar som livnærte seg selv, søsteren og moren ved å selge sukkertøy fra en håndkjerre. Soldatene var ikke ute etter ham. De skulle egentlig arrestere naboene hans. Men den enkleste veien dit var gjennom Mohameds hus. Han trodde at det var innbrudds­tyver, skvatt opp og løp mot dem mens han ropte «Allahu Akbar». Soldatene skjøt og ­såret ham så alvorlig at han døde kort tid ­etter.

Overrumplet

Til den israelske avisen Haaretz sier en talsmann for hæren at mannen løp mot soldatene med en kniv, og det vises bilde av noe som ser ut som en liten kjøkkenkniv liggende på golvet. En av Salhis naboer benekter overfor avisen at han hadde noen kniv, og beskriver det som en henrettelse.

Avisen spør ikke hvorfor en fullt væpnet tropp med soldater som overrumpler en mann midt på natten, må drepe ham for å stanse ham.

Dette var en liten sak i avisen. Det skjer så mye slikt på Vestbredden. Men meg angikk det sterkere enn andre slike saker, fordi jeg er godt kjent i Al Faraa. Og jeg hadde allerede hørt om den via en venn på Facebook, som bor i leiren.


Opptatt av sorg 

På Facebooksiden hans er det mange palestinere som kommenterer hendelsen. Det jeg legger merke til, er at ingen av dem gir uttrykk for hevnlyst eller hat mot israelerne. Det eneste de er opptatt av, er sorg og medfølelse med de etterlatte – samt velsignelser over den avdøde.

Jeg hadde noe av samme ­erfaringen for to år siden da en familie på Vestbredden ble brent inne av israelske bosettere. Slektningene, som jeg kjenner, sa aldri noe om hat og hevn. De uttrykte bare sorg over det som hadde skjedd.

Men da det kom bilder fra ­begravelsen i mediene, var det fokus på Hamasflagg og folk som ropte slagord mot Israel.­ Slik skapes et inntrykk av pale­stinere som stemmer dårlig med de menneskene du møter på grasrota.


Jublet

Det er bare en uke ­siden det verserte bilder av palestinere som jublet over at en lastebil hadde kjørt over og drept fire israelske soldater i ­Jerusalem. Det er skremmende når noen kan glede seg over drap på unge mennesker. Og det ­bidrar til å underbygge det mange hevder: Det kan ikke bli fred så lenge palestinerne er så fulle av hat.

Men de palestinerne jeg har møtt, er ikke slik. De unner heller ikke israelske foreldre å se sine barn bli drept. De ønsker ikke vondt for vanlige israelere, selv om de kan være både harde og hatefulle i sin omtale av staten Israel.

Men mange palestinere viser til at sjåføren angrep okkupasjonssoldater på deres terri­torium. De mener at de har rett til å yte motstand. Derfor vil de ikke fordømme det som en terroraksjon – og det har heller ikke den palestinske ledelsen gjort.

Men disse soldatene var relativt forsvarsløse mot lastebilen, ettersom de var ute på en sivilt preget ekskursjon. De hadde nok våpen med seg, men var ikke ­forberedt på å bruke dem.


Soldat dømt

I israelske ­medier hevdes det at soldatene var redde for at offiserene ville­ falle dem i ryggen dersom de drepte angriperen. Begrunnelsen for det ligger i at en israelsk soldat forrige uke ble dømt for å ha drept en palestiner som lå forsvarsløs på bakken etter et knivangrep.

Det som har opprørt mange i­sraelere, er at både de overordnede og de politisk ansvarlige gikk ut og fordømte soldaten uten å vente på at saken ble avklart gjennom en rettslig prosess. Soldaten ble sviktet i en vanskelig stund, mener de.

Men blant soldatens støtte­spillere er det foruroligende mange røster som hevder at soldaten gjorde det rette: En pale­stiner som angriper israelske soldater, fortjener å dø, sier de.


«De andre»

 I desember i fjor løp en palestiner med kniv mot israelske politifolk ved en av kontrollpostene på Vestbredden.­ Han ble skutt og drept før han fikk gjort noe.
Da Jerusalem Online viste et bilde fra denne hendelsen, var det med denne teksten: «Terroristen ble eliminert. Ingen ble skadet.»

Jeg vet heldigvis at det er mange­ israelere som ikke tenker slik. De ser palestinere som mennesker med de samme rettigheter. Men det urovekkende er at slike holdninger er i ferd med å bre seg.

Den langvarige konflikten er i ferd med å få holdningene til å hardne til på begge sider. Det haster med å få endret­ situasjonen.


FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 17.01.2017

8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Er «de andre» mennesker?

«Terroristen ble eliminert. Ingen ble skadet», lød teksten i en israelsk avis etter en aksjon der en palestiner ble drept etter å ha angrepet med kniv.

- Den mistenkte ble drept. Det er ingen tvil om at det er Anis Amri, sier Minniti.

På pressekonferansen bekreftet innenriksministeren hendelsesforløpet som tidligere i dag ble beskrevet av italienske medier, nemlig at en politipatrulje stoppet en mann som så mistenkelig ut klokka 03.00 i natt.

Deretter oppsto det en skuddveksling.

- Mannen tok fram pistol og skjøt mot politiet, etter at de hadde bedt om hans ID-papirer, sier Minniti.

3 liker  
Kommentar #2

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Det haster

Publisert rundt 3 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
Den langvarige konflikten er i ferd med å få holdningene til å hardne til på begge sider. Det haster med å få endret­ situasjonen.


Krigens psykologi er (naturligvis) annerledes enn den vi er vant til. Den er inhuman. Slik er det på begge eller alle sider i voldelige konflikter. Vi er i vår fulle rett til å fordømme det inhumane, og det finnes ikke unnskyldning, men det finnes en årsak som vi kanskje kan forstå.

Rimehaug har rett i at mange, kanskje det brede lag blant folk ikke er hevngjerrige eller blodtørstige mot folk på den andre siden av konflikten. Det er alltid andre krefter som starter kriger og som eskalerer dem og holder dem gående. Jugoslavia er eksempel på dette. Folkegruppene hadde bodd ved siden av hverandre som naboer i generasjoner, de giftet seg med hverandre, og levde i fred. Krigen, som ikke ble startet av folket, skapte skillelinjer nettopp mellom folkene. Slik begynte også naboer å drepe hverandre – fordi de var "feil" naboer.

Det er utvilsom mye hat blant mange palestinere og israelere. Likevel står "Fred nå"-bevegelsen relativt sterkt i Israel. Og, som Rimehaug skriver, så er det mange på palestinsk side som ikke dyrker hatet, og som mer enn noe ønsker fred. Men det er mange nok på begge sider som hater – med rette eller med urett.

Som den sterke parten må Israel ta det største ansvaret. Men det påhviler også det palestinske lederskapet å skape grunnlag for en mulig fred. Det er i denne konflikten som i alle konflikter. Det må til to utstrakte hender. Med det svake, nepotiske og korrupte palestinske lederskapet og den sterke politiske og sekteriske splittelsen på den ene siden, og på den annen side den fragmenterte politiske situasjonen i Israel med innflytelse av små, men uforsonlige ortodokse partier, som har et Stor-Israel som sitt uttalte mål, kan det se ut til å være langt fram til en fredelig løsning,

Men det haster, slik Rimehaug skriver, bl.a. fordi folk flest er lei av krig, ødeleggelse, lemlestelse og død. Svært mange på begge sider vil mer enn noe ha fred. Slik er det i alle konflikter – egentlig.

Takk til Rimehaug for påminnelsen.

2 liker  
Kommentar #3

Tom Eivind Koveland

5 innlegg  314 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Hvis de er så lei krig osv. osv kunne de jo prøve å slutte med alle drapsaksjonene på naboen. Og så kunne de velge noen mer fredelige ledere. Det ville være en god start. Før fredsprisvinner Arrafat avslo alle fredsløsninger og begynnte med å sende sin befolkning på selvmordsaksjoner, var det ingen mur der. Det var først da  "fredsmeglerne" fra Norge meglet frem løsninger som ikke var noen løsning på de viktige spørsmålene og begynnte å pumpe inn penger i stor stil, at helvete virkelig begynnte der nede. Palestinerne hadde hatt det bedre uten Norges innblanding. 

8 liker  
Kommentar #4

Kjell G. Kristensen

92 innlegg  13843 kommentarer

De faktiske forhold er annerledes

Publisert rundt 3 år siden
Tom Eivind Koveland. Gå til den siterte teksten.
Hvis de er så lei krig osv. osv kunne de jo prøve å slutte med alle drapsaksjonene på naboen. Og så kunne de velge noen mer fredelige ledere. Det ville være en god start. Før fredsprisvinner Arrafat avslo alle fredsløsninger og begynnte med å sende sin befolkning på selvmordsaksjoner, var det ingen mur der.

Og - eller hvis naboen hadde skjønt at tomten han bodde på, var ulovlig okkupert og heller hadde funnet seg et mindre okkupert sted å bo på, så hadde verden blitt et hakk fredeligere? At man ikke aksepterer naboen har nok sin grunn må vite;

Da Israel ble opprettet i deler av det tidligere mandatområdet Palestina førte dette til en vedvarende konflikt mellom den nye staten og den fordrevne arabiske (palestinske) befolkningen og de arabiske nabolandene: Midtøsten-konflikten.

Oldtidens Palestina kan du lese om her: https://snl.no/Oldtidens_Palestina

Navnet kommer av gr. palaistine, fra arameisk pelisjtain, «filistre». Opprinnelig var Palestina bare navn på filisternes land (filistere) langs middelhavskysten mellom Gaza og Karmel fjellene.

Om Israels historie i oldtiden finner man mindre som stort sett handler om div. påstander: Israel som land og folk har en historie tilbake til oldtiden. (https://snl.no/Israel) Her uten kildemateriale. Et godt oversiktsbilde får man om man kikker på Israels historie i denne oversikten: 

http://israelshistorie.dk/history/time_line.php

Den bidrar med å vise de faktiske forhold. Se også ideen om en jødisk stat: https://snl.no/Israels_historie

Kolonisering av allerede bebodde områder i moderne tid har sin pris?

Opprettelsen av Israel 1948 har røtter tilbake til 1800-tallet. Da den sionistiske bevegelse oppstod i Europa, førte den til en politisk/ideologisk oppvåking, og i praktisk politikk var kolonisering av Palestina mål og middel. (Ovenstående link)

2 liker  
Kommentar #5

Tom Eivind Koveland

5 innlegg  314 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Skriv din kommentarMed din strategi blir det aldri fred der nede. Israel skal bort fra kartet, det har de styrende myndigheter i Hamas i sitt charter. Så kan man sitte å skylde på jødene har okkupert noen få kvaderat til krampa tar en. Dette fører ingen steds hen. Dette er den sikreste veien til fortsatt konflikt. Hvis jeg var palestiner ville jeg reist til et fredelig område på andre siden av Jordanelva. Men nei, det vil palestinerne ikke. Israel kommer aldri til å fire på sine arealkrav. Av og til er man nødt til å innse at man har tapt og slå seg til ro med det man kan få. Det bør palestinerne gjøre.

3 liker  
Kommentar #6

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Kovelands 'endlösung'

Publisert rundt 3 år siden
Tom Eivind Koveland. Gå til den siterte teksten.
Hvis jeg var palestiner ville jeg reist til et fredelig område på andre siden av Jordanelva.

Koveland ville, hvis han var palestiner, reist til et fredelig område på den andre siden av Jordanelven - der det finnes 2,7 mill. palestinere fra før under ikke altfor gode levekår. Men så er det slik at Koveland ikke er palestiner og ikke har det ringeste anelse om hva palestinere tenker om dette. Vi andre kan imidlertid forestille oss hvordan de tenker.

Koveland ser det trolig som en løsning, slik mange kristne israelvenner mener, å flytte palestinerne ut av området slik at Israel kan ha dette helt for seg selv. Først da skjer visstnok rettferdighet fyllest.

Å flytte – eventuelt ved tvangsflytting – 3 mill. mennesker ut av et område og inn i overfylte flyktningeleirer (akkurat det spiller åpenbart ingen rolle for Koveland og hans likesinnede) er etnisk rensing av historiske dimensjoner.

Jeg er venn av Israel, men skammer meg over mine trosfeller her til lands. Skjønt trosfeller. Det er vanskelig å tro at vi tror på de samme evangeliene.

Anbefaler Koveland med flere å lese Espen Ottosens innlegg "Tunnelsyn". Som Ottosen skriver: "Noe er viktigere enn andre ting. Men å se seg blind på en ­enkelt sak, og la den dominere alt, er ofte problematisk."

4 liker  
Kommentar #7

Tom Eivind Koveland

5 innlegg  314 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Skriv din kommentar Jeg tror ikke blindt på alt i Biblen så jeg kan neppe regnes som din trosfelle. Jeg er mer å regne som en realist og pragmatiker. 

Palestinerne trenger ikke å flytte inn i disse leirene, de må da ha venner andre plasser i araberverdnen, eller er de slik at de ikke kan reiser noen steder? I så fall hvorfor? Når jeg er ute og reiser oppfører jeg meg som folk og det har alltid gått bra så langt. Jeg reiser dog ikke i muslimske land av forskjellige grunner.

Som sagt er verden ikke alltid rettferdig. Av og til må man ta til takke med det man kan få. Det vil ikke araberne, de vil ha alt og du vet hvordan de rådende forholdene er for kristne og jøder i disse områdene, gjør du ikke?

2 liker  
Kommentar #8

Arne Danielsen

329 innlegg  5691 kommentarer

Blind tro

Publisert rundt 3 år siden
Tom Eivind Koveland. Gå til den siterte teksten.
Jeg reiser dog ikke i muslimske land av forskjellige grunner.

Det er naturligvis flere fundamentale grunner til at palestinerne ikke synes at det er noen god idé at tre millioner av dem skal gjennomgå en etnisk renselsprosess og bli forvist til et naboland. Og så kan de ha det som Koveland, at de ikke ser lyst på flytte til et (annet) muslimsk land. Ikke vet jeg, men det gjør ikke Koveland heller.

Koveland mener at "de må da ha venner andre plasser i araberverdenen". For egen del har jeg gode venner i flere land, men ingen som jeg føler at jeg kan ta med meg familien og slå meg ned hos. Slik tror jeg det er med alle fem millioner nordmenn – nesten uten unntak. Det er ingen grunn til å tro at palestinerne har det annerledes – trolig tvert imot.

Selv om Koveland ikke "tror blindt på alt i Bibelen", så kan han trygt lese Espen Ottosens "Tunnelsyn". Jeg er innforstått med at det kan være overhengende fare for at jeg da eventuelt bidrar til at Ottosen sår på steingrunn eller kaster perler for svin. Men la oss håpe på et under og at det ender med at Koveland får fjernet leiren fra øynene, at Ottosen sår i fruktbar jord, slik at Koveland kan høste tifold.

2 liker  
Kommentar #9

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Jeg ser litt annerledes på det

Publisert rundt 3 år siden
Arne Danielsen. Gå til den siterte teksten.
Koveland mener at "de må da ha venner andre plasser i araberverdenen". For egen del har jeg gode venner i flere land, men ingen som jeg føler at jeg kan ta med meg familien og slå meg ned hos. Slik tror jeg det er med alle fem millioner nordmenn – nesten uten unntak. Det er ingen grunn til å tro at palestinerne har det annerledes – trolig tvert imot.

Palestinere fikk Jordan, som utgjør 77% av området, fra England, før jødene fikk sitt land. Jødene utgjør 2% av befolkningen og har 0,2% av den arabiske halvøy.

Så har vi rest-Palestina. Det som i dag utgjør Gaza og Vestbredden. Hvorfor får ingen jøder lov til å bo på dette området, selv om det er mange palestinere som bor i Israel?

Jøder har laget enklaver på Vestbredden, fordi de ikke får lov til å bo der, hvis ikke de får bekyttelse. Hvorfor skal vi anklage dem for det? De er jo like mye palestinere som arabere!


2 liker  
Kommentar #10

Eivind Haarseth Olsnes

0 innlegg  21 kommentarer

Publisert rundt 3 år siden

Jeg antar at du også ville støtte det, dersom militante samer begynte å ta over eiendommer i Finnmark? De er jo like mye finnmarkinger som de søringene som bor der? Og har ikke søringene fått hele Sør-Norge, det får da klare seg? Det er kortere tid siden samene hadde hele finnmark (omtrent halve tida), enn siden jødene hadde hele Palestina, så argumentet burde være omtrent dobbelt så godt?

 

Til dere som flirer av dette, tenk over følgende: Så og si hvert minste jordstykke av verdens landoverflate har skiftet hender en lang rekke ganger ganger siden jødene hadde hele Palestina. Skal alt rulles tilbake - og i så fall hvorfor til år 500 f.Kr, - Hvorfor ikke til et hvilket som helst annet årstall før eller siden?

1 liker  

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
19 dager siden / 2057 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1761 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
16 dager siden / 1749 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 1143 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
9 dager siden / 1089 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
13 dager siden / 894 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
24 dager siden / 891 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere