Leder

Tro og norskhet

Det er snakk om likebehandling av norske skattebetalere, ikke særbehandling av trossamfunn.

FLERTALLET I Senterpartiets programkomité foreslår at trossamfunn bare skal få offentlig støtte for medlemmer som er norske statsborgere. Det er ventet debatt om forslaget på landsmøtet, som har møtt dissens i programkomitéen.

EN SLIK endring vil ha store økonomiske konsekvenser for noen trossamfunn, for eksempel Den katolske kirke og kristne innvandrermenigheter. Disse menighetene gjør en stor jobb med å inkludere innvandrere, noe som har vesentlig betydning for at de finner seg til rette i det norske samfunnet.

MEN DESSUTEN er statsborgerskap helt irrelevant som begrunnelse for pengene som betales ut til trossamfunnene. Siden vi ikke har noen egen kirkeskatt, er alle med på å finansiere Den norske kirke. Derfor får de som er medlemmer av andre trossamfunn tilbakebetalt et tilsvarende beløp, som går til det trossamfunnet de er medlemmer av.

DET ER derfor feil å omtale dette som en særbehandling av trossamfunn. Det er snakk om likebehandling av norske skattebetalere. Derfor blir det helt urimelig å knytte dette sammen med statsborgerskap.

FLERTALLET I Senterpartiets programkomité har funnet fram til dette virkemiddelet fordi de mener det er viktig å oppvurdere betydningen av å være norsk statsborger. De mener folk som bor i Norge bør vise sin tilknytning til landet ved å bli statsborgere. Vi er ikke så sikre på at det er noe behov for å gjøre statsborgerskapet mer attraktivt. Men dette er i alle fall et uegnet virkemiddel.

FORSLAGSSTILLEREN OLA Borten Moe sier at det er nødvendig å tenke nøye gjennom livssynsstøtten for at den skal kunne overleve. Han har rett i at denne ordningen bare kan opprettholdes dersom folk flest opplever den som rimelig.

REGJERINGEN SKAL nå ta fatt på en omfattende vurdering av finansieringen både av Den norske kirke og trossamfunnene. Da vil det å finne fram til ordninger som har bred støtte i folket et viktig moment. Men vi har ikke inntrykk av at statsborgerskap betyr noe i den sammenhengen.

VI VIL tro så godt om Senterpartiet at dette forslaget får tommelen ned på landsmøtet.

Publisert i Vårt Land 11. januar 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder