Leder

Lastebilterror her og der

Terror er terror og bør møtes med samme avsky uavhengig av hvem som rammes.

LASTEBILTERROREN I NICE i fjor sommer utløste voldsomme reaksjoner. Lastebilangrepet i Berlin før jul vakte også stor oppmerksomhet. Men reaksjonene er atskillig mer dempet når det er i Jerusalem en laste­bil med hensikt kjører inn i en menneskemengde.

LASTEBILTERROREN ER IS´ nye metode. Når noe så dagligdags som en lastebil gjøres til våpen, virker det svært skremmende. Samtidig er det nesten umulig å avsløre på forhånd – og IS behøver ikke en gang være involvert i planleggingen. Derfor blir fryktreaksjonene sterke.

SÅ HVORFOR ikke sterke reaksjoner når det skjer i Jerusalem? Det kan skyldes at terroraksjoner i Midtøsten er så vanlig og framstår som en del av den krigføringen som skjer der. Bombene mot et grønnsakmarked i Bagdad samme dag vakte enda mindre oppmerksomhet – vi kan jo tenke oss hva som ville vært reaksjonen på en bombe mot et marked i Europa.

DET KAN OGSÅ spille inn at det var soldater som var ofre. Det er forskjell på å angripe soldater og sivile. Men her var det soldater på en sivilt preget ekskursjon og som ikke var forberedt på å måtte forsvare seg. Derfor var dette en terroraksjon, ikke et ­militært angrep.

KAN DET VÆRE at man tenker at israelerne får som fortjent? Bilder av feirende palestinere viser at noen i alle fall tenker slik. Det er ikke nødvendigvis representativt for palestinerne å feire terror, selv om de fleste mener man har rett til å kjempe mot okkupasjonsmakten. Men terror er terror og bør møtes med samme avsky uavhengig av hvem som rammes.

TERRORAKSJONEN I Jerusalem er dessuten en ny og urovekkende utvikling. Så langt har ikke IS hatt noe feste i den palestinske befolkningen. Dersom de er i ferd med å vinne innpass, vil det være en farlig utvikling – både for Israel og for palestinerne.

IS VIL være en farlig konkurrent både for Fatah og for islamistene i Hamas. Det såkalte kalifatet satser systematisk på grusomhet og overgrep for å fremme sin sak, og er helt uinteressert i noen form for ­politiske løsninger. Men når de eksisterende pale­stinske organisasjonene ikke oppnår noe, kan IS bli et alternativ for noen. De behøver ikke være mange for at det skal bli farlig.

Publisert i Vårt Land 10. januar 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder