Verdidebatt

Børge Brende og hans votering i Paris.

Den 15. januar vil 70 land samles til en fredskonferanse i Paris og svært sannsynlig vil den forsøke å tvinge Israel til å oppgi sitt bibelske kjerneområde i Judea og Samaria. Norges utenriksminister Børge Brende vil sannsynligvis være til stede.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I følge rapporter vil konferansen gjøre det klart at en fremtidig palestinsk stat må ligge på et område som har som ramme «grensene» fra før 6-dagerskrigen, som brøt ut 4. juni 1967. Det betyr i klartekst at det internasjonale samfunn vil tvinge Israel til å oppgi Gamlebyen i Jerusalem og hellige steder i Hebron og i Shilo - og Josefs grav.  Israel skal tvinges til å godta såkalte «auschwitz- grenser».

Tidligere ambassadør og generaldirektør i det israelske utenriksdepartement, Dore Gold,  forklarte nylig hvorfor Paris-konferansen er så farlig for Israels fremtid: «Israel lærte en viktig lekse gjennom mange år med forhandlinger og diplomatisk virke,  nemlig at den eneste farbare vei til å løse våre problemer med våre naboer, er å sitte ansikt til ansikt med dem ved forhandlingsbordet. Det var måten vi kom fram til enighet med Egypt i 1979, og det var presist den samme måten vi oppnådde fred med Jordan. Det er det som funker. Direkte forhandlinger!

Det som nå planlegges i Paris er først og fremst et forsøk på å få oss vekk fra disse direkte samtaler ved forhandlingsbordet, og å bringe oss inn i en meget kompleks situasjon med multilaterale forhandlinger. Det var ikke slik vi oppnådde fred i fortiden, og det er ikke slik vil vil oppnå fred i fremtiden», sa Gold.

I bunn og grunn er fredskonferansen i Paris om noen få dager intet annet enn det internasjonale samfunns forsøk på å se bort fra Israels suverenitet ved å sette en strek over det jødiske folk rett til hele det bibelske landområdet. Israel deltar naturligvis ikke på konferansen, og vil ikke ta hensyn til dens eventuelle negative vedtak.

PLO, PA og Hamas sitt lederskap er svært interesserte pådrivere for å i stand en slik internasjonal involvering i forhandlinger med Israel for å få drahjelp til å få gjennomslag for sine ultimale mål, som verden ikke helt ser ut til å ha forstått rekkevidden av.

De israelske ledere har forstått det, og vil merke seg hvilke land som ikke er deres sanne venner. Børge Brendes stemme og votering på konferansen blir med god grunn imøtesett med både spenning og frykt.

Konferansens flertallsvotum vil i ekspressfart  bli oversent til FNs Sikkerhetsråd og bli gjenstand for debatt og votering, der USA på nytt trolig  vil avstå fra å legge ned veto, som en siste hilsen til statsminister Netanyahu -  før Donald Trump tar over 20. januar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt