Leder

Frp og Putin

Putin representerer på ingen måte de frie, demokratiske verdiene som Frp ønsker å beskytte.

TRE SENTRALE Frp-tillitsvalgte har gjort seg bemerket ved å uttrykke støtte til Russland i spørsmålet om USAs utvisning av 35 russiske diplomater før nyttår. Diplomatene måtte forlate landet på kort varsel ­etter at CIA og FBI konkluderte med at Russland sto bak hacking og målrettede lekkasjer for å påvirke ufallet av den amerikanske presidentvalgkampen.

DE TRE er nyvalgt stortingskandidat Carl I. ­Hagen, parlamentarisk nestleder Ulf Leirstein og vara­representant til Stortinget, Peter N. Myhre. De ­ønsker også en oppmykning av forholdet til Russland, e­tter at Eog USA har innført sanksjoner mot landet på grunn av landets fiendtlige handlinger i Ukraina. Tidligere har Christian Tybring-Gjedde gått langt i å støtte Russland i Krim-spørsmålet.

FRP-ERNES VILJE til å se tilværelsen fra Russlands ståsted føyer seg dessverre inn i et større bilde, der Putin, høyrepopulister i Europa og USAs neste president Donald J. Trump, uttrykker stadig større sympati for hverandre. Det er forlengst dokumentert hvordan båndene mellom Putin og høyreekstreme i EU-land dyrkes. Både det høyreekstreme ungarske partiet Jobbik og det nynazistiske greske Gyllent Daggry har meldt seg på Putin-støtten. Tendensen er også tydelig blant høyrepopulister i Østerrike og Nederland. I Frankrike har partiet Front National mottatt økonomisk hjelp fra Russland.

– DE LIKER den autoritære måten Putin kjemper for det han mener er Russlands nasjonale interesser, hans homo-motstand og vekt på det de oppfatter som tradisjonelle kristne verdier, uttalte direktør Peter Kreko i den ungarske tenketanken Political Capital til Aftenposten for vel to år siden.

DET HAR heldigvis vært en betydelig avstand mellom norske Frp og de ekstreme høyrepoulistene i resten av Europa. Desto mer betenkelig er det at flere i partiet synes å bevege seg i feil retning, også i spørsmålet om Russlands måte å ta seg tilrette i Europa på. Dessuten er det et stort paradoks. Putin representerer på ingen måte de frie, demokratiske verdiene som Frp, ønsker å beskytte, blant annet ved å føre en streng innvandringspolitikk.

DET ER all grunn til å tro at Frp-leder Siv Jensen har merket seg tendensene i eget parti. Vi håper dessuten at både hun og statsminister Erna Solberg er dypt ­bekymret. Skal Frp demme opp for anti­demokratiske tendenser på høyresiden må partiet si tydeligere at Russlands og Putins retning er­destabiliserende og farlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder