Oddbjørn Johannessen

139    11597

«Guidet av Gud»

Pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand arrangerer i disse dager åpningsuke for sitt gigantprosjekt med det litt kryptiske navnet «Q42» - et kirkebygg til den nette sum av 600 millioner kroner.

Publisert for 13 dager siden / 2968 visninger.

Filadelfia Kristiansand ("Q42")Strengereid forsamlingshus

I et større oppslag i Vårt Land karakteriserer faglig leder i den kristne tankesmia Skaperkraft, Hermund Haaland, byggeprosjektet som «et utslag av gründertenkning i god Hans Nielsen Hauge-tradisjon».  Dette kommer jeg tilbake til.

«Q42» er blitt noe mer enn et kirkebygg.  Hovedsalen med plass til 1400 mennesker skal også kunne brukes som konferansesenter – Sørlandets største i sitt slag.  I tillegg huser bygget restaurant, 11 hotellrom, medieavdeling, treningssenter, trivselssenter for eldre og 71 selveierleiligheter.  Ifølge pastor (og tidligere bankmann) Øyvind Valvik er det beregnet at salg av leilighetene skal dekke halvparten av utgiftene.  For øvrig er det litt opp til Gud hvordan resten skal finansieres, så vidt jeg forstår – men menigheten har de siste par årene fått god drahjelp av Jan Hanvold og Visjon Norge, har vi tidligere kunnet lese i diverse medieoppslag.

Apropos visjon: Dette har åpenbart vært et kjernebegrep for menigheten i de 20 årene drømmen om dette bygget har fått vokse seg stor – og pastor Valviks nylig utgitte bok om realiseringen av drømmen har da også fått tittelen «Guidet av Gud».

Fra én side sett framstår «Q42» som et vellykket samarbeid mellom Gud og Mammon – men jeg er personlig nokså usikker på i hvilken grad Hans Nielsen Hauge bør blandes inn.  Han var riktignok en driftig gründer ved siden av sin predikantvirksomhet, men han var samtidig en forsiktig mann som hadde «Gudsfrykt med nøysomhet» som ledestjerne.  «Gevinsters Aand fordærver endog gode Hierter», kunne han si.  Økonomisk fortjeneste måtte aldri bli et mål i seg selv, men handelsvirksomhet skulle «ophjelpe den ringe Mand» til å kunne stå på egne ben.

Nå skal jeg på ingen måte mistenke ledelsen i Filadelfia Kristiansand for å ha andre motiver enn de åndelige.  Det har jeg ikke grunnlag for.  Jeg må likevel få si at jeg undrer meg over den tilsynelatende business-aktige måten en kristen menighet tenker ekspansjon på – og særlig over henvisningen til «Gud» i en slik sammenheng. 

Protestantisk dissenterkristendom har sannelig forandret seg i løpet av 2-3 generasjoner, og jeg må igjen tenke på mitt gamle bedehus, som nylig ble solgt til boligformål for under en million.  Det har jeg forresten tidligere mimret over her:

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11648651-bedehus-til-salgs

Det er ikke fritt for at jeg faller i tanker over hvilke refleksjoner min fattige oldefar og de andre medlemmene av Guds Menighet på Vegårshei ville ha tenkt om de hadde kunnet se inn i framtida.  I 1907 satte de opp det enkle forsamlingshuset sitt på dugnad.  Jeg er overbevist om at de også mente seg «guidet av Gud» i realiseringen av sitt lille prosjekt – men Han hadde antakelig ennå ikke lært seg «to think big»…

 

Lenke til oppslag i Vårt Land:

http://www.vl.no/nyhet/pinsemenighet-satser-600-millioner-i-ny-pinsekirke-1.909667

 

 

10 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #106

Sigmund Voll Ådnøy

137 innlegg  1423 kommentarer

Innvielse av bygg

Publisert 10 dager siden

Flott med mye av det statsministeren gjør, og flott med skolegudstjenester. Det dreier seg her om innvielse av et bygg i mangemillionersklassen som blant annet er halvveis svermerisk drømt fram av et par personer og støttet med 100 000,- av en teokrat med svært "doble standarder". Og da har jeg bare fortalt en brøkdel av det som gjør ting verd å betenke. For øvrig tror den (av Tveits beskrivelse) svært jordnære Skagestad at Maldonado-møtene 2015 "befruktet troslivet", men dette vil ingen ennå kommentere.

1 liker  
Svar
Kommentar #107

Sigmund Voll Ådnøy

137 innlegg  1423 kommentarer

Takk

Publisert 10 dager siden

Takk for et rund(hånde)t svar på mye annet enn det jeg og andre spurte om. Jeg er enig med deg i noe og kan si jeg syns du har et sunt syn på en del ting. Men nå blir vi litt generelle her. Istedenfor å snakke om at noe i forhold til noe handler om noe, foreslår jeg konkrete svar på konkrete spørsmål heretter. Ja, nei, vet ikke, kanskje, enig, uenig, du er inne på noe osv. kan være gode ord å bruke ...

Svar
Kommentar #108

Sigmund Voll Ådnøy

137 innlegg  1423 kommentarer

«Verdier og verbale veier»: Hvem "går den ekstra milen"?

Publisert 9 dager siden

Er det litt oppsiktsvekkende at hverken R. Tveit eller andre så langt har argumentert reelt for hvordan "befruktning av troslivet" på Maldonado-møte kan ha å gjøre med jordnærhet? 

Eller at ingen, hvis/siden det ikke går å argumentere slik, har innrømmet at akkurat slikt er unntaket (uttalelsen) som bekrefter regelen ("svært jordnær")? Eller m.a.o.: "Akkurat den uttalelsen om befruktning av troslivet, og reklamering for Maldonado-møter, syntes jeg var uheldig." Sitter det langt inne å ytre nettopp noe sånt om en person som nettopp er jordnær på andre måter? Er R. Tveit redd, eller kanskje stolt? Hva er greia? Er vi ikke helt forlikt /har vi noe uoppgjort - du/noen og jeg? Forstår vi hverandre?

Jeg begår ikke noe karakterdrap her. Jeg holder meg til saken og viser til faktisk retorikk og verdensanskuelse. Jeg sier ikke at folka ikke gjør mye bra. 

Men hvor er ydmykheten? Holt? Tveit? Hvorfor er det så vanskelig å gi meningsmotstandere rett av og til i debatter om karismatikk? I et lite fragment av et aldri så lite moment av et bittelite aspekt av debatten ...?

Noen debattanter er av og til opptatt av å tale "mot eliten". Hvem er eliten i den herved debatterte tematikk? Er det ikke på flere måter pinsepastorene (som for øvrig møtte meg med taushet da jeg tok opp Visjon Norge-greier med dem /Fila. Kr.sand på Facebook for ett år eller to siden). Er det alltid "de andre" som er eliten, verdidebatterende pinsekarismatikere? Og hvor går grensa deres mellom apologetikk og overmistenksom omgang med meningsmotstandere? (Jo, jeg vet dere er individer, men det virker som om noen av dere har rotta dere litt sammen på utenomsaklig basis i denne tråden. Men kanskje jeg bare er overmistenksom, selv?)

Jo høyere noen snakker om avkristningsagenda eller liknende, dess større ydmykhet burde man forvente av dem i øvrig gjøren og laden (inkl. debattering).

Om jeg fortsatt ikke får noen respons, eller om to-tre personer her fortsatt vil spore av i usaklig snakk (eller liker-klikk på sådant snikksnakk) om humanistagenda e.l., kan jeg konstatere: Jeg har i det minste møtt mumling, taushet og tilsløring nok til et par bokmanus. Kjekt å ha. (Takk.)

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Mona Ekenes kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 4 timer siden / 313 visninger
Sverre Avnskog kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 313 visninger
Petter Kvinlaug kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 313 visninger
Kristian Kahrs kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 313 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 313 visninger
Sverre Avnskog kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 6 timer siden / 313 visninger
Petter Kvinlaug kommenterte på
- Dette er eit pågåande justismord
rundt 6 timer siden / 684 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 6 timer siden / 313 visninger
Peder M.I. Liland kommenterte på
- Dette er eit pågåande justismord
rundt 6 timer siden / 684 visninger
Petter Kvinlaug kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 6 timer siden / 313 visninger
Sverre Avnskog kommenterte på
Når politikken blir nådeløs
rundt 6 timer siden / 4712 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Baklengsintegrering
rundt 6 timer siden / 2334 visninger
Les flere