Trygve W. Jordheim

86    124

Derfor trenger vi i-landsproblemer

Noe av det beste jeg kan gjøre for meg selv og menneskene rundt meg, er å ikke klage over bagateller.

Publisert for rundt 2 måneder siden / 1758 visninger.

• Britiske sjokoladespisere raser over at mellomrommet mellom bitene i Toblerone er blitt større.

• Bærumsmann fortviler over at de nye søppelspannene er bredere enn de gamle og derfor ikke passer inn i en spesialmurt nisje i oppkjørselen.

• Journalist i Rana Blad fikk julefrokosten ødelagt da den antatte rødbetsalaten viste seg å være lilla-rosa sildesalat.

• Nidar-fabrikken kjøpte ny pakkerobot til ti millioner for å møte klagestorm – kundene var misfornøyde med fordelingen av sjokoladebiter i samlepose.

Eksemplene er ikke «fake news», men ekte nyhetssaker som er delt på Facebook-siden «I-landsproblem», der det syrlig slås fast at «Folk i i-land møter daglig store utfordringer».

Vannrett sludd og utsatt rusletur

Og det gjør vi jo. Selv har jeg hosta og hangla en del den siste måneden. I desember måtte jeg stå over to konserter og ett julebord, med det tap av julestemning og gratis pinnekjøtt som det medførte. Da jula kom, var det ikke antydning til snø noe sted. Da nedbøren endelig meldte seg, var det i form av vannrett sludd som gjorde at rusleturen på 2. juledag måtte utsettes med en halvtime (ja, den ble nesten avlyst, og det hadde nok lagt en lei demper på middagsappetitten).

Da jeg sto opp i morges følte jeg meg ikke helt på topp, og varmretten i kantina var ikke mer enn helt grei. På toppen av kransekaka kom den manglende temperaturstyringen på kontoret, hvilket gjør at jeg aldri vet om jeg bør kle meg i ullgenser eller singlet på jobb.

Ingenting å klage over

Ordet «i-landsproblem» finnes ikke i ordboka, heller ikke på den norske delen av Wikipedia. Svenske Wikipedia forteller imidlertid at ordet brukes med en underliggende antydning om at i-landsproblemer er ubetydelige sammenlignet med klassiske «u-landsproblemer» som krig, sult, epidemier, analfabetisme og fattigdom.

Vi vet det så godt: Vi i Norge har praktisk talt ingenting å klage over. Men selv om verden er kommet nærmere og vi derfor vet en del om hvor ille det er mulig å ha det i 2017, er det lettest å sammenligne seg med dem som har det omtrent like greit som en selv. Derfor er det fint alltid å ha begrepet «i-landsproblem» langt framme i bevisstheten. Dette middels lange ordet bærer i seg alt vi trenger for å sette våre egne små hverdagshumper i det perspektivet de fortjener.

«Greit nok i jula»

Hvis du nå har konkludert med at denne skribenten er en forvokst changemaker som ønsker å spre dårlig samvittighet til alle som ikke har det samme forpinte virkelighetsbildet som han selv, må jeg få korrigere: Jeg er absolutt ikke blant dem som tror at verden blir bedre dersom jeg går rundt med dårlig samvittighet for alt som er galt her på kloden.

Jeg bruker ikke energi på å skamme meg på vegne av det såkalte verdenssamfunnet fordi ingen klarer å rydde opp i Syria. Jeg ser heller ikke poenget med å påta meg ansvaret for noe ugreit som ble bestemt på Stortinget 150 år før jeg ble født.

Derimot forsøker jeg etter beste evne å unngå å svare slik når noen lurer på hvordan jeg hadde det i jula: «Åff, nei, vi var syke mye av tiden, og så var det en del stress med pakking og reising og alt. Og det ble altfor mange gaver denne gangen også. Mye å rydde etterpå. Måtte forresten forresten bytte flere av gavene, og det ble mye å drasse med hjem igjen. Dessuten måtte jeg jobbe et par dager i romjula. Så jo da, greit nok. Må bare håpe på en bedre jul om et år.»

Hjelper oss til å se

I stedet vil jeg daglig minne meg selv om hvor ekstremt bagatellmessige mine problemer er, slik at den eneste naturlige juleoppsummeringen blir denne: «Helt topp! Masse folk, masse mat, masse fri, masse god stemning.» Og så legge til, for å fremstå som et helt og reflektert menneske: «Et par i-landsproblemer dukket jo opp, men det skulle jo bare mangle.»

Problemer er selvsagt en uting, men i-landsproblemer er tross alt mye bedre enn u-landsproblemer. Og det fine med i-landsproblemer er nettopp det at de er i-landsproblemer. De kan være kjipe, men de gjør også nytte for seg fordi de hjelper oss til å se hvor godt vi faktisk har det.

5 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #6

Arne D. Danielsen

303 innlegg  5438 kommentarer

Løvland må ha det leit

Publisert rundt 1 måned siden
Arne Jørgen Løvland. Gå til den siterte teksten.
Alle land i Nord er ubegripelig rike målt mot nesten hvilket som helst land i Sør. Mye av rikdommen har vi rana til oss, og mye av den voksende rikdommen vår skyldes nye ran.

Du verden! Det var da voldsomt til dystopisk og apokalyptisk Armageddon. Godt at det finnes både antidepressiva og eventuelt også terapi når ting røyner på og ser riktig mørkt ut. Alternativet kan naturligvis være å flytte fra det uutholdelige. Det siste kan synes å være en rimelig grei løsning både for ham selv og for så vidt også for oss som han dermed overlater til oss selv.

Men en ting før han eventuelt skulle finne på å forlate oss. Det hadde vært interessant om Løvland kunne innvie oss andre i vårt eget ran. Jeg som hele livet har gått rundt og trodd at jeg aldri har ranet noen.

PS: Kom sent inn i denne debatten. Oppdaget ikke Jordheims gode tekst før nå. Den kan gjerne bli stående på VD ut året ettersom den, slik sett, ikke er sesongavhengig.

Svar

Lesetips

Grums i medvind
av
Laura Djupvik
rundt 8 timer siden / 550 visninger
0 kommentarer
Uenige for himmelens skyld
av
Leif Knutsen
rundt 12 timer siden / 336 visninger
0 kommentarer
KrF og ekteskapet
av
Jon Kvalbein
2 dager siden / 381 visninger
1 kommentarer
Barn og ­nattverd
av
Oddbjørn Evenshaug
4 dager siden / 278 visninger
1 kommentarer
Reell frykt
av
Agnar Gjøen
7 dager siden / 815 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Tveit kommenterte på
Riots in Paris 2017
3 minutter siden / 1071 visninger
Rune Tveit kommenterte på
Riots in Paris 2017
6 minutter siden / 1071 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
7 minutter siden / 1809 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
11 minutter siden / 6016 visninger
Bernt Christian Helén kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
12 minutter siden / 6016 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
14 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
20 minutter siden / 1071 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
26 minutter siden / 6016 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
26 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
32 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
35 minutter siden / 1071 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
35 minutter siden / 1809 visninger
Les flere