Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Alene sammen

Ensomheten blir ikke borte selv om jula er over. Trøsten er at du ikke er alene om å føle deg ensom.

Publisert: 4. jan 2017  /  514 visninger.

 

I januar vender vi igjen blikket innover. Fellesskapets ­måned er over. Nå skal vi trene mer, spise sunnere, bli bedre versjoner av oss selv.

Én av ti gruer seg til jul fordi­ ­julen forsterker følelsen av å være ensom, viser en undersøkelse ­utført av Unicef. Men blir det egentlig enklere å være ensom nå som jula er over?

For mange kan det være nettopp de første dagene i januar, når hverdagen er tilbake, som føles ekstra ensomme, skriver Bernt Apeland i Røde Kors i et innlegg i Dagbladet. I desember er det mye oppmerksomhet rundt ­ensomhet og hva vi kan gjøre for mennesker som er alene i en fellesskapsfokusert høytid. I januar er det stille.

Selvoppfyllende profeti

Ensomhet er blitt døpt til et av vår tids største tabuer, blant annet av Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås. I et ­intervju med VG tidligere denne­ uken kaller Jonas Gahr Støre ensomhet for den nye folkesykdommen.

Samtidig er vi ikke mer ­ensomme enn før. Linn-Heidi Lunde,­ som er psykologspesialist og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, har gått igjennom forskning og statistikk fra de siste 70 årene. Den viser at nordmenn aldri har hatt flere venner enn nå. Og norske eldre er minst ensomme i Europa.

Hun understreker samtidig at et utelukkende negativt perspektiv på ensomhet ofte fungerer som en selvoppfyllende profeti. Hvis vi for eksempel forventer at vi blir mer ensomme når vi blir eldre, kan det bidra til økt selvsentrering og oppmerksomhet rundt negative tankemønstre og følelser.

Ikke antall det kommer an på

Det er lett å få inntrykk av at alle andre har et rikere sosialt liv enn det du har. I sosiale ­medier ser det ut som de fleste er med på artige arrangementer hele tiden. Vi glemmer at de færreste­ kringkaster alle kveldene vi ­sitter ­alene foran fjernsynet. Å ha en stor bekjentskapskrets er heller ingen garanti for at du ­aldri føler deg ensom. Det er ikke nødvendigvis antallet venner det kommer an på.

De færreste har en vennegjeng som vi ser i TV-serier som Friends, der vennene henger sammen hele tiden og går ut og inn av hverandres leiligheter døgnet rundt. Kanskje har vi litt for høye forventninger til hvor rikt vårt sosiale liv skal være.

Alle kan kjenne på ensom­heten, men vi snakker sjelden om det, fordi det er en skamfull følelse.

En følelse

Professor John ­Cacioppi ved Universitetet i Chicago har studert ensomhet i over 20 år. I et intervju med The ­Guardian forteller Caci­oppi at den mest effektive ­måten å ­kurere ensomhet på, er å jobbe­ med hvordan vi ser på mennesker rundt oss. Han mener ­ensomheten kan være en subjektiv følelse i ditt eget hode, som tar hjernen inn i et overlevelses-modus.

Når du konsentrerer deg mest om din egen smerte og angst, har du vanskelig for å forstå og lese mennesker rundt deg. Det kan støte deg ut av sosiale sammenhenger, fordi du framstår fjern og sosialt utilpass. Løsningen blir å trene på å lese kroppsspråk, blikk og stemmeleie, og på den måten hjelpe folk å endre hvordan de ser på andre mennesker.

En ekte venn

– Når jeg kommer inn i et rom med mange mennesker jeg ikke kjenner, føler jeg på en underliggende redsel for ikke å passe inn, sa Lull-Tove Gilhuus (56) til VG lille julaften.

I avisas serie om hverdags­ensomhet møtte vi også 16-åringen Andrine, som takker nei til fest­invitasjoner fordi hun ikke føler seg bra nok. 19 år gamle Martine er sosial og utadvendt, har mange­ bekjente og lykkes på mange områder. Likevel forteller hun at hun kjenner på ­ensomheten.

Flere av dem trekker fram savnet etter en ekte venn. De beskriver følelsen av å ikke være bra nok for andre, og frykten for å ikke passe inn. Det er noe mange kan kjenne seg igjen i.

Positivt og nødvendig

At flere forteller åpent om egen ensomhet, kan gjøre oss oppmerksomme på at vi ikke er alene om å føle oss ensomme. Det kan gjøre ensomheten mindre farlig. For mens kronisk ensomhet er skadelig, kan kortvarig ensomhet være positivt og nødvendig, fordi det understreker behovet vårt for ­sosiale forbindelser, mener ensomhetsforsker John Cacioppi.

Kanskje får du aldri den store­ vennegjengen som alltid er sammen eller en bestevenn du snakker med på telefon daglig. Men dersom du klarer å se andre rundt deg, om det er familiemedlemmer, kollegaer eller bekjente, vil du samtidig selv bli sett.

Det kan være ett lite skritt på veien til mindre ensomhet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Unn Elisabeth Aarø

8 innlegg  369 kommentarer

Codependency er ensomhet i system

Publisert over 3 år siden

Jeg tenker at julen slik den har utviklet seg bør avvikles. Å sette av et par dager til jul og nyttår er jo greit, men alt som har utviklet seg i førjulstiden med artister som skal tjene penger og handelsstanden som starter tidligere for hvert år det henger ikke på greip. Hva skal en med alle disse dagene hvor folk blir enten enda mere utadvent (les overfladisk) eller enda mere innesluttet og dette pågår i ukevis og de aller fleste blir slitene og lei av det hele -også de som påstår de har det hyggelig.

Det var jo aldri tenkt slik dette å skulle markere Kristi fødsel. I andre land har de helt andre opplevelser av vinteren og folk er ikke kollektivt nedstemt i 2 mnd. Denne helsløse feiringen har ingenting med Jesus å gjøre, men har utviklet seg til noe helt annet med mye hedensk skikk i det hele. De fleste er nok innadvendt i Norge i utgangspunktet uten alt dette som bare har vakket på seg år for år hvor "alle skal gjøre alt sammen hele tiden i alle sammenhenger synddromet".

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2966 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1580 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1122 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1062 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 643 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere