Ole Jakob Løland

12    12

Med Trump på tronen

De som lurer på hvordan Donald Trump kunne bli valgt, bør studere kristendommens nyere utvikling i USA.

Publisert: 3. jan 2017 / 5573 visninger.

Hvordan kunne 80 prosent av evangelikale kristne i USA stemme på Donald Trump? Mannen er jo ikke akkurat noe godt moralsk forbilde for kristne!

Spørsmålet og påstanden konfronterte jeg en sørstatsbaptist med på Facebook dagen etter presidentvalget i USA. Svaret jeg fikk var først en klage over den høye regningen han fikk for Obamas helsereform, deretter en forsikring om at Trump «velger de riktige folkene». Det harmonerte godt med ting jeg hadde lest underveis i valgkampen, både i medier og forskningslitteraturen om de evangelikale kristne.

Abort og homofili

Denne gruppen er ikke bare opptatt av at «de riktige folkene» skal lede USA fra Washington, det vil si åndelige ledere som står opp for «kristne verdier» og «religiøs frihet» – disse vage betegnelsene som ofte forblir uforklart når mantraet om dem er nok til å føle seg litt tryggere på at man er i gode hender som kristen.

De nykarismatiske blant evangelikale kristne i USA er for det meste uinteresserte i polemikk rundt politiske spørsmål om abort og homofili. Det mektige kristne høyre som fikk Ronald Reagan valgt i 1980, finnes ikke lenger i samme velorganiserte form. Og unge evangelikale er mer åpne for at homofili bør aksepteres. Samtidig er de stort sett uinteresserte i å ta den ideologiske og teologiske kampen for homofile og lesbiskes rettigheter.

Overfladisk

Hvis en lurer på hva disse unge kristne er ute etter, eller hvordan det er mulig for nordamerikanske kristne å stemme på Donald Trump, så er det kanskje en idé å gå inn på hjemmesiden til det som for øyeblikket er USAs største megakirke, «Lakewood Church». Se på videoene som viser hvor mye gudstjenestene ligner på en vanlig konsertopplevelse med Coldplay eller U2.

Hvis du som de fleste andre ikke er et musikkpoliti med høye sjangerkrav, men bare vil ha en musikalsk «feelgood»-opplevelse, er dette kirken for deg. Helt til du kommer til teologien, selvfølgelig. Der stopper en oppbyggelig opplevelse for en alminnelig nordmann, og likhetene mellom Trumps retorikk og forkynnelsen begynner å vise seg: Dette evangeliet er så individualistisk, så spirituelt overfladisk og blottet for kritisk tenkning at de fleste nordmenn ville trenge få minutter før de begynner å lengte etter en stiv og langtekkelig høymesse i Den norske kirke med en velutdannet teolog med seks års kritisk teologi bak seg.

Herlighetsteologi

I en megakirke som denne serveres herlighetsteologi som sier at hvis du tror så vil Gud krone dine anstrengelser med «suksess», et av de viktigste kodeordene. Dette er en forholdsvis udogmatisk tro på Jesus, kombinert med en terapeutisk tro på deg selv og en selvsagt tro på det frie markedet. I Lakewood Church i Houston får du høre om Bill Gates som ble millionær «fordi han hadde visjoner og drømmer som gjorde ham til millionær» (søndagsprekenen 11.12.16). Frigjøringsteologer som ønsker å supplere teologien med en marxistisk analyse om den internasjonale arbeidsdeling som utnytter billig arbeidskraft i den tredje verden og tjener Bill Gates’ interesser er det siste du får høre om her. Fjernt er også Bernie Sanders’ tale om den amerikanske arbeiderklassen som har sakket akterut. Ordet «klasse» gir ingen mening i et herlighetsteologisk univers hvor du kan få suksess bare du tror på deg selv og stoler på Gud. Dette er «feelgood»-kristendom som forteller deg akkurat det du vil høre: Tenk positivt – du har alle muligheter – fordi Gud er god!

Ingen maser

Den indignerte innvendingen man ofte har hørt mot Trumps presidentkandidatur, har gjerne vært: «Den mannen sier jo bare det folk vil høre! Han er en populistisk demagog!» Vel, akkurat det samme tenker jeg som teolog når jeg ser på online-prekenene til Lakewood Church. For her får ingen beskjed om å ta sitt kors opp og gå. Her forespeiles ingen store personlige eller samfunnsmessige ofre som følger av autentisk kristen omvendelse.

Ingen maser, som vi gjør i Den norske kirke, om andre mennesker som har det fælt. Og ingen kritiserer hulheten i myten om Den amerikanske drømmen med en gammeltestamentlig profets karisma, slik pastorene i Barack Obamas afroamerikanske kirke i Chicago har gjort. I denne megakirken prises Kristus stort sett som en triumferende skikkelse som sitter på tronen.

Fraværende

I denne bølgen av nypinsekristendom som Nord-Amerikas største megakirke representerer, er også den strenge moralen fra konservativ kristendom påfallende fraværende. På en av gudstjeneste nå i desember ble alle alenemødre bedt om å reise seg opp, ikke for å få en reprimande for at barna vokser opp med bare en forelder. Nei, for å forsikre dem om at barna deres er velsignet og at enhver «single parent» gjør en kjempejobb, før det fra podiet ble proklamert i Guds navn at 2017 kom til å bli det beste året finansielt sett.

Dette står i motsetning til sørstatsbaptistenes megakirke i Dallas, hvor noe av den tydeligste Donald Trump-støtten fra evangelikalt hold kom. I Lakewood-kirken minnes ikke de troende om at amerikansk høyesterett ifølge den underliggende teologien faktisk har legalisert fosterdrap i massiv skala og gjort syndig homofilt samliv til en fullverdig sivil ekteskapsform.

Avgjørende støtte

Da pastoren Joel Osteen ble presset på spørsmålet om homofili, kom det konservative ståstedet etter hvert frem. Men det er ikke noe han til stadighet forkynner om. Kanskje er det for negativt å fokusere på? Fjorårets bok fra bestselger-pastoren i megakirken het tross alt The Power Of I Am: Two Words That Will Change Your Life Today. Burde vi som er prester introdusere «teologisk bullshit» som egen kategori?

Donald Trump ville aldri vunnet over Hillary Clinton uten støtten fra USAs evangelikale kristne. Selv det store antallet «latinos» som er blant de 50.000 evangelikale som hver uke er på gudstjeneste i Lakewood Church, stemte ifølge undersøkelser på Donald Trump. Ville de også at den muren skulle bygges?

Nedadgående

Jeg tror mange av oss ikke har tatt inn over oss i hvor stor grad tradisjonell kristendom er på vei ned i USA. Den katolske kirke har opplevd et medlemsras i kjølvannet av overgrepsskandalene som enkelte år har kommet opp i 400.000. «Mainline»-retninger som metodister, prespyterianere og episkopale har færre medlemmer i dag enn i 1960, selv om innbyggertallet i samme periode har økt med over 100 millioner! Selv sørstatsbaptistenes andel av befolkningen er nå på vei tilbake, og det har skjedd ganske nylig, på 2000-tallet.

De som lurer på hvordan Donald Trump kunne bli valgt, bør studere kristendommens nyere utvikling i USA. Og de kan gjerne høre en herlighetsteologisk preken eller to – for eksempel fra pastor Joel Osteen enkelte forskere har hevdet er USAs mest innflytelsesrike evangelikale forkynner i dag.

For «prosperity gospel» er ikke noe avleggs fra 80-tallet. Det er en mektig ideologi som bidro til at det er Donald Trump som 20. januar innsettes som USAs 45. president.

10 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Knut Rasmussen

78 innlegg  1360 kommentarer

Dette vil noen aldri begripe.

Publisert over 1 år siden

Hvordan kunne 80 prosent av evangelikale kristne i USA stemme på Donald Trump? Mannen er jo ikke akkurat noe godt moralsk forbilde for kristne!

I en megakirke som denne serveres herlighetsteologi som sier at hvis du tror så vil Gud krone dine anstrengelser med «suksess», et av de viktigste kodeordene.

Dette er noen som  aldri vil forstå dette.

Jeg skjønner at dette er ikke din mann, men hvis han er født på ny og er tilgitt av Gud, skal vel ikke vi fordømme han.

Vi får vurdere han på hva han gjør?

Du snakker nedsettende om amerikansk teologi, men jeg tror her ( 2. preken av 4) John Hagee i sin preken har større forståelse enn de fleste hva som foregår i verden idag.


3 liker  
Svar
Kommentar #2

Levi Fragell

87 innlegg  1103 kommentarer

Våkn opp, kristne venner!

Publisert over 1 år siden

I 50 år har jeg i et utall artikler i presse og på nett advart mot den utvikling av kristen teologi  og menighetsliv som Ole Jakob Løland her beskriver som USAs nye og dominerende versjon av den kristne verdensreligion, med Donald Trump som den sekulære profitør. Jeg har i min bok Vi som elsket Jesus redegjort for hvordan den importerte, vulgære karismatikken gjorde tro til lettkjøpte emosjonelle reflekser også i Norge, uten tankedybde og etiske konsekvenser. Egne og andres opplevelser ble "troens bevis".  2016 ble i enkelte relevante sammenhenger et oppgjørsår, men hva skjer i 2017? Erfaringene tilsier at behovet for suksess og folkelig popularitet fort kan bidra til uverdige repetisjoner når vårens og sommerens møte- og stevneprogram skal på plakatene. Ole Jakob Løland blåser i Trumpeten - med god grunn. 

6 liker  
Svar
Kommentar #3

David Auke

0 innlegg  4 kommentarer

Innesnødd i et av verdens minste land

Publisert over 1 år siden

Forstår at Løland liker å se på seg selv og sine kollegaer som 'velutdannede teologer med seks års kritisk teologi bak seg'. Teologi betyr læren om Gud. Er det da i størst mulig grad en objektiv lære om hvem Gud EGENTLIG er Løland mener han har blitt så velutdannet i i sine hele 6-årige utdanning, eller er det stort sett hva mennesker sier og mener om hvem Gud er? Hvis teologi virkelig er læren om Gud, hva er det Løland har lært mest om i løpet av sin lange studieperiode: Bibelen og dypdykk i Bibelens EGET Ord eller en MASSE annet rundt?

For hvis han svarer ærlig på dette spørsmålet, noe jeg både tror og håper han vil, så vil det vise seg om hvor velutdannet han virkelig har blitt i SANN teologi eller  menneskeskapte lærer hvor menneskers hodeforståelse av hvem Gud er og deres meninger om Han har fått stå i hovedsetet eller om man virkelig har fått del av sterke åpenbaringer om hvem Gud virkelig er gjennom sterkt salvede lærere som i sitt liv kan vise til både at Gud virker med dem i det de lærer og ved de medfølgende tegn og under som Bibelen sier skal følge de som forkynner Guds Ord. 'For de gikk ut og forkynte overalt og Gud virket med og tegn og unger skjedde.' Hvor ordet kritisk teologi finnes i Bibelen som Løland stolt holder frem som en hedersbetegnelse på en av de lengste utdannelsene i Norge vil jeg gjerne se han vise meg og så vil jeg sammenligne det han sier med de kristne i Berøa som Bibelen forteller oss levde MEGET sunt teologisk: De tok imot budskapet som ble forkynt med åpne hjerter og så gikk de hjem og gransket Skriftene for å se om det som ble forkynt stemte med Bibelens lære.

Så vil tiden vise om den 6 år lange kritiskteologiske utdannelsen Løland virker å være så glad for å ha tatt står seg i lys av hva himmelen mente var viktig å være opptatt av i forvaltningen om den SANNE læren om Gud og hvor mye som var inspirert av Den Hellige Ånd i hans studium og hvor mye som bare var menneskelige tanker som ikke hadde sjans til å stå seg mot den ekte åpenbaringen man kun kan få ved Den Hellige Ånd og ikke bare en masse ordlærdom som lagres i hodet. Tiden vil dømme om hvor fantastisk utdannelsen Løland har fått er i et sant himmelsk perspektiv eller ikke og du vil da kunne kjenne treet på de fruktene livet til Løland og hans kollegaer har båret, både gjennom de tegn og under som følger deres tjenester og gjennom alle de som vil komme til tro gjennom deres liv og lære..... Å opphøye en norsk kritisk teologiutdannelse foregått i et av verdens aller minste land med et av verdens minste miljøer innen dette feltet og til den grad å radbrekke og trekke ut noen deler av en forkynnelse og la være å fortelle hele sannheten og hvor mange som genuint møter Gud og hvor tusenvis av mennesker kan vitne om hva Gud har fått gjøre i deres liv på forskjellige måter blant annet gjennom tjenesten til Joel Osteen er ikke bare feil, det blir rett og slett uærlig. Jeg oppfordrer Løland til å kontakte Lakewood Church og be om å få en liste over tilbakemeldinger over hvilke vitnesbyrd som strømmer inn fra mennesker til denne tjenesten og så kan han sammenligne hva han selv og hans kollegaer får av tilbakemeldinger som har en slik fantastisk utdanning i boklærdom og så kan han presentere disse i en sammenligning i et senere innlegg.

Å anklage en pastor for å oppmuntre alenemødre som er noen av de som virkelig kan trenge en oppmuntring av en pastor, hva skal man en gang kalle det? Er Løland så totalt på jordet at han bruker sin tid og krefter på å faktisk anklage en pastor for å strekke en hånd ut til disse? Det er jo rett og slett for meg syk lesning! Hvis dette er et produkt av å bli opplært i kritisk teologi må jeg si jeg er sjeleglad over at jeg aldri har mottatt noe undervisning fra den eller de institusjoner han har studert ved...

 

2 liker  
Svar
Kommentar #4

Morten Christiansen

18 innlegg  10477 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Ole Jakob Løland. Gå til den siterte teksten.
Hvis du som de fleste andre ikke er et musikkpoliti med høye sjangerkrav, men bare vil ha en musikalsk «feelgood»-opplevelse, er dette kirken for deg.

Dette blir en sidekomentar, vet at dette ikke var poenget ditt med innlegget. Tekstene i slike worship sanger er fremmed for meg, men jeg liker mange av melodiene. Så jeg hører ganske mye på Bethel sanger. Never once, good good father, Solo Cristo, Though you slay me, God I look to you.

Ser jo også hvor virkningsfulle konsertene er i å vekke følelser, igjen noe som føles fremmed for meg, ville ikke selv ha gått på en slik konsert med den form for deltagelse, men ser at det kan være attraktivt.

Bethel har jo absolutt sin del av problemer, med "grave sucking" og andre høyst merkelige tanker, men de er gode på markedsføring. 

1 liker  
Svar
Kommentar #5

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  13089 kommentarer

Umulig retorikk

Publisert over 1 år siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

Jeg skjønner at dette er ikke din mann, men hvis han er født på ny og er tilgitt av Gud, skal vel ikke vi fordømme han.

Vi får vurdere han på hva han gjør?

Det er ikke alltid jeg skjønner retorikken som blir brukt om Trump er dugelig eller ikke. Jeg er enig i at det ikke er kjeften det kommer an på, men hva han får utrettet i positiv retning.

Dette med at "hvis han er født på ny" - hva er det? Nikodemus som var lærer i Israel visste det heller ikke, og forstod det ikke når det ble forklart ham. (Joh.3.3-12) For Jesus fortalte om det himmelske akkurat som Paulus gjør det om de dødes oppstandelse i 1.Kor.15.45-53, (eller v22-28)

På hvilken måte mener du Trump er blitt født på ny og kan se Guds rike? Har ikke dette sin mening i når alt blir født på ny? (Matt.19.28) Og 1.Pet.1.23: For dere er født på ny, ikke av forgjengelig sæd, men av uforgjengelig, ved Guds levende ord som er og blir.

Jeg ser ingen sammenheng i det du skriver angående gjenfødelse - det er noe alle burde merke. (Luk.3.4-6) Forgjengeligheten er noe alle dør av, men ikke uforgjengeligheten som betyr at en er født på ny - eller som Paulus forklarer det i 1.Kor.15.52.

Svar
Kommentar #6

Svein-Tore Andersen

1 innlegg  111 kommentarer

Er det noen som skal tas da?

Publisert over 1 år siden

Antikrist og andre karakteristikker er lite imponerende i et moderne samfunn med en åpen debatt. Mulig at man skremme med slikt før, men karer den tiden er forbi. Å komme drassende med bibelvers er heller ikke veldig virkningsfullt. 

Jeg kan selvsagt forstå at det er trist for kristne at mennesker tar andre valg enn dem. Også min kristne kone tenker slikt. 

Lølands analyse er god og jeg tror den er i nærheten av slik det er over there.  For meg var det en oppvekker for jeg har oppfattet USA helt annerledes. 

 


   

2 liker  
Svar
Kommentar #7

Knut Rasmussen

78 innlegg  1360 kommentarer

Publisert over 1 år siden

Dette med at "hvis han er født på ny" - hva er det? Nikodemus som var lærer i Israel visste det heller ikke, og forstod det ikke når det ble forklart ham. (Joh.3.3-12) For Jesus fortalte om det himmelske akkurat som Paulus gjør det om de dødes oppstandelse i 1.Kor.15.45-53, (eller v22-28)

Da må du unne deg og se videoen hvor Trump blir bedt for her.

1 liker  
Svar
Kommentar #8

Rune Holt

9 innlegg  10899 kommentarer

Human-etisk kamp siden 60-tallet.

Publisert over 1 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
En påstand om intensjon. Kan du dokumentere at så er tilfelle?

For oss som har fulgt med har Fragell stått i første rekke i kampen mot levende kristendom i alle år helt siden hedningesamfunnet ble startet.
Vi har hatt den årlige sutringen mot kristen påvirkning i skole og barnehage..som fortsatt holdes ved like så lenge de lukter kristenmanns blod.

Og kirkens gudstjeneste er IKKE en del av de karismatiske retningene som stadig brukes som ammunisjon i kampen.
Dvs. at det må være selve evangeliet om Jesus som svir i ører og øyne.
7 liker  
Svar
Kommentar #9

Tove S. J Magnussen

504 innlegg  2046 kommentarer

Lurer seg selv

Publisert over 1 år siden

Mange frykter at manglende kunnskap og holdninger kan destruere menneskene. En ny president har sine begrensninger. Om et år får de resultatene av hans tenking; Keiserens nye klær.

2 liker  
Svar
Kommentar #10

Levi Fragell

87 innlegg  1103 kommentarer

Til saken!

Publisert over 1 år siden
Ole Jakob Løland. Gå til den siterte teksten.
I en megakirke som denne serveres herlighetsteologi som sier at hvis du tror så vil Gud krone dine anstrengelser med «suksess», et av de viktigste kodeordene. Dette er en forholdsvis udogmatisk tro på Jesus, kombinert med en terapeutisk tro på deg selv og en selvsagt tro på det frie markedet. I Lakewood Church i Houston får du høre om Bill Gates som ble millionær «fordi han hadde visjoner og drømmer som gjorde ham til millionær» (søndagsprekenen 11.12.16). Frigjøringsteologer som ønsker å supplere teologien med en marxistisk analyse om den internasjonale arbeidsdeling som utnytter billig arbeidskraft i den tredje verden og tjener Bill Gates’ interesser er det siste du får høre om her. Fjernt er også Bernie Sanders’ tale om den amerikanske arbeiderklassen som har sakket akterut. Ordet «klasse» gir ingen mening i et herlighetsteologisk univers hvor du kan få suksess bare du tror på deg selv og stoler på Gud. Dette er «feelgood»-kristendom som forteller deg akkurat det du vil høre: Tenk positivt – du har alle muligheter – fordi Gud er god!

Det var denne varianten av kristen tro og kirke som fra 60-tallet ødela mine illusjoner om et Kristen-Norge jeg på tross av mitt frafall ville kunne respektere på ærbødig avstand. Jeg trodde en tid at predikanter og ledere som baserte sin suksess på denne spekulative bløffen var avvikere som min redelige predikant-far og flere av hans seriøse kolleger ville marginalisere og fjerne. Men det motsatte skjedde - i Norge som i USA, og etterhvert i store deler av verden, og nå med en oppslutning på hundretalls millioner. Og biskoper såvel som partiledere stiller opp, år etter år, og legitimerer utviklingen. Og så ble det NRKs sekulære Btennpunkt og et par utrolig modige unge varslere som måtte ta affære. Men hjelper det på lengre sikt? 

4 liker  
Svar
Kommentar #11

Knut Rasmussen

78 innlegg  1360 kommentarer

Publisert over 1 år siden

 Men det motsatte skjedde - i Norge som i USA, og etterhvert i store deler av verden, og nå med en oppslutning på hundretalls millioner. Og biskoper såvel som partiledere stiller opp, år etter år, og legitimerer utviklingen. Og så ble det NRKs sekulære Btennpunkt og et par utrolig modige unge varslere som måtte ta affære. Men hjelper det på lengre sikt?

Hvordan ser din kirke ut?

Svar
Kommentar #12

Oddbjørn Johannessen

161 innlegg  13050 kommentarer

Takk

Publisert over 1 år siden
Ole Jakob Løland. Gå til den siterte teksten.
For «prosperity gospel» er ikke noe avleggs fra 80-tallet. Det er en mektig ideologi som bidro til at det er Donald Trump som 20. januar innsettes som USAs 45. president.

Et opplysende og viktig innlegg!

3 liker  
Svar
Kommentar #13

Rudi Wara

91 innlegg  3817 kommentarer

Hvem bestemmer din tro?

Publisert over 1 år siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Det var denne varianten av kristen tro og kirke som fra 60-tallet ødela mine illusjoner om et Kristen-Norge jeg på tross av mitt frafall ville kunne respektere på ærbødig avstand. Jeg trodde en tid at predikanter og ledere som baserte sin suksess på denne spekulative bløffen var avvikere som min redelige predikant-far og flere av hans seriøse kolleger ville marginalisere og fjerne.

Ja, det er trist å se at en lar andre mennesker bestemme om hva en skal tro på, altså at en er ikke så oppgående selv at en lar selve kilden (teksten) få avdgjøre hva en skal tro eller ikke tro. 

Trump lar ikke andre mennesker få bestemme hva han skal tro på eller gjøre. Han har tilkyttet seg mennesker som er født på ny troende. 

1 liker  
Svar
Kommentar #14

Frode Meland

83 innlegg  4900 kommentarer

Publisert over 1 år siden

Bra innlegg, Løland!

4 liker  
Svar
Kommentar #15

Ben Økland

13 innlegg  4064 kommentarer

Publisert over 1 år siden
Ole Jakob Løland. Gå til den siterte teksten.
en forholdsvis udogmatisk tro på Jesus, kombinert med en terapeutisk tro på deg selv og en selvsagt tro på det frie markedet.

Takk for god analyse og beskrivelse. 

Gud er ikke allmektig. Dollaren er. Selveste "Herligheten" er flust med dollar, intet mindre. Nestekjærlighet, empati og sosialt ansvar er uheldige utslag av tankeforvillelse som kan utgjøre hindringer for rask suksess i "business".

Mennesket er grunnleggende egoistisk av "natur". Alle er konkurrenter til alle. Ærlig arbeid lønner seg dårlig. Skal man ha fremgang i livet, så må man gjøre "business". Prisen for en vare eller tjeneste er ikke dens verdi, men hva du kan lure en kjøper til å betale. Selveste "Herligheten" oppnås gjennom å snyte og bedra sin neste mest mulig. 

Da virker "det frie marked" etter sin hensikt. Man får sortert "winners" fra "loosers". Dette er grunnlaget for selve fremskrittet. Look to Norway: Der har man til og med et eget, politisk parti for "fremskrittet" - i regjering, til og med! Støttet av det norske, kristne partiet...

Magnus Karlsen er en mye bedre strateg enn Donald Trump. Men Trump kan kanskje være en bedre taktiker. Han bygger alltid opp sin stilling med det for øye at ingen kan si med sikkerhet hva mannen foretar seg i neste trekk.

I et ordentlig demokrati er det viktig at hver velger vet hva vedkommende gir sine stemmefullmakter til. Partiprogrammer og valgløfter garanterer for det. 

Det er ikke sånn i Trump-land. Penger er makt, og i "business" gjør man det best hvis man kan bløffe eller lure motparten. Velgerne tror Trump er god til slikt, derfor stemmer de på ham. Sånne gammeldagse idealer som "ærlighet", "sannhet", "pålitelighet" etc. hører ikke hjemme i "business".

Psykopatiske personlighetstrekk er nærmest en grunnleggende kvalifikasjon i forretningsverdenen. Trumpen er meget godt utrustet på dette området - virkelig noe for de evangelikale å satse på!

I "business" skal motparten utmanøvreres gjennom at ingen kan si noe sikkert om hva neste trekk blir. En virkelig smart "business"-president kan gjøre det stikk motsatte av hva han har lovet, eller motsi seg selv i annenhver setning.

Men noe avtegner seg: Det er så mange generaler i Trump-regjeringen at det er godt grunnlag for å kalle den "Trump-juntaen". Men ingen skal vite hvor krigen kommer, ikke før den er godt i gang...

For øvrig er regjeringen et rent forretningsforetak, bygget opp rundt familiedynastiet, og med den globale tyngden rettet mot energiutvinning. Her blir det sikkert god "business". Hallelujah! 

Eisenhower advarte mot det militærindustrielle komplekset, men sa for øvrig klart i fra at USA trengte tilgang til forekomstene av tinn, wolfram og naturgummi, så det ville bli nødvendig å "engasjere seg" i Vietnam...

Bush sr. hadde business-interesser i et selskap som hadde vunnet kontrakten på å bygge en rørledning fra Tadjikistan, gjennom vestlige Afghanistan, og frem til Pakistan. Det ble nødvendig å "satse" på "Nordalliansen" og bekjempe Taliban, men det hele trakk ut i tid, og Bush sitt selskap gikk konk.

Cheeney og Rumsfeldt, i Bush jr. sin regjering, kastet sine business-øyne på rikdommene i Irak i stedet. Det kostet 800.000 menneskeliv og fremskapte ISIS, men god "business" var det nok, lell.

Verdens største gassfelt ligger under Rødehavet, fra Quatar til Iran. Skal Vesteuropa komme på fote økonomisk og bli en troverdig motvekt mot Kina, så er det viktig at denne gassen sendes i rørledning gjennom Syria og videre vestover. 

Maidan-kuppet i Ukraina sørget for å stanse russisk gass til Tyskland. Så ble det ingen stor EU-"business" på Putin... 

Men skal gassrøret til Vesteuropa gå fra Iran eller Quatar og gjennom Syria? Quatar/Saudi-Arabia har finansiert ca. 60.000 leiesoldater til å avskaffe den Syriske regjeringen med amerikanske våpen. Iran har sendt militser, støttet av Putins bombefly. 

Galskapen ("markedskonkurransen") har vart i seks år, kostet 200-300 tusen menneskeliv og en del millioner flyktninger, og det ser nå ut til at "Iran fikk kontrakten".

Men hva gjør Trumpen? Esso-sjefen er utenriksminister, og generalene i juntaen snakker sikkert godt sammen. Til slutt bestemmer Trump - og ingen vet hva han vil finne på...

"Business is business, and monkeybusiness is business too"... Men de evangeligale kan nok være forvisset om at "Herligheten" inntreffer og dollarsedlene daler ned over dem. Gud er jo god... 

 

1 liker  
Svar
Kommentar #16

Carl Wilhelm Leo

5 innlegg  670 kommentarer

To synspunkter på valget i USA

Publisert over 1 år siden

Ref. innlegg. 

Her er to analyser/argumentasjon på at en videreføring av Obamas politikk ikke var ønskelig blant mange av de som gikk til stemmelokalet.

Jeg går ikke god for konklusjonen i tittelen på denne samlingen av sitater fra Obama hvor han med egne ord redegjør for bl.a. religion og sine meninger.

Han sier innledningsvis - pro verbum : "We are no longer a Christian nation", pluss endel andre synspunkter som nok fikk fart på store deler av kristenfolket.:

https://www.youtube.com/watch?v=_vUNCKIl8fA

I vrimmelen av valg analyser kan vi se hva  Victor Davis Hanson har kommet frem til i foredraget "Mythologies of the 2016 election" som jeg synes er verdt å notere seg. 

 https://www.youtube.com/watch?v=z7pQdqPzozc

Hadde Trump vunnet med en annen motkandidat ?

Valget i 2016 var sannsynligvis USAs viktigste valg , det ser vi også i ressursene som i ettertid ble satt inn for med alle midler å forhindre en kandidat i å bli president , som ikke var utpekt av de som har trukket i trådene hittil. Hvor langt vil de gå ?

Forsøk på å begrense ytringsfriheten og innskrenkning i friheten i det siste sanne demokrati i verden slo ikke an , og valget viste at demokratiet i USA virker slik "The Founding Fathers" har lagt opp til - at befolkningen fremdeles tar siste stikk. Og det irriterer nok endel maktsyke figurer.

 

 

  

3 liker  
Svar
Kommentar #17

Tove S. J Magnussen

504 innlegg  2046 kommentarer

Oppfordre/ støtte kriminelle handlinger

Publisert over 1 år siden

Jeg forstår ikke at en slik mann kan bli en verdig president. Systemene må ryddes opp i og lovverket endres. Valget er en skandale og en katastrofe. Han er ikke en gang i gråsonen. Grenser mellom kriminalitet og lovlydighet er vesentlig for å hjelpe menneskene til et godt liv. 

1 liker  
Svar
Kommentar #18

Svein-Tore Andersen

1 innlegg  111 kommentarer

nå har du vel feil fokus?

Publisert over 1 år siden

Det handler vel ikke om lov ? 

Dette omfavner jo det konservative USA. Det om abort hadde jo også kristne i Norge kunne like

"Abort: Trump sa i mars at kvinner som tok abort burde straffeforfølges, men gikk senere tilbake på dette. Han vil fortsatt ha strengere abortlov og vil kutte alle bevilgninger til familieplanleggingsorganisasjonen Planned Parenthood.

Dødsstraff: Sterk tilhenger, spesielt i saker som gjelder drap på politifolk.

 

Retten til å bære våpen: Sterk tilhenger."

Svar
Kommentar #19

Carl Wilhelm Leo

5 innlegg  670 kommentarer

Tanker om tiden - og dens menn.

Publisert over 1 år siden

Tove S.J. Magnussen , comment #17.

Hvem anser seg som kompetent til å utrede hvem som er "verdig" - det være seg norsk eller amerikansk politikk ?

Med normal hukommelse fra hva som har passert av meritter og idiotopptreden i norsk politikk gjennom de siste 40 årene (broilerpolitikernes glansperiode) så er vi neppe i posisjon til å belære andre nasjoner på dette felt.

Jeg skal spare oss for pinlige detaljer her , men vi har muligens en gigantoppgave å feie for egen dør ?

I USA hadde de politisk korrekte gruppetenkerne funnet seg stabilt til rette og ved hjelp av pop-kulturen , akademia , media , stat og politikere hadde de langt på vei tatt kontroll over individets meninger om både fortid (historien) og fremtiden - ref ellers Orwells 1984.

Deres agenda er satt , kursen var staket ut, medias propagandaapparat gikk for full maskin og det hele virket uangripelig.

Derfor kom valget av Donald Trump som et sjokk på dem.

Tradisjonelle individer har normalt ikke rare sjansen til å "bryte sirkelen". Men noen ganger har en outsider mange fordeler.

"I can think outside the box because I am not in the box" (someone said)

Kanskje det har noe med tiden å gjøre. Da vi vokste opp lærte vi bl.a. om folk som bidro med tanker , handling  og oppfinnelser som gjorde livet lettere for milioner av mennesker

I dag blir kandidatene undervist til å beundre de som klager , fordømmer , forlanger og krever alt av andre - og helst ikke stiller noen krav til seg selv.

Det helt politisk moteriktige i dag er å demonisere de hjelpemidlene som gjør livet lettere ; bilen , oljen, industrien , energien ,  jordbruket  ja til og med husdyrene er ikke lenger å se som grønne nok. 

Mulig Donald Trump ikke er den idelle kandidaten , men han er betryggende utenfor boksen. Og det kan bety en annen retning enn å sitte i politisk grønn stivkrampe mens økonomien raser sammen over skallene på folk grunnet vanstyre ?

 

2 liker  
Svar
Kommentar #20

Tove S. J Magnussen

504 innlegg  2046 kommentarer

Jeg kommenterte på overskriften

Publisert over 1 år siden

denne gang holdt det for meg. 

Svar
Kommentar #21

Viktor Brekke

0 innlegg  21 kommentarer

Selvforherligelse

Publisert over 1 år siden

Ja det kan virke som om det hele har endt opp i "dyrk deg selv" ?

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
14 minutter siden / 452 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
rundt 1 time siden / 452 visninger
Martin Sandstad kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 1 time siden / 2190 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 1 time siden / 344 visninger
Terje Furuseth kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 2 timer siden / 2190 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Hva har jeg lært av NRK-streiken?
rundt 2 timer siden / 166 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 624 visninger
Arja Larsen kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 624 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
rundt 2 timer siden / 452 visninger
Arja Larsen kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 2 timer siden / 344 visninger
Les flere