Verdidebatt

Et vedvarende kaos

Fauda er det arabiske ordet for kaos, og passende for Israel-Palestina-konflikten. Det er også navnet på en ny serie på Netflix.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Netflix-serien Fauda omhandler nettopp uenigheten mellom Israel og palestinerne. Serien er skrevet av Lior Raz og Avi Issacharoff og baserer seg på deres erfaringer fra Unit 217 – ei hemmelig gruppe innenfor det israelske forsvaret som spesialiserer seg på å infiltrere det arabiske miljøet. Unit 217 kalles også Duvdevan – eller kirsebæret – metaforisk for en frukt som sitter i toppen av et tre.

Dagens Israel-Palestina-konflikt har sitt opphav i 1880-åra da jødene – inspirert av tanken om nasjonalstaten – bestemte seg for at også de ville ha en egen stat. Palestina ble valgt som passende sted, med bakgrunnen i at jødene rundt år 70 evt. ble drevet på flukt fra det samme området. Siden har konflikten ridd verdenssamfunnet som en mare.

Dersom du studerer et kart fra 1946 over Palestina, vil du se enkelte jødiske bosetninger – særlig i nord. Det samme kartet i dag, viser nesten identisk situasjon, men nå er det israelerne som dominerer og palestinerne har enkelte arabiske bosetninger.

Hat

Serien skildrer den grufulle hverdagen i det delte samfunnet, der begge parter så inderlig hater hverandre at normal kontakt mennesker imellom nesten er umulig. Likevel er det kanskje nettopp i det hjerterå, kalde, voldsdominerte og fryktbaserte samfunnet at de gode relasjonene kan oppstå – om enn så flyktige.

Konkurransen, tvilen, mistenksomheten og hatet er så intenst skildret at vi som betraktere overveldes av inntrykk og rives med i en psykologisk hat- og voldsbasert spiral så opprivende og vond at den setter vår egen moral på prøve.

Hovedpersonen er Doron Kavillio. Han er gift og har to barn – en sønn og ei datter. Han sluttet i de israelske sikkerhetsstyrkene (IDF – gruppe 8200) etter at han klarte å drepe Abu Ahmad – en lenge etterlyst terrorist. Doron dyrker nå druer og produserer vin. 18 måneder etter drapet oppdager han at Abu Ahmad likevel er i live. Det er unnskyldninga han trenger for å begynne i etterretningen igjen – og med det starter kaoset.

Taufiq Hamed er best kjent som Abu Ahmad, men har også kallenavnet Panteren. Han planlegger et nytt terrorangrep på Israel. Vi vet det, og de israelske forsvars- og sikkerhetsstyrkene mener at de også vet det, og derfor setter de alt inn på å få drept Panteren. Han har en god hjelper i Walid El Abed. Han er, sammen med Ahmads kone Nassrin, en av de få som hele tiden har visst at Ahmad var i live.

Walids kusine, Dr. Shirin El Abed, arbeider på akutten ved Rafidia sykehuset, og er ei 32 år gammel enke etter en kjemiker. Hun blir snart en sentral skikkelse, og er kanskje den som i størst grad viser galskapen i konflikten og hvordan sivilsamfunnet lider – på den ene siden er hun den som skal redde liv, men brukes både av Walid i arabernes kamp mot jødene, og av Doron i jødenes kamp mot araberne. Slik blir hun både bøddel og frelser.

Mennesker

Det interessante med serien er nettopp de mellommenneskelige relasjonene, og hvordan arabere infiltrerer israelere og israelere infiltrere arabere. Mistenksomhet, uro, mismot, frykt, hat og et ønske om å ødelegge eller drepe blandes sammen i noe som kan se ut som et vanlig liv. Jødene og araberne er ikke annet enn mennesker, og mennesker gjør feil, mennesker hater, mennesker kopler av, mennesker feirer og mennesker forelsker seg. De religiøse konvensjonene er ikke alltid de som prioriteres når de kommer i kamp med det indre.

Det er her serien har sin force – den viser konflikten innenfra – den viser sviket, løgnene, spionasjen, terroren og den ubegripelige råheten som dominerer på begge sidene i et land som mer eller mindre har vært i "krig" sammenhengende i 70 år. Konflikten presenteres på en strukturert og fortellerteknisk eminent måte, der vi veksler mellom å se fortellinga gjennom israelske og arabiske øyne. De aller fleste er tospråklige, og de glir inn og ut av ulike roller – alt etter trusselbildet. Dette er med på å gjøre serien både severdig og troverdig.

Det var kanskje på tide at vi fikk ei skildring av jøders og araberes hverdag – og Fauda gir oss nettopp et slikt perspektiv. Den viser galskapen og drøfter den håpløse situasjon i samfunnet, og den spør: Kan det bli verre – og hvor galt må det bli før det hele stanser av seg selv?

Bunnen

Fauda hadde premiere 2. desember 2016. Galskapen i serien når sitt foreløpige bunnivå da en israelsk fange utveksles mot en jødisk. Saken, bare saken, er viktig – i så måte blir menneskeliv uvesentlig.

Den ekte konflikten nådde sitt foreløpige bunnivå i desember 2016 den også. Netanyahu sa at FN-resolusjonen som fordømte israelske bosettinger på Vestbredden i Palestina (vedtatt 23. desember), var skammelig og ikke ville bli tatt hensyn til. Saken, bare saken, er viktig – i så måte blir menneskeliv uvesentlig.

Kilde:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt