Verdidebatt

Takk til reklamebyrået

Noen uker etter Kristoffer Joners Facebook-innlegg spør jeg meg selv: Ble jeg egentlig lurt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

21. november 2016 leste jeg Kristoffers Joners innlegg på Facebook der han viste til at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs effektivitet var blitt lagt merke til i selveste New York. Hva var det Norge hadde klart å få oppmerksomhet om denne gangen? Verdens beste land å bo i? Verdens nest rikeste land? Nei – vi var verdens beste land i hjemsendelse av flyktninger. Sylvi Listhaug skrev følgende på Facebook den 14. november 2016: «Tiden for prat er forbi – nå er det handlekraft som gjelder».

Jeg kjente på indignasjonen og trykket både «liker» og «del» på Joners innlegg.

Men: Jeg var blitt lurt! Han hadde ikke skrevet det. Det var arrangert­ av et reklamebyrå. Hva skjer? Jeg fjernet mitt likerklikk og min deling umiddelbart. Tenk om noen oppdaget at jeg bare hadde gått fem på. Pinlig.

Nå, noen uker etterpå, spør jeg meg selv: Ble jeg egentlig lurt?

Skjemmes

Høsten 2015 utfordret Bufdir en rekke ideelle organisasjoner­ til å stille opp i forbindelse med den massive innstrømmingen av flyktninger til Norge. Mange av disse var barn under 15 år som kom helt alene, og hadde vært på flukt gjennom hele Europa. I Norge er disse barnevernets ansvar. Haraldsplass­ Barnevern etablerte på rekordtid et omsorgssenter med høyt kvalifisert personale som kunne sikre en trygg tilværelse for noen av barna på flukt. Det ble investert i både hus og utstyr.

Fra desember 2015 til januar 2016 ble grensene stengt nærmest over natten, og svært få flyktninger klarte å komme seg hele veien til Norge. Huset står fortsatt tomt. Bare så det er sagt: Vi lever greit med et tomt hus en periode. De ansatte har jobbet med andre og meningsfulle oppgaver.

Men det å vite at det har vært minst like mange mennesker på flukt i 2016, det å vite at minst like mange har omkommet på flukt i 2016, det å vite at minst like mange barn har vært på flukt i 2016 – det bør gjøre noe med oss. Alt har bare vært litt lenger borte fra oss i 2016. Det skjedde­ ikke i vår egen hage. Da er det litt lettere å glemme eller å 
overse.

Ifølge FN har vi nå den største flyktningkatastrofen siden annen­ verdenskrig, og de aller­ fleste kommer fra Syria. 5,3 millioner mennesker var på flukt ved inngangen til 2016, og halvparten av disse var barn.

Det kan synes som at vårt humane­ ansvar for medmennesker, uansett religion og kulturell tilhørighet, er blitt borte i tanken på å «få kontroll» over flyktningstrømmen.

Jeg forstår at vi ikke kan ha åpne grenser. Jeg forstår at ikke alle som kommer er den de gir seg ut for å være. Jeg forstår at det er behov for kontroll. Jeg forstår at grep ble tatt i fjor høst. Men å rope høyt at vi er blitt de beste i verden til å stenge ute flyktninger eller sende dem ut av landet – det synes jeg skammelig. Å skryte av at vi har den laveste innkomsten i landet siden 1997, på tross av at det er flere flyktninger i dag enn noen gang, det synes jeg er hjerterått og pinlig. Jeg kan ikke annet enn skjemmes.

Takk til Joner! 

Å flykte er ikke et lett valg, kanskje knapt et valg. Mennesker fra Norge har også flyktet. Så når Joner kom med sitt innlegg på Facebook, så tenkte jeg: Det var betimelig. Men så ble jeg altså grundig lurt …

En liten refleksjon mot 2017. Mange ting skjedde i 2016 som gjør at vi trenger våkne, verdibevisste, oppegående, reflekterte mennesker som våger å ta ansvar­ og si ifra. Fellesskapet trues av økende individualisme. Det globale ansvaret ser ut til å erstattes av økende nasjonalisme. Fakta­ blir byttet ut av utsagn som knapt har rot i noe virkelighet, og likevel­ blir lagt til grunn for store beslutninger og sterke meninger­. Det er nok å nevne klimakrise­, valget i USA og Brexit i Storbritannia. Oxford Dictionaries har kåret «post-truth» til årets nyord. Etter-sannhet. Mon tro hvor det vil bringe oss? Vi trenger å løfte «tillit» i alle dens farger som et honnørord og en kjerneverdi i 2017.

Jeg ble ikke lurt. Jeg tror jeg kanskje våknet. Takk til Joner! Og reklamebyrået.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt