Verdidebatt

BHL og skammen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Jeg skammer meg over meg selv, fordi jeg ba, jeg gråt i mørket, jeg skrev talløse artikler og tirader – bare for å bli møtt av min egen avmakt, i ferd med å kveles av mitt eget sinne», skriver den fransk-jødiske filosofen og forfatteren Bernard-Henri Lévy i en kronikk i Aftenposten den 20. desember. Bakgrunnen er en massakre på uskyldige sivile i Aleppo som angivelig skal være utført av Assads regjeringsstyrker med støtte fra Putins Russland. 

BHL skammer seg videre over «oss alle», fordi det i 2016 fremdeles finnes «mennesker som behandles som vilt … og fordi vi stilt overfor denne grusomme jakten har gjort så godt som ingenting og har fint lite å si om saken». «Har vi ikke virkelighetskontakt lenger? Har vi vent oss til å tåle at andre påtvinges slike lidelser?», lyder hans store etisk-retoriske utfordring til «oss alle».     
En ting denne franske intellektuelle kjendisen ikke skammer seg over, er imidlertid sine «talløse tirader» til fordel for bombekrig mot Gaddafi-regimet i Libya. Frankrike var initiativtaker og pådriver for denne militære intervensjonen, og BHL spilte en nøkkelrolle i overbevise daværende president Nicolas Sarkozy. Resultatet har dessverre blitt en gedigen humanitær katastrofe.

BHL har uttalt at han støttet intervensjon i Libya i kraft av være «jøde og trofast støttespiller for Israel» (Le Figaro, 20. november 2011). Gaddafi var kjent som støttespiller for palestinerne, om enn mest på det symbolske planet. Det samme gjelder Bashar al-Assad og for den saks skyld Saddam Hussein. For Israel, har det lenge vært et strategisk mål å underminere sterke og uavhengige arabiske stater. Det er legitimt å spørre hvorvidt BHL i kraft av sin etniske og ideologiske bakgrunn kan være «biased» i retning av å demonisere Israels fiender.

"Israel er en øy som faktisk utgjør et mirakel av frihet, demokrati og forkasting av fascistisk ignoranse», skal man tro BHL (Haaretz, 30. mai 2010), som aldri har sett en eneste israelsk krig han har funnet grunn til å fordømme. At millioner av palestinere har blitt utsatt for etnisk rensing, okkupasjon og grov diskriminering i sitt historiske hjemland er tydeligvis ikke noe han skammer seg over, selv om han er hardcore sympatisør av det sionistiske regimet i Tel Aviv. 

BHL kan ha et poeng i at «vi overmette europeere» burde bry oss noe mer om andres lidelser og mindre om vår egen bekvemmelighet. Men vi er faktisk ikke hverken personlig eller kollektivt ansvarlige for alle grusomheter som måtte finne sted utenfor våre grenser. I den grad vi er ansvarlige for noe, er det først og fremst de overgrepene vi direkte forårsaker, som bombingen av Libya. Før privilegerte elitesionister som BHL anklager andre for å være «mette og likegyldige», bør de foreta en virkelig grundig feieaksjon foran sin egen dørstokk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt