Verdidebatt

Kirken og friheten

Den katolske kirkes policy har vært å oppmuntre kvinner til et barnløst liv, og få dem til å avlegge livsvarige løfter på dette.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land bringer 22.12. en reportasje om et ungt par som vil gifte seg i den katolske kirken, men som får nei fra presten. Begrunnelse: De ønsker ikke barn. Katolsk teologi postulerer at ekteskap hviler på to pilarer: Gjensidig kjærlighet og ønske om å få barn. Hvis én av disse mang­ler, kan ekteskap ikke inngås, heter det. I den anledning skriver sokneprest Frode ­Eikenes «Å bli mor er viktig for en kvinne. Jeg kan ikke være med på å binde henne til ikke å få barn.»

Ikke barn

Dette er et underlig resonnement, ikke minst i en katolsk kontekst. Den katolske kirke har i mange­ århundrer bundet millioner av kvinner – nonner – til ikke å få barn. Her har kirkens­ ­policy vært å oppmuntre kvinner til et barnløst liv, og fått dem til å avlegge livsvarige løfter på dette. Dermed har kirken skapt et kirkejuridisk og sosialt bånd som er svært vanskelig å bryte.

Kvinnene som gjør det ­allikevel blir gjenstand for kirkelige sanksjoner av forskjellig slag.

Det er fristende å dra det litt videre: Mener kirken at det ikke å få barn er verre for en kvinne enn det er for en mann? Tenker man fremdeles at en kvinne først og fremst er et kjønnsvesen og at hennes hovedfunksjon her i livet er å føde?

Hvis man kommer seg ut av dette tankemønstret, melder neste spørsmål seg med full tyngde: Kan kirken, med æren i behold, være med på å binde alle menn som vil bli prester til ikke å ha en livsledsager og til ikke å få barn?

Gammeldags

Den katolske kirke sitter fast i en håpløst gammeldags tankeverden. Til tross for brede­ smil og gjensidig rosende ord i forbindelse med Luther-jubileet, står den bomfast på områder som dette.

Hvis man betrakter voksne folk som myndige personer, burde det være åpenbart at kirkeledere ikke skal legge seg opp i hvordan de innretter livet. De kirkesamfunn som ikke har forstått det, vil møte frafall.

Det unge paret er et godt ­eksempel på dette: De sa takk og farvel til den kirken de trodde de hørte hjemme i.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt