Verdidebatt

Presten som naturlig leder - er det mulig da?

Menighetens tillit, og medarbeideres tillit, får man ikke gjennom ordinasjon, men gjennom å utføre de oppgavene som stillingen krever.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har med interesse lest den pågående debatten som presteforeningens leder Martin Enstad – kirkeverge Kavli og prost Bakkevig har hatt i Vårt Land gjennom deler av desember 2016. Sett fra mitt synspunkt trodde jeg ikke det var mulig å ha en slik kunnskapsløs debatt i 2016 ikke minst ført i pennen av Presteforeningens leder Enstad.

Litt om min krasse påstand om kunnskapsløshet:

Etter å ha vært soknediakon i Røa Menighet i Oslo i begynnelsen på 1980 tallet har jeg vært mellomleder og toppleder i privat og offentlig sektor i mer enn 20 år før jeg de siste 17 årene har drevet med ledelse – og lederutvikling av mellomledere og toppledere i Norge.  Også i denne perioden gjennomført et par mastergrader i ledelse både i London og ved NHH i Bergen. Nå tilbake som diakon på Askøy utenfor Bergen.

Mitt utgangspunkt er at mange av problemstillingene som Enstad forfekter forlot vi ”andre” i midten på 1980 – tallet. Det var ikke lenger legene som hadde enerett på å lede sykehusavdelinger eller sykehus – det var ikke lenger bare rektorer med pedagogisk utdanning som leder utdanningsinstitusjoner – det var ikke lenger siv.ing som ledet IT – bedrifter osv. Jeg kunne nevne mange slike områder som endret seg og sitt syn på LEDELSE og LEDERSKAP.

Jeg siterer Enstad fra hans artikkeler 30.11.16 og 27.12.16 hvor han har følgende påstander:

Prost og sokneprest vil være kirkens naturlige ledere på ulike nivåer -  jeg mener det er et godt strukturelt grep å legge oppgaven som daglig leder for begge ”linjene” til soknepresten som en normal ordning og det vil sikre faglig kompetanse og kirkelig forankring hos lederen i enhver kirkestab – ikke minst et utsagn om at han nesten stiller spørsmålstegn ved om det overhode er noen andre som kan ta en slik funksjon og rolle i en kirkestab.

Det du forfekter har verken hold i norsk eller internasjonal forståelse av ledelse og lederskap – mulig i din verden – men den er forlatt for lenge siden.  Gjennom mine mange år som selvstendig konsulent har jeg jobbet med en rekke menigheter og "stabskonflikter" ikke minst skyldes dette dårlig eller mangel på lederskap fra sokneprest. Sette fra min synsvinkel i 2016 må ledelse respekteres som et selvstendig fag – man kan ikke argumentere for at i kraft av at du er utdannet og siden ordinert som sokneprest/prest som har du legitimitet – kunnskap for å ta en slik lederrolle. Når Enstad sier at det er ingen grunn til å overdrive kompleksiteten til denne lederoppgaven fordi det vil være små staber på 4 – 5 ansatte.  Hvis Enstad hadde gått her til den faglige litteraturen så hadde fått det helt klare og motsatte argumentet. Det er nettopp i disse stabene hvor konfliktene – uklare roller – uklare forventninger – mangel på lederskap – sammenblanding av roller finner sted. Det er også min erfaring fra å ha jobbet med mange staber og små ledergrupper i det ganske land.

Så etter min mening så mener jeg at ledelse i kirken kan ikke basere seg på en ordinasjon om at da er soknepresten best egnet til å lede – ei heller prost eller biskop. Det MÅ skje gjennom de krav som stilles til stillingens innhold og det er både faglige – erfaringsmessige og kompetansemessige forhold eksempelvis evne og lyst til å lede.  Menighetens tillitt  - medarbeideres tillitt får man ikke gjennom ordinasjon, men gjennom å utføre de OPPGAVENE som stillingen krever og dernest og kanskje viktigst – hvilke GJENSIDIGE RELASJONER klarer du som leder å skape til din menighet og dine medarbeidere.

Martin Enstad du må ta innover deg at ledelse handler om noe annet i 2016/2017. Mange av oss andre forlot dine synspunkter i midten på 1980 – tallet.

Du etterlyste om det var andre i en kirkestab som kunne ta en slik rolle enn soknepresten – jeg har en leder i dag på Askøy med en annen bakgrunn og som etter min mening (også flere prester) er en framifrå LEDER.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt