Kommentator Håvard Nyhus

Kommentator og debattutvikler i Vårt Land.

Må jord og himmel møtes

Klag ikke under stjernene over mangel på lyse punkter i ditt liv. Scener fra en julaften.

Publisert: 29. des 2016 / 1100 visninger.

TIDLIGERE I HØST BLE Haukeland skolekor, der min seks år gamle sønn er med, bedt om å synge under TV 2s morgensending på julaften. Den som tviler på lineærfjernsynets kraft i vår tid, skal vite at dette har vært imøtesett med stor forventing i storfamilien helt siden; direktesendt TV har fremdeles en patina som andre medier kan se langt etter.

Det var derfor en opprømt gruppe foreldre og barn som møtte opp i «Pepperkakebyen» i Bergen 24. desember, der opptaket skulle finne sted. Store og små var klare; Eyvind Skeies «Tenn lys» var ferdig innøvd, og Statsministeren, som skulle kaste glans over fremføringen, var blitt observert i foajeen. Alt var klart.

SMS-er ble sendt til onkler, tanter, naboer, besteforeldre og oldeforeldre: «Siste: koret går på nøyaktig klokken 09:46». Melding tilbake: «Vi har sittet klare siden sendingen startet».

Om forventingene var store, var derfor ikke forbitrelsen noe mindre da det etter hvert gikk opp for oss som sto og var tilstede at TV 2 hadde brutt av barnekoret og kuttet til reklame etter to – 2 – sekunder. Makan! Drev TV 2 og holdt oss for narr?

Som for å understreke verdens urett hadde kanalen prioritert et innslag med Jon Niklas Rønning og hans like deler åndsforlatte og «elleville» omskriving av Prøysens julekveldsvise. Er det rart man henger med hodet? 

Og her kunne denne historien endt. Med et barnekor som hadde forberedt seg i flere uker og droppet pyjamaskosen med julestrømpe, Askepott og Gulltopp – for bare å bli avspist med to sekunder sendetid og en Statsminister som etter alt å dømme helst ville vært et annet sted. 

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. For mens jeg sto og forbannet mørket (og i mitt stille planla en sur statusoppdatering på facebook), var representanter for kanalen – som fort innså hvilken brøler de hadde begått – allerede i gang med å rette opp skaden.

Slik skjedde det at sangen i sin helhet ble lagt ut på kanalens facebookside (akkompagnert av en unnskyldning: «Vi beklager på det sterkeste at Haukeland skolekor ble kuttet under sendingen i dag (…)»), og vist på lineærfjernsyn senere på dagen.

Og jeg? Vel, jeg lærte kanskje en lekse. Verden konverger mot det gode når folk tenner lys i stedet for å forbanne mørket. Og som Wergeland minner om: «Klag ikke under Stjernerne over Mangel paa lyse Punkter i dit Liv.»

For visst er livet fullt av fortredeligheter, men for hver margarinreklame og hver Rønning-sketsj finnes det et barneansikt som får synge for Statsministeren («Sjefen i Norge») og for oldeforeldrene sine på andre siden av Langfjella. Alt hører med, når «jord og himmel møtes».

Berøv ikke Landskabet dets brusende Bæk!

Høistærede Vidjebusker, tillader Bækken at skumme, naar den gaaer imellem Stene.

Jeg elsker ikke evindelig blaa Himmel, som jeg hader dumme glanende Øine.


Har jeg ikke en Himmel, fordi den er fuld af drivende Skyer, Solens Eventyrslande?

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Marianne Solli

15 innlegg  899 kommentarer

Publisert 6 måneder siden

Huff, det skulle ikke ha vært lov. Jeg føler med dere alle.

Svar
Kommentar #2

Torill Born

294 innlegg  1290 kommentarer

Glad vi har to kristne tv-kanaler

Publisert 6 måneder siden

De sekuläre medier gir meg svärt lite i forhold til de kristne tv-medier. Men som kristen önsker man jo dypere stoff som kan löfte en litt höyere opp og gi sjel og aand glede og oppmuntring.

Jeg skulle bare önske at vi kunne ha hatt flere tv-kanaler som ikke er politisk bundet og lider under korrektheten, men som har kristne/konservative rammer rundt sine programmer. Folk trenger det. Vi kristne har jo vaare kanaler, men jeg önsker - for det nye aar - at dypere programmer kan naa störstedelen av befolkningen - saa de kan livet fra andre sider enn bare den sekuläre siden...

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sverre Kolberg kommenterte på
Jakten på menneskeverdet
32 minutter siden / 1115 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Islam vs. kristendom - igjen
rundt 1 time siden / 1609 visninger
Håkon Hovda kommenterte på
Kristnes bruk av begrepet fariseer hindrer debatt
rundt 2 timer siden / 348 visninger
Tore Olsen kommenterte på
En filosofisk buljongterning
rundt 3 timer siden / 107 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Israels Hus og noen hedninger
rundt 3 timer siden / 349 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Se på film vår ånd forlate kroppen da vi dør
rundt 3 timer siden / 219 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Shame Day (Homofilisme I)
rundt 4 timer siden / 4485 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Et gudsbevis?
rundt 4 timer siden / 1207 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Et gudsbevis?
rundt 4 timer siden / 1207 visninger
Mons Henrik Slagsvold kommenterte på
Shame Day (Homofilisme I)
rundt 4 timer siden / 4485 visninger
Leif GuIIberg kommenterte på
Ikke bare hvitt
rundt 4 timer siden / 207 visninger
Les flere