Verdidebatt

Norske konservative partier: hva tenker dere om Syrias kristne?

Sylvi Listhaug og Fabian stang har nylig tatt til orde for en innsamlingsaksjon for forfulgte kristne i verden. Dette er en god anledning til å bringe spørsmålet om forfølgelsen av kristne mennesker, spesielt i Midtøsten, fram i lyset. Jeg henvender meg i første rekke til de tre partiene i Norge som har prinsippfesta at de bygger «den kristne kulturarven» i sin politikk, nemlig KrF, Høyre og Fremskrittspartiet. Disse partiene bør vedkjenne seg et særskilt moralsk hensyn til kristne i andre land.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Midtøstens kristne lever under stadig hardere undertrykkelse. I flere land er de på full fart mot fullstendig utryddelse. Et eksempel er i Libya hvor KrFs, Høyres og FrPs representanter argumenterte heftig for bombekrigen som brakte islamistene til makta i 2011. Samme tendenser ser vi i Irak, hvor landets kristne minoritet er desimert fra 1,4 millioner før USAs invasjon, til 275 000 i dag. Denne krigen fikk klar støtte fra representanter av Høyre, og FrP i særdeleshet. Har man egentlig lært noe siden den gang?

I Syria er situasjonen potensielt enda mer graverende. En enorm andel av det væpna opprøret mot landets regjering er radikale islamister som åpent proklamerer at deres intensjoner er å renske landet for både kristne, alawitter, drusere og andre minoriteter. Det er lenge siden det fantes noen moderat  og sekulær voldelig opposisjon i Syria. Dette burde man sett komme allerede for lenge sia, men nå etter gjenerobringa av Øst-Aleppo og de groteske forbrytelsene som avdekkes, må det vitterlig være åpenbart for alle.
Hva har Høyre, KrF og FrPs linje vært i Syria? De har støttet Norges involvering på opprørernes side gjennom å slutte opp om USAs og EUs økonomiske sanksjoner mot landet. Disse sanksjonene er ikke forankra i FN, og har ikke bidratt til annet enn å skade landets sivilbefolkning[1]. Politiske partier med hjerte for Midtøstens kristne burde heller lytte til Syrias kristne patriarker, som lenge tryglet vesten om[2] å stanse denne ødeleggelsen av landets økonomi. Det er forstemmende å tenke på hvor lite oppmerksomhet denne delen av vestens og gulfmonarkienes destabilisering av Syria, har fått i den norske medievirkeligheten. 
KrF, Høyre og FrP har ikke bare støttet sanksjonene mot Syria. De stemte også for beslutninga om at norske spesialsoldater skulle sendes til Jordan for å trene opp syriske opprørsgrupper for å kjempe mot IS. Først og fremst er denne beslutninga  i strid med gjeldende folkerett[3], som ettertrykkelig understreker at det ikke er lov å støtte væpnede grupper i suverene stater. For det andre later det heller ikke til at våre konservative partier har brydd seg med å sette seg inn i hvem Norge skal trene opp - noe som bør bekymre oss dem som ikke bryr seg om formaliteter som folkerett.

Gruppa Norge skal trene er den såkalte «New Syrian Army». Dette er en sunni-opprørsgruppe, som er en del av koalisjonen «Jahbat al-Asalah wal-al-Tanmyyah», og har tidligere blitt beskrevet[4] som «moderate salafister», uten nærmere forklaring om hva dette skal bety. Lederen for koalisjonen har tidligere uttalt at «regimet er hovedfienden». Lederen for NSA, altså selve gruppa Norge skal trene, har understøtta dette gjennom uttalelser som at målet er å «frigjøre Deir az-Zour fra «både IS og Assad-regimet»,[5] i grell kontrast til norsk UDs formaninger om at operasjonen ikke skal være retta mot den syriske staten. Norge har altså valgt å støtte en gruppe man med et par googlesøk kan se at vil bli en direkte part i krigen for voldelig regimeskifte i Syria. 

En slik innblanding i Syria er nærmest som en gavepakke til islamistene. Tidligere eksempler har vist at vestlig-støttede opprørere enten har tapt mot andre islamister i slag[6] og dermed mistet våpnene sine til dem på dette vise. Atter andre viser at de ganske enkelt har solgt dem, eller gitt dem bort[7]. Abc-nyheter kunne dessuten nylig melde at "New Syrian Army" muligens er oppløst. Hvem er det i så fall nå som er i besittelse av deres våpen? Dette har det knapt kommet noe informasjon om. Norske skattebetalere har i beste fall vært med på å finansiere en fiasko, i verste fall på å finansiere våpen og trening til voldelige islamister. Bør det være på sin plass med en beklagelse?
Hvordan har de kristne posisjonert seg i Syria? Stort sett har de, om det ikke har vært mulig å forholde seg nøytrale, endt med å støtte landets regjering når de har blitt tvunget til å velge side[8]. Betyr dette at landets kristne er "putinister" eller tilhengere av vold og diktatur? Antakelig ikke. Det mest sannsynlige er at minoritetene i Syria veit bedre enn norske stortingspartier hva som venter dersom jihadistene vinner fram. I Norges ønsketenkning om en snill og humanistisk "moderat" opposisjon, er denne virkeligheten fraværende.
Det er synd at de tre partiene som hevder å basere seg på et kristent verdigrunnlag har valgt side i denne konflikten. Akkurat slik Libyakrigen, med KrFs, Høyre, Frp og Den norske kirkens[9] støtte, innebar en nærmest total utslettelse av landets kristne minoritet, ser vi at nærmere en tredjedel av Syrias kristne i 2015  enten var drept, eller hadde valgt å forlate landet[10]. Det er synd at det som framstår som "common sense" og status quo i norsk utenrikspolitisk tenkning, er å slenge seg på en så uklok og fundamentalt skadelig linje, nesten uten offentlig debatt.
Det er heldigvis ikke for sent å snu. På tross av at det meste som har skjedd i Syria de siste årene har vært graverende lesning, finnes det også lyspunkt. Nylig kunne vi se videoer av mennesker i Aleppo, kristne så vel som muslimske syrere, som for første gang siden byen ble okkupert av islamistene i 2012, kunne innlede julefeiringen ved å tenne et juletre[11] i byens gater. En eksplosjon i nærheten ødela riktignok feiringen underveis og gir oss en dyster påminnelse om at landet fortsatt blør under den grusomme borgerkrigen. Like fullt bør denne samlingen vise oss at det som tradisjonelt har vært de beste sidene ved Syria, nemlig fraværet av religiøs sekterisme, ennå ikke er helt borte. Hvorvidt dette vil vedvare, avhenger av hvordan de involverte landene, deriblant Norge, velger å posisjonere seg framover.
Dette er en oppfordring til alle politiske grupper i landet som bryr seg om kristne i Midtøsten. Det er på tide at Norge slutter å blande seg inn i kriger og konflikter som åpenbart bidrar til å ødelegge regionen. Det må bli slutt på at Norge deltar i stormaktenes kriger om innflytelse og geopolitikk i land som aldri har gjort oss noe. Norge bør snarest trekke seg fra sanksjonsregimet mot Syria, og kutte alle bidrag til opprøret, finansielle, politiske og logistiske. Vi bør heller sette inn kreftene der de trengs - nemlig i arbeidet for å få fram humanitær hjelp til landets sivilbefolkning, og bistå i arbeidet for en politisk løsning på krigen. Dette - i motsetning til vår autopilot-aktige støtte til USAs strategi for regimeskifte, er politikk en fredsnasjon verdig.

*NB: Innlegget er en modifisert versjon av dette, publisert på: https://radikalportal.no/2016/12/21/norske-konservative-partier-hva-tenker-dere-om-midtostens-kristne/ *


[1] http://www.independent.co.uk/voices/syria-syrian-war-us-eu-sanctions-bashar-al-assad-patrick-cockburn-a7350751.html

[2] http://www.irishcatholic.ie/article/syrian-patriarchs-urge-lifting-sanctions

[3] http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/syria-refser-norge-fordoemmer-beslutning-om-aa-sende-norske-spesialstyrker-til-syria/a/23674920/

[4] https://news.vice.com/article/syrias-newest-rebel-army-has-its-sights-on-the-islamic-state

[5] https://www.alaraby.co.uk/english/indepth/2016/3/12/new-syrian-army-will-liberate-eastern-syria-from-is

[6] http://www.atlanticcouncil.org/blogs/syriasource/why-the-new-syrian-army-failed-to-defeat-isis-in-al-bukamal

[7] http://www.washingtontimes.com/news/2015/sep/22/us-trained-rebels-syria-hand-over-weapons-al-qaeda/

[8] http://www.christiantoday.com/article/syrian.christian.leaders.assad.is.our.protector/80490.htm

[9] https://radikalportal.no/2015/03/18/den-norske-kirke-bor-be-om-tilgivelse-for-krigen-mot-libya/

[10] http://www.nytimes.com/2015/07/26/magazine/is-this-the-end-of-christianity-in-the-middle-east.html

[11] https://www.rt.com/news/371042-explosion-christmas-celebrations-aleppo/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt