Gulla Nyheim Gramstad

11

Handlingslammet Norge

Nå skal Joshua «feire» sin åttende jul i fengslet. Norge ser ut til å være handlingslammet.

Publisert: 23. des 2016

For sju år og sju måneder siden ble to sivile unge norske menn arrestert, mistenkt for drap ­begått på spionasjeoppdrag for Norge i DR Kongo. Tjostolv Moland og Joshua French bodde i Uganda og var i Kongo for å bygge kompetanse på landet; de var i ferd med å etablere et sikkerhetsfirma. Motorsykkelen de benyttet brøt sammen, og de leide bil med sjåfør for å komme seg tilbake til Kampala. På tilbaketuren skjer et overfall, og sjåføren blir drept.

Moland og French ble siktet av ­militære myndigheter og dødsdømt. Moland tok sitt liv i 2013 etter fire harde år, som innbefattet tortur, sykdom og mishandling; French sitter fremdeles fengslet på åttende året i et militærfengsel i Kinshasa. Som sivilist er han dømt i en militærdomstol, noe som er brudd på menneskerettighetene og på Kongos grunnlov.

Helseknekk

Motivet for drapet skulle være at de to var på spionasje­oppdrag for Norge. Norske myndigheter avviste at Norge skulle være ­involvert i spionasje i Kongo, men de tok ikke avstand fra dødsdommene. I 2013, etter et møte mellom president Kabila og statsminister Jens Stoltenberg, uttalte Stoltenberg til NRK: Det handler om å få en løsning i respekt for at det også handler om alvorlige kriminelle handlinger. Dette uttaler Norges statsminister etter at to norske statsborgere er dødsdømt for spionasje for Norge, noe myndighetene vet er uriktig.

Joshua French fikk en alvorlig helseknekk da han ble dømt for å ha drept sin kamerat Tjostolv; noe som var et justismord etter norske Kripos' vurdering. I begynnelsen av 2016 ble French svært syk og måtte innlegges på ­sykehus, hvor han ble i nærmere seks måneder. Håpet var da at han skulle bli overført til Norge, men han ble ført direkte tilbake til en 12-mannscelle i fengslet.

Handlingslammet

Kari Hilde French, Joshuas mor, har bodd flere år i Kinshasa, til tross for sin dårlige helse. Daglig reiser hun til fengslet med mat, vann, klær, og medisiner. På grunn av hennes utrettelige innsats har French klart seg hittil.

Norge må ha fått en pekepinn gjennom årene på hva Kongo forventer for å slippe French. Det har øyensynlig ingen betydning at Norge i 2011 slettet gjelden på 143 millioner kroner DR Kongo hadde til Norge, og lovet landet 1,5 milliarder kroner til Central African Forest Initiative fram til 2020 for bevaring av regnskogen. I tillegg bidrar Norge med 1,47 milliarder kroner til Karbonfondet, hvor DR Kongo er et av mottagerlandene, ifølge Bistandsaktuelt.

Ambassadør Øyen har vært en rekke ganger i Kongo og oppnådd velvilje fra myndighetene, men den endelige løsningen lar vente på seg. Nøkkelen til løsning synes fortsatt å være gjemt.

Nå skal Joshua «feire» sin åttende jul i fengslet. Det kan synes som, om hans liv skal reddes, at saken må løftes opp fra konsulærseksjonen i UD til et høyere nivå. Ansvarlige myndigheter i Kongo, på sin side, kan bare la tiden gå; tiden vil langsomt og ubarmhjertig effektuere en dødsdom over Joshua French. Norge ser ut til å være handlingslammet.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
19 dager siden / 5403 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
17 dager siden / 3733 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
18 dager siden / 1304 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1190 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
4 dager siden / 1075 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
14 dager siden / 1025 visninger
Hva nå, Etiopia?
av
Ragnhild Mestad
6 dager siden / 950 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere