Verdidebatt

Religiøs og sekulær sionisme er ikke det samme

.Etter valget til Knesset i mai 2016 skrev «en stemme» fra det israelske folkedypet, Efraim Wolpert i medienettverket, Arutz Sheva, som er talerør for religiøs sionisme: «De som kontrollerer Tempelhøyden, kontrollerer også staten Israel».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I nettverket skrev han i den forbindelse en støtteerklæring til aktivisten Yehuda Glick, før han fikk plass i Knesset i mai i år. Han er Tempelhøydens fremste talsmann:
 «Vi trenger en leder i Israel som klart vil forkynne for verden at Tempelhøyden, Judea og Samaria er vårt for all fremtid. Jødisk suverenitet på disse områdene vil bringe fred for palestina-araberne, når de til slutt innser at det aldri vil komme enda en mislykket arabisk stat mellom Jordan og Middelhavet. Jeg tror de fleste av dem vet at områdene vil blomstre økonomisk under jødisk suverenitet. Så hva er problemet og løsningen? Svaret hans var: Annekter Judea og Samaria, og anvend israelsk suverenitet i det bibelske landskapet!» Det er nettopp hva striden står om i Israel i disse dager, ikke om rasering av Amona, som Israels Høyesterett nå har gitt enda en ny henstand når det gjelder evakuering og rasering av bebyggelsen. Nei, det står om noe mye mer!
En slik leder som her blir etterspurt, har Israel ennå ikke fått. Netanyahu som ble statsminister for 4. gang i 2016, røpet etter Trumps valgseier at han egentlig er en sekulær sionist, og ikke en religiøs. Det utgjør en stor forskjell.
Samtidig med striden i Knesset pågår det en drakamp i FNs Sikkerhetsråd om en resolusjon som skal fordømme Israels «ulovlige okkupasjon av Vestbredden». Netanyahu greide etter sigende å overtale Egypts president Sissi til å trekke resolusjonsforsaget, og president-elect Trump har innstendig oppfordret president Obama til å videreføre USAs holdning i dette spørsmålet ved eventuelt å legge ned veto mot et slikt forslag i rådet. En innen- og utenrikspolitisk krise for Israel har dermed kanskje blitt avverget.
Den 19. januar får USA ny president som trolig vil innvarsle en ny tid for Israel hvis israelske myndigheter spiller sine kort bedre enn det som nylig ble signalisert av statsminister Netanyahu etter valgutfallet i USA 8. november.
Det vakte nemlig oppsikt på den politiske høyresiden i Israel da han sa at han så frem til å få drahjelp av Donald Trump til å gjennomføre to-statsløsningen! Den innebærer som kjent opprettelse av en palestinsk stat i Judea og Samaria. Naftali Bennett, leder for koalisjonspartiet «Jødiske Hjem» reagerte som religiøs sionist med vantro og forferdelse på uttalelsen hans om «å ønske drahjelp» i denne saken. Israelsvenner verden over ble også overrasket.
Denne politiske uenigheten skaper problemer for Israels skjøre koalisjonsregjering. I alle år siden Ben Gurions dager har den politiske venstresiden i Israel godtatt to-statsløsningen. Den venstreliberale rettslærde professor, Alan Dershowitz, som har forsvart Israel i foredrag over hele verden og skrevet utallige bøker, bl.a. boken «Israels sak», røper i denne boken, akkurat som Netanyahu med sin uttalelse, at han aksepterer to-statsløsningen - og alt hva den innebærer. Det er et svik overfor sionismens sak, mener Naftali Bennett.
Det som i alle år har forent verdens religiøse sionister fra Balfours dager i 1920-årene og senere, er Bibelens løfter til jødene om at Kanaans land er deres. Gjenopprettelsen av Israel ser derfor ut til å være et genuint religiøst prosjekt, som mange mener burde ha vært naturlig for den verdensvide kristne kirke å støtte. Det har det ikke vært.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt